1. Pese hambaid!

Kõige elementaarsem tõde, kuid paljud kipuvad seda unustama. Pese hambaid iga päev, kaks korda päevas. Samuti on tõestatud, et elektrilised hambaharjad on tõesti efektiivsemad ja lühema ajaga saavad hambad puhtamaks kui tavalise hambaharjaga.

2. Hambaniit

Kuna hambaharjaga ei pääse kõige paremini hammaste külgedele ja sinna tekib katt (bakterite kogum), siis tekibki just sinna kõige rohkem auke. Hambaniit peaks kindlasti kuuluma igapäevase hambaüuhastuse juurde.

3. Suuloputusvedelik

Suuloputusvedelikud ei asenda hambapesu, aga on hea vahend kui pole võimalik hambaid pesta. Näiteks väike suuloputusvedeliku pudel kotis või tööjuures lauasahtlis, et peale söömist vähendada kahjulike bakterite hulka suus. Samuti aitab suuloputusvedelik vältida igemehaigusi.

4. Tea, mis rikub

Täpselt samuti nagu kohvi ja koolajoogid jätavad plekke portselannõudele, jätavad nad plekke sinu hammastele. Ole nutikam ja proovi selliseid jooke vältida. Võimalusel pese pärast selliste jookide joomist tarbimist hambaid või näri vähemalt nätsu.

5. Ole ettevaatlik kangete valgendajatega

Paljud valgendavad hambapastad ei ole tegelikult sobilikud igapäevaseks kasutuseks. Eriti suitsetajatele mõeldud, milles on palju peeneid terasid, et eemaldada plekke. Tegelikult kahjustad selliste pastadega iga päev pestes oma hamba emaili ja igemeid.

6. Ära suitseta

Tegu, millele pole ühtegi õigustust ega plusspunkti. Lisaks sellele, et rikud oma tervist ja hambaid, on suitsetajate hingeõhk ebameeldivam ka siis, kui nad pole suitsu teinud.

7. Vaheta hambaharja

Hambaharja tuleb vahetada iga 2-4 kuu tagant, varem juhul kui harjased on juba vajunud harali. Et vältida hambaharjal kahjulikke bakterite meeletut paljunemist, on hea kord nädala-kolme jooksul hambaharja hoida pool minutit keevas vees.
Kui hammastele on tekkinud koledad plekid, saad need eemaldada isetehtud pasta abil.

Isetehtud pasta

Vaja läheb:

kolm teelusikatäit vesinikperoksiidi (3%)

kaks teelusikatäit küpsetuspulbrit/soodat

*soovi korral võid maitse jaoks lisada natuke tavalist hambapastat

Sega sooda ja vesinikperoksiid kokku kuni tekib hambapasta taoline pasta ja lase segul 2 minutit seista. Soovi korral võid lisada tilga suuloputusvett või hambapastat, et pasta oleks parema maitsega. Tekkinud seguga pese hambaid samuti nagu tavalise hambapastaga, kuid kindlasti pigem aeglaste ja rahulikke liigutustega kui kiirete ja tugevatega, et sa ei kahjustaks hamba emaili. Kindlasti ära neela segu alla. Pese umbes 3-5 minutit ja pärast pese hambad tavalise hambapastaga üle. See segu küll ei valgenda hambaid, kuid eemaldab erinevad plekid, mis on tulnud näiteks veinist ja suitsetamisest. Ära kasuta, kui suus on haavandeid või su igemed ja hambad on eriti tundlikud, ning ära kasuta segu tihedamini kui kord nädalas.

Söetablett

Söetablett sisaldab kaaliumhüdroksiidi, millel on samuti hambaid valgendav toime. Söetabletiga võid hõõruda hambaid, seda närida või purustada ja kanda peale hambaharjaga või purustatud söetabletti segada hambapastaga, kuid kuna söetablett koosneb väikestest tugevamatest kristalsetest osakestest siis tuleb olla ettevaatlik, et mitte kahjustada hamba emaili.

Allikas: essortment.com