Piiling maasikate abil

Oma noorendava toime tõttu asub maasikas koos astelpaju ja mustikaga kolme liidri seas, jättes kaugele seljataha 36 teadlaste poolt testitud marja ning puu- ja köögivilja. Maasika koostisse kuuluvate hapete tõttu sobib mari ideaalselt pehmeks piilinguks. Maasikamahl puhastab sügavalt poore. Suru veidi marju läbi tiheda sõela, kanna vatipadjaga 5 minutiks nahale, seejärel pese nägu puhtaks. Protseduuri võib korrata 1-2 korda nädalas, mitte sagedamini.


Sibulamask

 

  • Rasvastele ja välja langevatele juustele on abiks värskeltpressitud sibula mahl. Hõõru pähe 1-2 korda nädalas.
  • Võib kasutada ka peeneks riivitud sibulaid. Seo pähe käterätikust turban ning jäta segu 1-2 tunniks pähe, kui tahad lihtsalt juuksejuuri tugevdada, või 2-3 tunniks, et vabaneda rasvasest seborröast. Seejärel tuleb pea puhtaks pesta. Juba mõne protseduuri järel kaob kõõm, seborröale iseloomulik  kihelus kaob ning juuksed hakkavad aktiivselt kasvama.
  • Soovitatakse ka ööseks oma peanahka hõõruda pooliku sibulaga ning hommikul siis pea korralikult puhtaks pesta. Nii muutuvad juuksed tihedaks ja tugevaks.
  • Prantslannad kasutavad kõõma ja juuste väljalangemise vastu järgmist maski: peenelt riivitud sibul segada meega (4:1), kanda mask juuste juurtele, panna pähe kilemüts ning katta see siis froteerätikuga. 30-40 minuti pärast pesta pea — ilma šampooni kasutamata — sooja veega puhtaks. Kui aga juuksed on kuivad ja haprad, tuleks lisada mee ja sibula segule ½ teelusikatäit sooja oliivi-  või maisiõli. Võib ka päevalilleõli kasutada.

Kurgiemulsioon

 

See on suurepärane vahend päikesepõletuse ja muude nahaärrituste vastu. Hõõru pesemise asemel nägu ja probleemsed kohad kehal seguga, mis koosneb ühe kurgi mahlast, toorest munakollasest, poolest klaasist rõõsast koorest ja supilusikatäiest viinast. Emulsiooni võib kaks ööpäeva külmikus säilitada.


Lifting redise abil

 

Sega peenelt riivitud redis, mesi ja hapukoor — kõiki üks supilusikatäis. Kanna segu pintsliga näole ja kaelale kihiti —  5-6 minutiliste intervallidega. Pese puhtaks 20 minuti pärast. Nahk mitte üksnes ei pinguldu, vaid muutub ka valgemaks ning pigmendilaigud on vähem märgatavad.


Puhastus spargliga

 

Sparglimahl on samuti suurepärane alus piilinguks — eemaldab surnud rakud ja mustad täpid, takistab nahka krobeliseks muutumast ning papilloomidega kattumast, eemaldab villid ja igat sorti sarvestumised. Mahla saab spargli võrsetest. Mahlas niisutatud vatitampooniga hõõruda nägu või siis libistada sparglivarrega mööda nahka. Õhukesed sparglitükid, nagu ka kurgiviilud, soovitatakse asetada näole, eriti aga laugudele ja silmade alla. 10-15 minuti pärast kaovad tursed.


Tomatid akne vastu

 

Vistrike eest aitavad nahka kaitsta 2-3 tomatit, mis on surutud läbi peenikese sõela, koos mõne aedmaasikaga ning segule lisatud 2-3 tilga oliiviõliga. Jäta segu näole 15 minutiks, seejärel pese puhtaks. Kui nahal on põletikulisi kohti, kanna neile segu perioodiliselt, kuni need kaovad.


Vaarikapalsam

 

Kas tahad, et su huuled oleksid pingul, õrnad ja erksad?  Hõõru siis värskeid vaarikaid ning määri nende mahl 10-15 minutiks huultele.


Nõgeselosjoon

 

Noore nõgese vitamiinid on sinu nahale vägagi kasulikud. Pane kõrvetuse vältimiseks kindad kätte ning lõigu 4-5 supilusikatäit värskeid nõgeselehti peeneks. Vala üle klaasi keeva veega ja jäta termosesse 30-40 minutiks seisma. Selle tõmmisega niisuta nägu mitu korda päeva. Õhtul niisuta sellega salvrätik ning tee näole 10-minutiline kompress.


Mädarõikast valgendaja

 

Sega mädarõikamahl hapukoorega 1:1-le ja jäta segu näole 5 minutiks. See on suurepärane vahend tedretähtede ja pigmendilaikude vastu. Muide, mädarõikamahl valgendab mitte ainult nahka, vaid ka juukseid, ühtlasi tugevdades nende juuri ning takistades kõõma teket. Kanna riivitud mädarõikamass pähe, 10 minuti pärast pese ära.


Kapsast niisutaja

 

Lõika 2-3 kapsalehte peeneks ning keeda need pooles klaasitäies piimas täieliku pehmenemiseni. Vala sõelale, seejärel sega lusikaga ühtlaseks massiks. Kanna soe mass 15-20 minutiks näole ja kaelale. Seejärel pese puhtaks jaheda veega. Selline mask pehmendab suurepäraselt nahka. Tahad nahka siledamaks muuta? Siis riivi kapsalehti, sega need meega ja hoia maski näol veerand tundi.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, juuli, 2011