Juuste kasvutsükkel koosneb kolmest etapist – kasvufaas kestab keskmiselt 3-5 aastat ja selles on umbes 90% juustest, vahefaas kestab 1-2 nädalat ja selles on ligikaudu 1% juustest ning viimane on puhkefaas, mille ajal juuksed kas kukuvad välja või tõugatakse välja uute kasvamist alustavate juuste poolt, kestab 3-5 kuud ja selles on umbes 10% juustest. Hooajaline juuste väljalangemine on keha poolt nii reguleeritud, et oma aja ära elanud juuksed lükatakse välja uute juuste poolt ja üsna pea võib aru saada, et juuksed on hakanud tagasi kasvama.

Kui juuksed lähevad puhkefaasi, enne oma õiget aega, on tegemist enneaegse puhkefaasi minekuga. Selline “süsteemi šokk”, mis võib viia juuksed enneaegsesse puhkefaasi on näiteks sünnitus, tõsine põletik, kõrge palavik, krooniline haigus, vaimne stress, operatsioon, kilpnäärme häired, ranged lühiajalised dieedid ja medikamendid. Juuste väljalangemist ei osata tihti sellise kehalise muutusega seostada, sest juukseid hakkab tulema alles nädalaid või isegi kuid peale šokki.

Juuksed saavad kõik oma toitained peanaha kaudu – ainsat elavat osa, juuksejuurt, toidab vereringe. See tähendab, et mida kõike me ka ei lisa juuste otstele, see pikas perspektiivis ei toida, vaid ainult ennetab ja kaitseb juust mehhaanilise kahju eest. Keemiliselt töödeldud juukseid on vaja kindlasti kaitsta õlide või muude juuksehooldustoodetega. Regulaarne juuste lõikamine aitab hoida ja saavutada tervemaid juukseid, kuna mitmed aastad päikest, külma ning lisaks veel mehhaanilist või keemilist töötlemist, võivad juukseotsad teha nii kuivaks ja kahjustunuks, et see toob kahju juba tervele juuksepikkusele. Nimelt ei suuda juuksejuur sellisel juhul ära toita kahjustatud juukseotsa ja selle arvelt näeb kogu juus elutu välja.

Kui aga juuksed on välisest hoolitsusest hoolimata kuivad, katkevad ja elutud, saab abi otsida toidust, toidulisandidest ja õlidest. Kui tarbitakse palju valget suhkrut, transrasvu, töödeldud toitu ning vähe orgaanilist puhast toitu, võib keha jääda toitainete puudusesse. See tähendab, et keha ei omasta piisavalt vitamiine, mineraale ja aminohappeid ning vähesed saadud toitained suunatakse elutähtsatesse organitesse – juuksed seda aga ei ole ja jäetakse esimesena nälga. Üheks esimeseks märgiks, et keha ei saa piisavalt toitaineid kogu organismi toitmiseks, ongi kehvad ja tuhmid juuksed.

Väga hea kodune viis juuksekasvu ergutada on peamassaaž. Kas oled tähele pannud, et just juuste pesemisel tuleb väga palju juukseid? Või, et ei tahagi enam juukseid harjata, sest nii palju juukseid tuleb ära? Need juuksed on määratud välja langema ja nii peapesu, kui ka juuste harjamine mõjub peanaha vereringele hästi! Lisaks on peamassaaž äärmiselt lõõgastav!

Näonaha värskendamiseks ja toitmiseks tehakse maski, miks mitte teha maski ka peanahale! Väljalangevate või nõrkade juuste puhul on eriti soovitatav enne juuste pesemist teha ergutavat vitamiinirohket maski, näiteks matcha pulber segatuna sheavõi või kookosõliga. Maski konsistents võiks olla piisavalt paks, et saaks mõnusalt peanahale kanda ning seejärel teha õrn massaaž. Hoida vähemalt 30 minutit ja pesta loodusliku šampooniga. Matcha mask, mis sisaldab aminohappeid, vitamiine, mineraale ja suures koguses antioksüdante parandab vereringet, stimuleerib juuksekasvu, mõjub põletikku vähendavalt ning seetõttu sobib kasutamiseks ka kõõma puhul.

Magusmandliõli saab segada riitsinusõliga, mõlemad mõjuvad juuksekasvule soodsalt, sest sisaldavad E vitamiini ja küllastumata rasvhappeid. Õlid segada võrdses koguses, võimalusel õrnalt soojendada ning masseerida peanahale. Juuksed mässida rätikusse ja hoida peas tund aega, või ka üleöö ning pesta maha õrna šampooniga. Et kiirendada juuste kasvu, võib maske teha paari kuu vältel umbes kaks korda nädalas.