Psühholoogid on tõestanud, et ligi 90% informatsioonist inimese kohta ammutame tema välimusest ja käitumisest. Riietus, soeng ning üldpilt räägivad loomulikult paljustki, kuid kõnnak, kehahoiak, miimika ja žestid võivad palju enamast teada anda.

Õnneks saab kehakeelt õppida ning täiendada. Isegi kui selleks tuleb õppida uuesti seisma, käima ja istuma.

Pea püsti ja selg sirgu

Jälgi ennast: kuidas sa käid, kuidas istud. Hinda oma rühti. Längus õlad reedavad hädavarese, küürus selg aga räägib raskest elukoormast. Kes tahaks nii väga suhelda kurvameelse naisega, kelle elu on nii raske?

Edukad inimesed hoiavad pea püsti ning selja sirge. Soov küüru tõmbuda tekib siis, kui tahad maailma eest peitu pugeda, otsekui oleksid milleski eksinud. Selle tulemusel aga kaotad võimaluse olla mitte ainult märgatud, vaid ka vääriliselt hinnatud.

Sisemine surutus ja madal enesehinnang elavad kehas. Ometi on võimalik ka vastupidine protsess: töötades oma keha kallal, saad võimaluse muutuda sisemiselt avatuks ja enesekindlaks.

Tuleb kõvasti treenida: käia mööda tuba, näiteks raamat pea peal, kujutada endale ette, et sul on korsett, suruda end tuharate, abaluude ja kuklaga vastu seina ning, lahkudes seina äärest, püüda asendit säilitada. Uus harjumus kujuneb välja umbes kolme nädalaga.

Püstita eesmärgiks kuningliku rühi saavutamine. Selleks harjuta kolme nädala jooksul iga päev, kontrollides pidevalt oma kehahoiakut. Kui väsimus peale kipub, kujutle, et nähtamatu, kuid tugev niit, mis kulgeb su peast taeva poole, hoiab sind sirgena ega lase küüru vajuda.

Lendlev kõnnak

Graatsilise kõnnaku omandamiseks on eelkõige tarvis selg sirge hoida. Õlad peavad seejuures veidi tahapoole kalduma.

Jälgi oma käsi. Need sümboliseerivad sinu suhtlemist maailmaga. Kui inimene vehib toorelt kätega, suhtub ta sama hoolimatult ja karuselt teistesse inimestesse. Selja taga, taskutes või rinnal ristatud käed annavad märku kinnisest iseloomust ning tahtmatusest suhelda.

Kui kõndides ripuvad käed lõdvalt külgedel, tahaks see inimene otsekui öelda: „Tehke kõik minu eest ära.” See on vastutusvõimetu ja abitu isiksuse hoiak. Surudes käed rusikasse, tahad end millegi või kellegi eest kaitsta, püüad end vaos hoida.

Et käed õigesti liikuma panna, tuleta endale meelde, et naine pole loodud mitte vaiu maasse lööma, vaid hoolitsev ja õrn olema. Sisemine valmidus silitada kallimat häälestab naise sujuvatele, graatsilistele ning armastavatele liigutustele, mis muudavad ta ühtaegu nii mõistatuslikuks kui ka veetlevaks.

Kõnnak, see on individuaalsuse „käekiri” ning näitab meeleolu. Marssivad sammud viitavad kalduvusele kamandada, tippivad sammud annavad tunnistust argusest ja kindlusetusest, nurgelised liigutused kõnelevad iseloomu kahestumisest: ühelt poolt inimene kaitseb end pidevalt, teisalt võib ta agressiivselt käituda.

Et omandada veetlevat kõnnakut, ei tasu matkida mannekeene — tavaelus näeb see üpriski naeruväärne välja. Kauni kõnnaku puhul osaleb astumisel kogu labajalg — kannast kuni varvasteni, varbad on üsna veidi väljapoole keeratud. Ning kõige tähtsam on seejuures ikkagi sisemine häälestatus. Küllap on su elus olnud kas või üksainus hetk, millal lausa lendasid suurest õnnest. Hoia see hinnaline episood oma mälus alles ning lülita end sagedamini sellele õnnelikule lainele.

Keha ei valeta kunagi

Keha ei valeta mitte kunagi, just sellepärast ei usalda inimesed mitte niivõrd sõnu kui poose, miimikat ja žeste. Kui soovid peol kellegagi tutvuda, ise aga istud ristatud kätega, pole sul kuigivõrd šansse. Selline asend annab märku, et oled kinnine inimene ega soovi kontakte luua.

Ole ettevaatlik, kui puudutad kätega nägu. Kui hõõrud pidevalt nina või oled käsipõsakil, tea, et need liigutused räägivad kahtlustavast natuurist või liiga suurest tarkusest, mida mehed otse loomulikult ei armasta.

Naiseliku mänglemise klassikalised võtted on juuste või kõrvalesta puudutamine, kerge randme, kaela või jala demonstreerimine, lisaks kõik liigutused, mis rõhutavad rinnapartiid.

Alati mõjuv, kuigi liiga avameelne variant on enese silitamine. Kerged puusade, tuharate või kaela puudutused kutsuvad ühemõtteliselt su kaaslast sinuga ühinema.