Mask, ma tunnen sind!

Tavaliselt kuuluvad maskide koostisse needsamad aktiivsed osad, mis sisalduvad ka päevase ja öise hoolduse vahendites. Maskides on neid vaid suuremas kontsentratsioonis. Praktiliselt kõik maskid, sõltumata nende otstarbest, aktiviseerivad naha vereringet ning parandavad selle toitumist, tänu millele aeglustuvad vananemise protsessid. Maskid jagunevad kolme suurde gruppi — puhastavad, toitvad ja plastilised ehk vormivad. Igas grupis jagunevad need veel omakorda nahatüüpide järgi. Eraldi grupi moodustavad ravitooted — näiteks valgendavad maskid. Käesolevas kirjutises peatutakse maskidel, mida võib teha kodustes tingimustest.

Maskid sügavpuhastuseks

Naha pinnale kogunevad surnud rakud. Nendest aitavad vabaneda igapäevased puhastusvahendid, koorijad ja peelingud. Kuid just maskid on need, mis mitte üksnes ei eemalda pinnapealset mustust ning surnud rakke, vaid puhastavad ka poore. Sügavpuhastuse maskid on eriti aktuaalsed nende jaoks, kellel on kalduvus vistrikele. Tavaliselt sisaldavad sellised maskid kaoliini või mingit teist liiki savi, mis kergesti imab endasse rasvaühendeid naha pinnalt.

Peale selle võivad nende koostisse kuuluda puuvilja- või alfahüdroksühapped, ensüümid, antiseptilised lisandid, rasvaerituse regulaatorid, toitvad ja niisutavad ained. Muide, kui teil esineb probleeme üksikute vistrikega, siis on hea kasutada selliseid maske lokaalselt — vistrikud kaovad kiiremini.

Niisutavad ja toitvad maskid

Sobivad igale nahatüübile, kuid eriti soovitatakse kuivale nahale. Reeglina ei erine need oma tekstuurilt tavalistest kreemidest või geelidest ning seetõttu on nahal märkamatud. Maske võib nahale kanda hommikul pärast pesemist 5-10 minutiks või õhtul 20-30 minutiks, sõltuvalt instruktsioonist. Mõned taolised maskid ei vaja isegi eemaldamist, kuna imenduvad täielikult. Niisutavate maskide ülesandeks on taastada naha niiskuse tasakaal ning eemaldada väiksemaid kortse.

Selliste maskide koostisse kuulub kõige erinevamaid komponente: polüsahariidid, taimede tõmmised (aaloe, kurk), vetikate ekstraktid, vitamiinid, fütohormoonid, kollageen ja antioksüdandid (kofeiin, rohelise tee ekstrakt)

Kilemaskid

Puhastavad üheaegselt poore, toidavad nahka, värskendavad seda ning sobivad eriti hästi noorele nahale. Maskid kantakse nahale õhukese kihina ning pärast kuivamist muutuvad need läbipaistvaks kileks, mis tuleb ettevaatlikult eemaldada. Pärast kilemaske näib nahk eriti sile.

Rahustavad maskid

Valmistatakse tavaliselt geelilisel alusel ning kantakse nahale mitte kauemaks kui 5-10 minutiks. Nende ülesandeks on leevendada nahaärritust, mis võib muuseas tekkida ka pärast päikese käes viibimist. Maskide mõju on värskendav ning meeldivalt jahutav. Meie eluviiside juures on rahustavad maskid (eriti stressivastased) muutumas tõelisteks päästjateks.

Kiudkangast maskid

Need näo ja silmade ümbruse jaoks valmistatud maskid on viimaste aastate populaarseks saanud uuendus. Maskid on juba immutatud aktiivsete komponentidega, tuleb vaid salvrätt ettevaatlikult lahti teha ning nahale asetada. Selliste maskide põhiline eelis on täpne komponentide doseering, mis ühtlaselt nahale jaotub.

Kuidas maski kasutada?

  • Ideaalne oleks enne maski valikut teha eelnevalt näonaha kompuuterdiagnostika: spetsialist määrab kindlaks teie nahatüübi ning optimaalse hoolduse programmi, viidates vajalikele maskitüüpidele ning sellele, kui tihti tuleb neid kasutada.

  • Põhireegel: mask, isegi puhastav mask, tuleb kanda vaid hoolikalt puhastatud näonahale. Vastasel juhul jäävad teie jõupingutused ja vahendid kasututeks või, mis on veelgi ebameeldivam, nahk võib anda allergilise reaktsiooni.

