Just jaanuar on see kuu, mil kõik mõtlevad, kuidas uut aastat kvaliteetsemalt käima lükata. Peaks hakkama trennis käima, paremini oma elu korraldama, viskama ära riided, mida kunagi ei kanna… Need kõik on muidugi suurepärased eesmärgid, kui mitte öelda, et pisut igavad. Aga miks mitte mõelda julgemalt? Ameerika teadlased kergitasid hiljuti saladuseloori uskumatutelt faktidelt, mis meid tuntavalt õnnelikumaks ja edukamaks teevad.

Nende murranguliste strateegiate juures on kõige tähtsamaks ühisjooneks, et nende ellu rakendamine on igati lõbus ja nauditav, mida ei saa aga öelda hommiku kella kuuese sörkjooksu või kapikraamimise kohta. Alates enda sees pesitseva bitch’iga tutvumisest kuni nii jahmatamapaneva aluspesu kandmiseni, et isegi Paris Hiltonil suu imestusest lahti vajuks, on nendel neljal muutusel sinu elule kadestamisväärselt muljetavaldav mõju.

1 Ole vahel “paha”

Tasub rõõmustada kõige üle, mis meie sisemise bitchi valla päästab, sest õnneks on teadlased avastanud, et kui oled vahel pisut paheline, tuleb see sulle kasuks. “Reeglite rikkumine annab inimesele tohutult jõudu juurde,” räägib raamatu “Bad for Us” autor John Portmann. “Just siis tunned, et sul on vabadus teha, mida tahad, ja et su elu on kontrolli all.”

Kas mäletad, kui erutav tundus, kui koolis käies poppi tegid või kodus vanemate äraolekul peo korraldasid? Autoriteedi või võimu vastu astumine tugevdab sinu sõltumatustunnet, mis omakorda annab suurema rahulduse eneseteostusest. Ära mõista meid valesti — me ei õhuta sind panka röövima. Asi on hoopis selles, et peaksid proovima teha asju, mida tehes sa ennast pisut ebamugavalt tunned. “Et areneda, pead sundima end oma mugavustsoonist välja astuma,” ütleb Portmann. “Ennast uues olukorras proovile pannes õpid end paremini tundma ja avastad, milleks võimeline oled.”

Lisaks võib teiste inimeste ärritamine sulle teatava positiivse egolaksu anda.
Riku korda nii palju või vähe, kui tahad, aga ära mine nii kaugele, et olukorra üle kontrolli kaotad või kellelegi haiget teed.

Loe Cosmo jaanuarinumbrist:
Kuum kiisu
Nicole.

• Sinu
särisev suhe
2001.

Lõhu
oma
seksirutiin
.

Soeng, mis aitab sul karjääri teha
.

95 hämmastavat fakti meestest
.
Et oma sisemist badassi käima tõmmata, alusta sellest, et avalda oma arvamust asjade kohta, mida tavaliselt enda teada jätad. Mine töö juures mõne tähtsa nina jutule ja tutvusta talle oma imepärast ideed, paljasta mõni jultunud müügimees või avalda koosolekul arvamust, kui sa kolleegiga ühel nõul ei ole. “See ei tõsta mitte ainult sinu enesekindlust, vaid ka teised inimesed hakkavad sind rohkem respekteerima,” kinnitab Portmann.

Teine taktika on mõelda välja hädavalesid. Näiteks siis, kui flirdid mingi kuuma kutiga, aga sul on partner olemas, või helistad tööle, et oled haige, kuid tegelikult oled terve kui purikas. Siia rühma kuuluvad ka füüsiliselt skandaalsed tegevused: baariletil tantsimine, oma partnerilt seksilaksu palumine jpm.

Mässumeelsuse ülesnäitamine tasub ennast kuhjaga ära. “Need, kes kõige rohkem riskivad, saavutavad kõige rohkem,” ütleb Portmann. “Kui kord juba oma hirmust jagu saad ja teed asju, mis pole n-ö lubatud, suudad sa ka palju avaramalt mõelda ja näha asju sellise nurga alt, mille peale teised pole tulnud.” Kui sul on vähem piiranguid, oled avatum igasugustele võimalustele.

2 Kaasa lisajõude

See on selge, et sõbrad mõjutavad seda, kuidas sa riides oled ning kus ja millal väljas käid. Aga raamatu “Connected” autorid James Fowler ja Nicholas Christakis on jõudnud mitme tähtsa avastuseni, mis kinnitavad, et sinu suhtlusvõrgustikul on eelmainitust palju suurem tähtsus.

Tuleb välja, et sellised tegurid nagu tervis ja õnn on nakkavad. Kui su sõber võtab kaalust alla, siis lähed ka sina tõenäoliselt kõhnemaks. Kui tal on elus kõik superhästi, nakatab ta ka sind oma rõõmsameelsusega. Tegelikult mõjutavad seda, kuidas me end tunneme ja mil moel tegutseme, inimesed, kes on meist kolme ringi kaugusel (siia kuuluvad sõbrad, sõprade sõbrad ja sõprade sõprade sõbrad). “Me jäljendame alateadlikult meid ümbritsevaid inimesi selle suhtes, mis on normaalne ja vastuvõetav käitumine,” selgitab Fowler.

Kuidas siis seda informatsiooni kasutada, et oma elu imetlusväärseks muuta? Esiteks, ümbritse ennast positiivsete inimestega. “Meie uuringud näitavad, et mida rohkem on sul sõprussidemeid ja mida tugevamad need on, seda õnnelikum sa oled,” ütleb Fowler. Ühine mingi amatöörsportlaste pundiga, võta osa gurmeeüritusest, õpi kas või itaalia keelt, korralda pidu ja palu igal külalisel mõni uus sõber kaasa võtta — tee ükskõik mida, mis vaid su ellu uusi ja huvitavaid inimesi juurde tooks.

