Suure juubeli puhul disainisid oma isikupärase versiooni originaalsest teksatagist 50 trendiloojat (nt muusikud Justin Timberlake, Solange Knowles, supermodell Karlie Kloss jpt) ning ka Eesti armastatud muusikud ja blogijad said võimaluse disainida enda versiooni. Teksatagi kujundasid ümber artistid Liis Lemsalu, Getter Jaani, Daniel Levi, Kallervo Karu, Laura Prits, Hanna Martinson, Elina Born, Liina Ariadne Pedanik ja blogijad Merilin Taimre ehk Paljas Porgand ning Kristjaana Mere.

Vaata galeriist, milliseks disainisid kodumaised staarid legendaarse teksatagi.

50 aasta pikkune ajalugu

50 aastat tagasi tutvustas Levi’s® mudelit 70505 — originaalis Type III Trucker teksatagi. Seda on kandnud kõik — rantšoomanikud, rokkstaarid, rekkajuhid ja mässumeelsed hipid. Kõige tuntum tagimudel on viimastel aastakümnetel arenenud ja täienenud, jäädes oma põhiolemuselt samaks — klassikaliseks ja cool’iks.

19. sajandi lõpus tutvustas Levi Strauss & Co teksajakki, nimetades seda teksapluusiks (prantsusekeelsest sõnast blouse). Pluus oli eest trukkidega, tellitava randme ja esitaskutega. “Rekkajuhi” tagi oli revolutsiooniline, esindades traditsioonilist ameerika töölisklassi, kes näeb elatise teenimise nimel rohkelt vaeva.

Aastakümnete jooksul arenes tagimudel edasi ning tootmises olid Type I, Type II ja Type III mudelid, millest viimane, 1960ndatel tutvustatud mudel osutus kõige populaarsemaks ja äratuntavamaks.

Jakk sai kuulsaks skandaalsel hipiliikumisaastal ja Armastuse Suvel, kui seda kandis ansambli The Beatles kitarrist George Harrison San Franciscos Haight-Ashburys. Tagi esindas noorte häält, autentset stiili ja häälekat eneseväljendust, mis 1967. aasta suve iseloomustas.

“Kui keegi räägib teksatagist, peab ta silmas Type III tagi, mille disainis Jack Lucier mudelinumbriga 70505. 90ndatel võeti lisaks kasutusele “trucker” termin,” räägib peadisainer Jonathan Cheung.

Vaata ka galeriid tuntud välismaa staaride kujundatud teksatagidest.