Mõned naised pole võimelised tugeva emotsionaalse pinge tõttu alla neelama isegi kõige väiksemat suutäit. Teised aga (ja neid on enamus) söövad stressisituatsioonides kahe eest. Õhtuti püüavad end šokolaadi abil päästa.

Päeva jooksul pistame me pidevalt midagi suhu - küll krõpse, küll maiustusi, küll teisi mitte just kõige kasulikumaid suupisteid. Neid saab ju osta igast suvalisest müügikohast, seega pole vaja kusagile kaugele minnagi. Me sööme, kuigi ei tunne üldse nälga. Maius aitab meil vabaneda rahutusest. Miks siis?

Magus meelelahutus

Sünnist saati oleme harjunud sellega, et toit mitte ainult ei täida kõhtu, vaid vabastab ka negatiivsetest emotsioonidest. Nuttev imik rahuneb ema rinda imedes, isegi kui ta pole näljane. Ta lihtsalt tunneb ema soojust ja lähedust, mistõttu lõpetab nutu. Ning harjumus süües rahuneda jääb meiega kogu eluks.

Väikese lapse katkine põlv ei valuta enam, kui vanemad ostavad talle šokolaadi. Et tõsta lapse tuju või tunnustada teda hea käitumise eest, viivad vanemad ta jäätisekohvikusse. Laps sirgub ja temast saab iseseisev inimene, kuid harjumus jääb. Toit ei hajuta lihtsalt nälga, vaid sellest saab auhind või meelelahutus.

Kõik saab alguse peast

Stressiolukorras saadab aju ajuripatsisse signaali, mille tõttu asub too suuremal hulgal adrenaliini ja noradrenaliini tootma. Selle tulemusel tõuseb vererõhk ning süda hakkab kiiremini tööle. Samaaegselt alaneb ajus serotoniini tase. See hormoon on aga vastutav hea enesetunde ja meeleolu eest. Stressi tagajärjel tekib verre tavalisest rohkem glükoosi, mistõttu kõhunääre asub intensiivselt insuliini tootma. Tulemuseks on veresuhkru taseme järsk langus ja me hakkame tugevat nälga tundma.

Eksperdi kommentaar:
Sageli sööme nälga tundmata. Sööme siis, kui meil on igav või meeleolu halb ning kõik, mis ümberringi toimub, ärritab. Ühel päeval aga märkame, kui palju on meie välimus muutunud. Tähtis on meeles pidada, et kui sa oled tundnud kontrollimatut söömishoogu stressi ajal, siis ei tohi sa end mingil juhul süüdistama hakata. Selle asemel, et enda peale vihastada ja nii veel stressiks lisapõhjuseid luues, mõtle parem, kuidas end järgmises keerulises situatsioonis aidata. Koosta nimekiri meeldivatest asjadest (jäta söök välja!). Ehk tahad kuulata lemmikmuusikat, kohtuda sõbrannadega või lihtsalt korralikult välja magada. Alati läheb kergemaks, kui saame oma muret kurta mõnele lähedasele. Jutusta sõbrannale, mis viimasel ajal töö juures toimunud on või nuta end lihtsalt kallima õla najal tühjaks. Kui õpid ära tundma stressi esimesi sümptomeid ning oskad tekkinud pinget maandada varases staadiumis, siis ei peagi sa oma negatiivseid emotsioone ja halba tuju kaloririkka toiduga kompenseerima.
Just see on aeg, mil tahaks rohkem süsivesikuterikast toitu. Me sööme suure mõnuga maiustusi, kuna need leevendavad kiiresti nälga ja annavad täiskõhutunde. Kahjuks möödub see efekt kiiresti ning õige pea kordub sama protsess otsast peale. Maiustused põhjustavad glükoosi ülekülluse veres. Kõhunääre reageerib sellele otsekohe insuliini tootmisega. Veresuhkru tase kukub jälle alla normi ning näljatunne on taas kohal. Meid on nüüd tabanud järjekordne vastupandamatu soov midagi magusat süüa.

Kui stressisituatsioone tuleb pidevalt ette, satume kiiresti magusast sõltuvusse. Selle tulemusel aga avastame ühel ilusal päeval, et meil pole enam midagi selga panna, kuna kõik riided on kaks numbrit väiksemaks jäänud. See uudis aga tekitab uue stressi, millest tahaks kiiresti lahti saada... Kuidas siis sellest suletud ringist välja pääseda?

Halvad emotsioonid lisavad kaalu

Esimene samm ringist väljumiseks on endale täpselt aru anda, kuidas sa stressile reageerid. Tasub mõelda selle üle, millal sinu magusaisu suureneb või millal ostad endale hamburgeri ilma seejuures nälga tundmata. Kui sa need hetked suudad ära tabada, siis see teadmine aitab sul ennast kaitsta. Kui tead näiteks, et tööl ootab sind raske jutuajamine kliendiga, võta kaasa õun, kuivatatud puuvilju või täisteravõileib juustuga. Siis pole sul enam vajadust näljast jagu saamiseks joosta lähimasse kioskisse šokolaadi järele.

Kui sul tõuseb tuju mööda poode kolades, siis ära unusta, et kaubanduskeskustes kutsuvad sind samuti isuäratavad lõhnad ja vitriinidesse kenasti laotud küpsetised. Et sellest piinavast ahvatlusest pääseda, söö kodus korralik lõuna ja mine poodi alles pärast seda. Unustamaks stressi võiksid püüda oma meelt lahutada. Mine näiteks kinno. Ja ära sealgi osta popkorni ja Coca-Colat. Hea film aitab sul ilma nendetagi lõdvestuda ja unustada oma rasket tööpäeva.

Šokolaadi asemel

Kui sa siiski ilma maiustusteta hakkama ei saa, tasuks need vähemalt vahetada selliste vastu, mis sisaldavad organismile kasulikke aineid ja mikroelemente. Šokolaadiküpsised asenda kaeraküpsistega, vahvlid aga müslibatoonikestega. Piimašokolaadi asemel söö parem tumedat šokolaadi, milles on palju kakaod. Esiteks sööd sa seda vähem, kuna see pole nii magus. Teiseks varustad oma organismi väärtusliku magneesiumiga. Magusaisu võib edukalt leevendada ka kuivatatud puuviljade abil: datlid, mustad ploomid, aprikoosid, viigimarjad. Kui aga ilma krõpsudeta elada ei saa, püüa kartulikrõpsud asendada banaani- või kuivatatud õuntest krõpsudega.

Allikas: Planeta Ženštšinõ