Aaloemähis väsinud silmadele

Aaloemähised aitavad värskendada väsinud ja ülepingutatud silmi.
Mähiseks võtta pool teelusikat aaloemahla ja segada see poole klaasi keedetud veega. Vesi peab olema kergelt soe. Kastke vatitampoonid taimeleotusesse ja asetage laugudele. Mähist ei tohi väga kuivaks väänata ning mähise all pilgutage silmi, et lahust veidi ka silma jõuaks.

Taimeõlivann kuivadele ja karedatele kätele

Kui käed kalduvad kuivusele, siis võib külma veega pesemine, ilma kinnasteta käimine või lohakas kuivatamine muuta käed karedaks mis halvimal juhul ka lõhestuvad. Sellisel puhul mõjub hästi soe õlivann. Soojendage taimeõli veevannil ja valage väiksesse kaussi ja hoidke käsi selles kausis kuni õli on jahtunud. Kasutada võib oliivi-, päevalille- või maisiõli. Seda võiks teha õhtuti. Eriti karedate käte puhul peaks peale protseduuri ööseks ka puuvillased kindad kätte panna.

Sidruni-aedviljasegu katkenud ja õhukestele juustele

Segada võrdsetes osades (2 spl) sidruni-, spinati- ja värskekapsamahla ning lisada neile supilusikatäis oliiviõli saame toitva segu kuivadele ja katkenud juustele. Segu tuleb määrida peanahale ja juustele päev enne pesemist. Segu kasutamine tugevdab ja pehmendab peanahka ning toidab juukseid.

Hobukastani seemnete (kastanimunade) jalavann nahapaksenditele

Nahapaksendid tekivad tavaliselt nendele kohtadele, kus jalale toetumisel on surve kõige suurem -jalakannale ja päkale, samuti väikse varba välimisele servale. Sarvestunud naha pehmendamiseks võib teha jalavanni vannisoola ja hobukastaniseemnetega. Hobukastani seemned (4-5tk) purustada ja valada üle keeva veega, keeta tasasel tulel 10-15 minutit. Pärast keetmist lasta tõmmata, kurnata, lisada vannisool ning teha leigeid jalavanne. Vanni kestus 10 minutit. Peale vanni võib jalgu hõõruda 1-2 minutit pehme harjaga.

Männiokka vanniõli muudab naha pehmeks ja soojaks

Sagedase pesemise tulemusel võib tekkida rasupudus, nahk muutub kuivaks ning hakkab ketendama. Selle vältimiseks võiks kasutada vanniõlisid, mis muudavad naha pehmeks, elastseks ja tekitavad vanni järel nahal soojatunde. Aromaatse õli valmistamine võtab aega, kuid see tasub end ära. Kõige parema vanniõli saab kevadel korjatud männi- või kuuseokastest. Võtke 50-100g taimi pole liitri õli kohta. Asetage taimed klaasnõusse ja valage niipalju õli peale, et taimed oleksid üleni kaetud. Nõu sulgeda ja hoida 3 nädalat jahedas ning pimedas. Enne tarvitamist tuleb valmis õli kurnata.

Rohkem teadmisi ökokosmeetikast, kehateraapiatest ja kosmeetikumide valmistamisest saab koolitusel „Ökokosmeetika ja kehateraapiate õppeprogramm“, mis algab 18. märtsil Põlistarkuste ja Rahvaravi Koolis. Loosime ühele õnnelikule ökokosmeetika koolitusele ka priipääsme — vaata siit!