1. Võtke aega oma soovide läbi mõtlemiseks

Mõelge enne rätsepa/köösneri juurde minemist võimalikult täpselt välja rõivaese, millest unistate (tegumood, materjal, kasutussagedus, värv, pikkus jms) ja pange olulised tegurid kirja. Kui te tahate midagi erilist, aga ei tea, mis see võiks olla, siis mõelge välja, mida see rõivaese teiega tegema peaks: kellele meeldima, mis tunde tekitama, kui mugav olema, kus kandmiseks sobima jne.

2. Konsulteerige inimestega, kelle arvamus teile loeb

Kui arvate, et loodav rõivaese peaks kindlasti meeldima mõnele teisele inimesele (abikaasa, sõbranna, ema, ülemus vt), siis konsulteeriga ENNE rätsepa juurde minemist oma mõtteid kindlasti nendega. Kui te pole kindel, milline rõivaese teie paremini sobib, mis on moes, millised värvid ja kuidas mõjuvad, siis konsulteerige stilisti või disaineriga. Või pidage enne tellimuse esitamist nõu rätsepa/köösneriga.

3. Rääkige disainerile/rätsepale oma ideedest ja taotlustest võimalikult avameelselt

Kõik ilus algab heast ja isikupärasest disainist. Hea disain nõuab pikemat mängimist ideedega, mille üks osa on teie subjektiive maailm. Mida vähem disainer teid tajub ja teist teab, seda vähem on ühistöö tulemus teie nägu.

4. Pidage silmas: 90% õmblejatest ei ole ei rätsepad ega disainerid

See tähendab, et kui te pole ise tähelepanelikud, võite endale lasta kalli raha eest õmmelda rõiva, mis on maitsetu ja ka ei kaunista teie figuuri. Seepärast tasuks enne õmblemist pidada nõu mitme inimesega (soovitavalt professionaaliga) ja ka vaadata rätsepa varasemaid töid klientide seljas.

5. Pange panna eelarve ja andke see teada disainerile/rätsepale enne protsesside algust

Sageli juhutub, et inimese unistused on suuremad kui eelarve antud hetkel teostada võimaldab. Seepärast oleks disaineril/rätsepal lihtsam teie unistusi täita, kui annaksite kaasa rahalised indikatsioonid. Minult tihti küsitakse Facebookis: palju maksaks kleidi õmblemine. Aga sellele ei saa vastata, sest osad imeilusad kleidid on nii lihtsad, et õmblemisele kulub 1-2 tundi, samas võib vaid väliselt natuke erineva lõikega kleit võtta 10 tundi õmblemist. Kui on teada eelarve, siis saab ka mängida konstrueerimisnippidega.

6. Kulutage disainile aega, seedige variante rahulikult

Arvestage, et kui soovite korralikult istuvat rõivast, siis algab kõik disainist. Ja disain on ka töö — näiteks minul võib ühe toote väljamõtlemisele läbi erinevate ideede ülesjoonistamise kuluda 20 minutit kuni 2-3 tundi. Vahel tekib lõplik idee kahe nädala jooksul iga päev natuke sellele mõeldes. Teen vähemalt 3-4 erinevat eskiisi, kaalun kliendi isikupära, värve, kasutusmugavust, moodsust, funktsionaalsust jne. Tark klient võtab pärast eskiisidega tutvumist natuke aega, mõtleb, arutab, seedib. Ja alles siis otsustab!

7. Ebakindlana ärge tellimust vormistage, sest nn töö käigus ümber tegemine ei tee head ei rõivale ega teie rahakotile

Kui tulete rätsepa/köösneri juurde, siis arvestage, et teid võidakse juhendada ja teile soovitusi anda, kuid tellimuse vormistate ja vastutate AINULT TEIE. Olles endiselt ebakindel, kipute töö käigus korduvalt ümber mõtlema ja sellega koos hävitama nii toote terviklikkust kui ka kurnama oma rahakotti. Mul on olnud näiteid, kus klient ühe kasukatellimuse käigus viis korda ümber mõtles ja iga kord tuli teha 3-5 tundi täiendavat tööd. Algse 900 eurose töö maksumuse asemel tuli tal tasuda 2250 eurot ainuüksi oma ebakindluse tõttu.

8. Kui soovite soodsamalt, hankige materjalid ise

Enne konsulteerige disaineri/rätsepaga, sest erinevad kangad istuvad seljas erinevalt ja kaugeltki iga ilus kangas ei hakka seljas teid kaunistama! Miks aga ise materjalid otsida? Sest materjalide (kangad, lukud, nööbid jms) leidmisele kulub märkimisväärselt aega. Kuigi tihti piisab ühetunnisest otsimisest, siis on mul olnud juhus, kus umbes 30 eurose tellimuse tegemiseks tuli ainuüksi ühte konkreetset värvi kangatükki otsides poode mööda käia kokku üle 5 tunni kolmel eri päeval. Selle jaltuskäigu maksab kinni klient. Täiendavalt.

9. Nõudke rohkem proove

Tean, et meie seas töötab palju haltuura-rätsepaid ja köösnereid, kes õmbevad küll soodsamalt, kuid kelle põhimõtteks on kasutada vanu läbiproovitud lõikeid, mitte luua lõiget konkreetse kliendi jaoks. See võib sobida ühtedele, kuid paljudele mitte. Kui veel tehakse vaid üks proov, siis on tõsine oht, et lahkute lõpuks asjaga, mis maksis terve varanduse, aga päris hästi ikka seljas ei istu. Või mis peeglist vaadetes vaimustust ei tekita. Minu töös umbes 10% on selliste vastselt mõnest moemajast väljunud tööde ümberõmblemine! Ainus viis fopaa vältimiseks on nõuda rätsepalt vähemasti 2-4 proovi, mille käigus kõik detailid paika saavad! Kallim, aga tulemuslikum!

10. Kui miski häirib, siis kindlasti rääkige sellest rätsepale KOHE

Kui te alles viimases proovis oma kaua vaevanud murest räägite, võib see tähendada, et kleidile või kasukale kulutatud 20-30 tundi tööd tuleb suures osas uuesti ette võtta. Sellisel juhul küsib enesest lugupidav rätsep teilt kindlasti raha juurde ja ka aega läheb palju kauem.

11. Tööd vastu võttes tehke sellest sündmus

Me elame ajal, kui inimesed jooksevad ühest poest teise ja haaravad sealt kaasa riideid. Rätseparõiva kättesaamine peaks olema sündmus, sest olete sellele kulutanud palju tunde ja energiat. Soovitan, et tehke pilte ateljees ja kodus, kutsuge külla sõbrad-sõbrannad ja esitlege oma uut „kaaslast“. See on olnud suur loominguline töö, mis väärib rohkem tähelepanu kui ükskõik milline H&M-ist möödaminnes korvi visatud kudum.