Me kõik sünnime palja silmaga praktiliselt nähtamatu õhukese karvakihiga, millest osa elu jooksul pakseneb ja tiheneb(ka juuksed).

Juustega toimuvate muutuste põhjuseid on arvukalt. Mõned toimuvad järk-järgult, teised on aga äkiliselt. Niisiis, millest võib olla tingitud massiline juuste väljalangemine?

Pärilik juuste väljalangemine

See on kõige levinum juuste väljalangemise põhjus, mis puudutab umbes 20 protsenti naistest. See probleem on geneetiline, kuna keha on programmeeritud järk-järgult juukseid kaotama. Seda nähtust tuntakse naiste kiilaspäisuse nime all (androgenetic alopecia). Juuksed hakkavad välja langema tavaliselt menopausi ajal, aga see protsess võib alata juba 20 ja 45 eluaasta vahel.

Sellise kiilanemise juures on täheldatav juuste väljalangemine ühtlaselt kogu pealaelt ning seda seletatakse ülitundlikkusega meeshormooni testosterooni suhtes.

Stress

Stress võib põhjustada juuste väljalangemist, olenemata sellest, kas inimesel on selleks eelsoodumus või mitte. Kui stress põhjustab juuste väljalangemist naistel, kellel ei ole selleks eelsoodumust, ei ole tegemist püsiva kahjustusega, eelsoodumusega naistel aga võib stress juuste kaotust kiirendada. Juuste väljalangemise põhjustamiseks peab stress olema tugev, näiteks armastatud inimese surm, suur pingutus või tõsine haigus. Raske päev tööl veel juuste väljakukkumist ei põhjusta.

Hormonaalsed muutused

Nii nagu menopausi ajal, toimuvad naise organismis hormonaalsed muutused ka raseduse ajal ning mõnel inimesel põhjustab see kas ajutiste või pöördumatu juuste kaotuse.

Ravimid

Juuksed langevad mõnikord välja ravimite negatiivse kõrvaltoime tulemusel, aga see on vaid ajutine nähtus. Juuste väljalangemist soodustavad amfetamiinid, suures koguses aspiriini, kemoteraapia vähi korral ja mõned suuliselt sisse võetavad rasedusvastased vahendid.

Haigused

Mõned haigused võivad põhjustada juuste väljalangemist, näiteks kilpnäärmeprobleemid, paeluss ja süüfilis.

Alopecia Areata

Alopecia Areata on juuste kaotus, mille põhjustab arvatavalt stress. Arvatakse, et sellisel puhul on tegemist autoimmuunse reaktsiooniga - kui keha kaitsesüsteem ei tööta korralikult, ründab ta juuksenääpse ning põhjustab juuste laigutist väljakukkumist. Kui juuksekasv aastaga ei taastu, on kahjustus tõenäoliselt pöördumatu.

Alopecia Totalis

Eelmise äärmuslik vorm, kui kõik kehakarvad kukuvad välja ning ei kasva enam tagasi.

Kosmeetika

Halva kvaliteediga juuksevärvid, keemilise loki vahendid ja muud kemikaalid võivad kahjustada samutijuuksenääpse.

Trikotillomaania

Trikotillomaaniaks nimetatkse harjumust kruttida oma juukseid ümber sõrme. Pidevalt juuksenääpsule survet avaldades annab see järgi.

Juuste väljarebimine

Kui juuksed on pikaks ajaks väga tihedasse patsi punutud,võib juuksenääps juures tekkida põletik ning aja jooksul saab nääps nii kahjustada, et sureb, põhjustades tavaliselt pöördumatu juuste kaotuse.

Erinevad ravivõimalused.

Rääkige juuksuriga

Hea juuksur suudab lõigata ja seada teie juuksed soengusse nii, et teie juus näeb võimalikult kohev välja. Laske juuksuril lõigata endale hea volümiseeriv soeng, mis teie juuksetüübile kõige paremini sobib. Kerged lained ja järguliseks lõigatud soeng näitab neid tihedamana.

Lühikesed juuksed paistavad sageli paksemad välja kui pikad juuksed, mis oma raskusega hoiavad pea ligi ning toovad esile hõrenenud kohad.

Pealae naha toonile kõige lähedasem juuksevärv teeb harvenemise vähem märgatavaks. Soovitav oleks kasutada pehmetoimelisi värve.

Hõrenevatele juustele on olemas ka mitmed ravivahendid, mille kohta saab samuti juuksurilt nõu. Kasutage õrnatoimelist shampooni. Kui kasutate palsamit, kontrollige, kas see sobib teie juustele, sest mõned palsamid muudavad juuksed raskemaks ja tõmbavad juuksed pea ligi. Loputage juukseid korralikult.

Soengu tegemisel on oluline valida õige geel, vaht või lakk ning mitte selle kasutamisega liialdada.

Kuigi keemiline lokk või lained näitavad sageli juukseid paksemana, võivad nad seda ka rikkuda, seega oleks enne sellise otsuse tegemist mõistlik pidada nõu spetsialistiga.

Juuksevärv aitab hõrenemise muljet vältida, sest blond juus peanaha vastas ei näita hõredaid kohti välja nii, kui seda teeb must juus.

Meeles tasuks pidada ka seda, et tihedad patsid, nagu Bo Derekil filmis "10", võivad aja jooksul soodustada juuste väljalangemist, kuna nääpsud on pideva surve all. Kui surve on pidev, võib karvakaotus olla püsiv.

Kui teil on hõrenevad juuksed, tasuks olla ettevaatlik ka shinjoonidega, sest ka need võivad ärritada juuksenääpse.

Kui juuste hõrenemine on muutunud väga tõsiseks probleemiks,võib ainsaks väljapääsuks olla ka parukas. Neid on müügil igas värvitoonis ja pikkuses. Osake vaid leida teile sobivatest võimalikult loomulik.

Mida teha ei tohi

Kõrge kuumusega juukseid kuivatada, sest see lõhub karva.

Kasutada tihedalt pea ligi hoidvaid rulle ning tugevaid kemikaale juuste värvimisel või keemiliste lokkide tegemisel, kuna need võivad kahjustada peanahka.

Siit leiad digrammid, mis võimaldavad ise end diagnoosida ning määrata probleemi suurust.