Seejärel tee üksainuke väike muudatus, mis sinu enda tervisele ja heaolule kasuks tuleb. See võib olla midagi lihtsat, näiteks söö rohkem juurvilja või tantsi igal hommikul viis minutit nagu hull — see virgutab vaimu. “Iga väiksemgi muutus sinu elus kandub edasi su tuttavatele,” ütleb Fowler. “Ma võtsin kolm kilo alla ja pingutan, et olla töölt koju tulles alati heas tujus, sest ma tean, et see mõjutab mu pere ja sõprade heaolu.”

Kui oled ise õnnelikum, saavad ka su sõbrad õnnelikumaks. Ja tänu tagasipeegeldusefektile mõjuvad ka nemad sulle hästi. Nende heatujulisus peegeldub sinu peal ja ülendab veelgi sinu meeleolu. Vastavalt Fowleri uurimusele suurendab iga su rõõmus sõber sinu enda rahulolutunnet üheksa protsenti. Kullakesed, see ongi karma!

3 Päästa oma alter ego voodis valla

Viimasel ajal räägivad meile suhteeksperdid, et pingestatud majandusolukorras meeldib inimestele suhteid rahulikumal ja kindlamal pinnal hoida — see tähendab tagasihoidlikumaid kohtinguid ja ettearvatavat seksi, mis on lohutavam kui üllatuslik. Rutiin võib aga kirele ohtlikuks osutuda — paarid, kes oma intiimelu värskena hoiavad, saavad sellest oluliselt rohkem rahuldust.

cosmo_jaan_10
New Yorgi Ülikoolis viidi läbi uuring, kus ühe grupi paarid harrastasid kõigest seitsme minuti jooksul mõnd uut võtet ja tundsid end seejärel rohkem armununa ja oma suhtes õnnelikumana kui teise grupi paarid, kes midagi uuenduslikku ei katsetanud. “Kui proovite oma partneriga midagi uut, siis hakkab teie ajus tööle sama piirkond, mis oli aktiivne ka siis, kui te oma kallimasse esmakordselt armusite,” ütleb raamatu “The Better Sex Guide to Extraordinary Lovemaking” autor Yvonne K. Fulbright. “Eksperimenteerimine võimaldab teil taas läbi elada tunnet, mis valdab värskelt armunuid: itsitamine, põnevus ja erutus, mida tekitab teineteise tundmaõppimine.”

On aeg end pisut raputada — soovitame alustada linade vahelt. Seksi ajal käitu nii, nagu sa tavaliselt ei tee. Näiteks, kui teil on olnud leebe ja õrn vahekord, siis nüüd ründa meest: karga talle kallale, õrrita teda, domineeri. Kui aga oled olnud asja algataja, käitu nüüd vahelduseks passiivselt (nt lase tal end kinni siduda).

“Ilmselt saad oma partneri seksuaalsetest eelistustest nii mõndagi teada,” ütleb Fulbright. “Ja isegi kui sulle teatud tehnikad väga ei meeldi, siis enda peal mingi uue asja katsetamine annab teile mõlemale tohutu libiidot aktiveeriva laengu.”
Igal juhul on sul lõpuks naeratus näol… ja loodetavasti oled ka ühe superorgasmi võrra rikkam.

4 Võta aega unistamiseks

Ilmselt pole unistamine sinu prioriteetide seas väga kõrgel kohal, aga peaks olema. Raamatu “Imagery in Psychotherapy” autor psühholoog Jerome L. Singer väidab, et see näiliselt üksluine tegevus valmistab sind ette tulevikusündmusteks, suurendab loovust ja lõõgastab. Väga lahe!

Kõige tavalisemad unistused on seotud töö või seltskondlike ja romantiliste suhetega, nagu näiteks tööalane arenguvestlus või esimene kohting. “Need unistused on oma olemuselt otsekui teatritüki harjutamised,” ütleb Singer. “Sul on võimalik mõttes läbi mängida, kuidas sa erinevate stsenaariumite puhul käituksid, ja seetõttu oled konkreetseks olukorraks paremini ette valmistatud ja enesekindlam.”
Sinu aju võib harjutada erinevaid taktikaid, mida kasutada, et palgakõrgendust saada; mida ütleksid, kui satud oma salakiindumusega vastamisi või kuidas seksimisega libedas vannis ree peal püsida. Kui olukord tegelikult käes on, suudad end paremini koguda.

Unistamine on hea moodus auru välja lasta. “Näiteks, oled sõbra peale vihane. Kui aga vaimusilmas näed, kuidas sa end tema peal välja elad, võib see sind maha rahustada ja suudad tegelikkuses temaga asjad rahulikus õhkkonnas mõistlikult selgeks rääkida,” ütleb Singer.
Kui oma mõtted lendu lased, aitab see sul ka avaramalt mõelda. Paljud loomingulised inimesed — suured kirjanikud, geniaalsed teadlased — veedavad väga palju aega fantaseerides. Albert Einstein tuli oma relatiivsusteooria peale just unistates.

Kuna kõik toimub vaid ettekujutlustes, ei pea sa kartma, et midagi untsu keerad, ja nii saad oma vaimul täiesti vabalt lennata lasta. Kui vaim on aga kord juba vabaks lastud, on ka võimalused suurepärastele mõtetele tulemiseks kordades suuremad.