Organisatsiooni Women’s Voices for the Earth hiljutine analüüs näitab, et enam kui 20 firmat, sealhulgas mitmed “rohelisi“ kaubamärke tootvad firmad püüavad vältida seda, et nende toodete koostisained saaks avaldatud kosmeetikatoodete avalikus andmebaasis. Organisatsiooni juhtiv Erin Switalski kommenteeris, et “Ärisaladuse staatust ei peaks kunagi lubama kasutada selleks, et varjata kahjulike kemikaalide, nagu kartsinogeenide või reproduktiivsüsteemi kahjustavate ainete sisaldust tarbijate eest“. On mõistlik ja asjakohane, et tarbijad soovivad vältida vähiriski suurendavaid aineid ning viljakas eas naiste jaoks on oluline vältida reproduktiivsüsteemi kahjustavaid aineid. Switalski lisas: “Me mõistame ja austame seda, et firmad peavad vajalikuks ärisaladuse hoidmist nende ainete puhul, mis annavad neile turul eelisolukorra, kuid me ei usu, et nende firmade vajadused peaksid olema olulisemad kui rahva tervis.“

Shiseido, Colgate-Palmolive, Lumene, Schwartzkopf & Henkel ning paljud teised

Näiteks üks firma, kes andis sisse ärisaladuse avalduse, on mainekas nahahooldustoodete, meigi ja parfüümide tootja Shiseido. Nad on soovinud täpset koostisainete nimekirja varjata pea 400 toote puhul. On väga ebatõenäoline, et kõik need pea 400 toodet, mida Shiseido kaitsta soovib, sisaldavad kemikaale, mis tegelikult vajavad ärisaladuse staatust. Firma kuritarvitab ärisaladuse kaitse süsteemi ilmselt selleks, et varjata tarbijate eest kahjulike ainete sisaldust oma toodetes. Lisaks on ärisaladuse avalduse sisse andnud näiteks suurkorporatsioon Colgate-Palmolive Company, mis valmistab väga suurt osa supermarketite lettidel olevatest kosmeetika- ja hügieenitoodetest, Lumene Oy, Schwartzkopf & Henkel ja paljud teised.

Ka suurt hulka erinevaid kosmeetikatooteid tootev firma Revlon on saanud tõsise kriitika osaliseks, kuna nende toodang sisaldab kemikaale, mis võivad põhjustada vähki ja häirivad hormonaalsüsteemi tööd. Näiteks Revloni toodetud huuleläigetes ja juuksevärvides sisalduvad vähiriski suurendavad ained BHA ja BHT. Ripsmetušid, tolmpuudrid ja lainerid sisaldavad kemikaale, mille üks laguprodukt on ülimalt mürgine formaldehüüd, mitmetes toodetes leidub ka parabeene ja suur hulk teisi aineid, mis häirivad hormonaalsüsteemi ja hingamissüsteemi tööd, on allergeenid ja kartsinogeenid.

Seadusandlus on vananenud ja vähese võimuga

Revlonile on esitatud nõue, et nad arendaksid välja kava, mille alusel naisi nende kahjulike kemikaalide mõju eest kaitsta ja et nad avaldaksid oma toodete koostisained, nagu seda nõuab seadusandlus enamuses riikides. Mitmed huvigrupid on avaldanud arvamust, et rohkem kui 75 aastat tagasi vastu võetud seadusandlus, mis nõuab kosmeetikatoodete koostisainete avaldamist, on aegunud ja omab liiga vähe jõudu suurkorporatsioonide vastu. Praeguses olukorras ei saa USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) nõuda, et kosmeetikafirmad viiksid läbi oma toodete müügieelse turvalisuseuuringu ega kutsuda tooteid müügilt tagasi.

Women’s Voices for the Earth on üks kaasalgataja kampaanias The Campaign for Safe Cosmetics, mille eesmärk on pöörata tähelepanu neile firmadele, mis ärisaladuse katte all keelduvad oma toodete tegelikku koostist avaldamast. Ei ole õige, et vähi ja sünnidefektidega seotud kemikaale toodetes varjatakse. Tarbijad soovivad ja väärivad täielikku infot nende toodete kohta, mida nad kasutavad.

Eelista kohalike väiketootjate toodangut ja mahekosmeetikat

Ka seal, kus seadusandlus on tugevama jõuga, jääb lõplik vastutus siiski alati tarbijate endi õlule. Teades, et suurfirmade kosmeetika- ja hügieenitooted sisaldavad kõik suuremal või vähemal määral tervisele kahjulikke kemikaale, siis tasub otsida looduslikke ja kohalike väiketootjate poolt toodetud alternatiive. Looduspoodides on suur valik erinevaid tooteid hügieenitarvetest kuni dekoratiivkosmeetikani, mis on palju turvalisemad. Samuti on viimastel aastatel Eestis suurenenud väiketootjate hulk, kes vähestest puhastest koostisainetest valmistavad suurepäraseid seepe ja kehahooldustooteid. Mitmeid hügieeni- ja kehahooldusvahendeid on võimalik asendada ka koduste vahenditega. Proovi näiteks pea pesemiseks munakollast või soodat, loputa juukseid meevee või õunaäädikalahusega, valmista ise kehakoorija soolast, meest ja muudest kodus kergest kättesaadavatest vahenditest. See on turvalisem, huvitavam ja tervislikum, kui suurkorporatsioonide toetamine nende toodangut ostes.