  • Kontsentreeritud maskid on ökonoomsed — need kantakse nahale õhukese kihina. Maske, mis on mõeldud sügavpuhastuseks ning mineraalmaske on parem kanda näole paksu kihina, siis need ei kuiva nii kiiresti ega kisu nahka kokku. Et nahk ei kaotaks selliste maskide kasutamisel niiskust, soovitavad spetsialistid hoida neid pihuste või kompresside abil veidi niisketena.

  • Pärast maski eemaldamist puhastage nägu kindlasti toonikuga, et ahendada puhastatud poore ning muuta need vähem märgatavateks. Toonikut soovitatakse kasutada pärast igat maski. Seejärel ärge unustage nahale kreemi kandmast.

  • Mõningaid maske soovitatakse jätta nahale 15-20 minutiks, teisi kuni 30 minutiks. Järgige täpselt antud soovitusi: pikem aeg ei tähenda suuremat efektiivsust, allergia võib aga sellest saada küll. Pidage ka meeles, et maskid ei ole ette nähtud igapäevaseks kasutamiseks. Kaasaja naisel jääb üha vähem aega enda eest hoolitsemiseks, ning kosmeetikatootjad on reageerinud sellele probleemile „ilu kiirtoodete” loomisega. On ilmunud niisutavad, toniseerivad ja nahale sära andvad maskid, mida võib efekti saavutamiseks kõigest viis minutit nahal hoida.

    Silmadele, huultele, ja mitte ainult…

    Näomaskide nahale kandmisel tuleb vältida silmade ümbrust ja huuli. Kuid see ei tähenda sugugi, et need tundlikud kohad, mis kõige varem kipuvad meie vanusest aimu andma, peaksid läbi saama ilma hoolduseta. Silmade ja huulte ümbruse nahal puudub peaaegu üldse nahaalune rasvakiht, mistõttu nahk õheneb seal kiiremini, reeteski sellega meie õige vanuse. Nende tsoonide tarvis on olemas toitvad, niisutavad ja mikrotsirkulatsiooni parandavad maskid. Need aitavad tursete ning siniste silmaaluste, aga ka kahvatute huulte puhul. Silmade jaoks on väga mugavad plaastermaskid.

    Tähelepanu tuleks pöörata sellelegi, et kõiki maske, välja arvatud mineraalmaske (mis kuivavad nahal), võib kasutada mitte ainult näol, vaid ka kaela ja dekoltee piirkonnas (kuigi nende alade eest hoolitsemiseks on olemas ka spetsiaalsed maskid). Lisaks on olemas terve hulk maske, mis on ette nähtud juuste, keha, käte ja isegi kandade jaoks. Kuid see on juba teine teema.

    Aeg enda jaoks

    Mask on ainus kosmeetiline vahend, mis annab võimaluse mõneks minutiks end kodustest toimetustest välja lülitada. Tavaliselt kasutame igapäevastele protseduuridele väga vähe aega. Siin avaneb aga võimalus pikali heita, silmad sulgeda, kanda laugudele spetsiaalne mask, kuulata rahustavat muusikat, süüdata aroomiküünlad ning mõelda millelegi meeldivale. Selline rituaal tugevdab protseduuri mõju, ning pärast seda näete te välja puhanud ja hoolitsetud.

    Eksperdi nurgake

    Maskid on ühed kõige efektiivsemad kosmeetilised vahendid. Need tugevdavad naha elastsust, stimuleerivad vereringet, võtavad maha turseid ning toniseerivad näo miimilisi lihaseid. Konkreetse maski valikul arvestatakse selle ravi- ja profülaktilist toimet .

    Kollageenmaskid niisutavad kuiva, veetustunud nahka. Pulbrilaadseid maske kasutatakse näo ja keha modelleerimiseks. Selliste maskide põhikomponentideks on merevetikad, Surnumere soolad, muda. Nahk küllastub ravivate meremineraalidega ning tekib noorendav ja rahustav efekt.

    Erilist osa mängivad viimasel ajal plastifitseeruvad ja hapnikkusisaldavad maskid. Pastasarnased maskid võivad sisaldada savi, talki, tärklist, maarjajääd, muda. Munavalge, tselluloosi ning želatiini alusel valmistatud vedelatel geelisarnastel maskidel on pinguldav efekt. Vahamaskid parandavad naha vereringet, eemaldavad higi ja rasvanäärmete ainevahetuse jääke. Ferment- ning koorivad maskid sobivad naha puhastamiseks.

    Pärast protseduuri kaob surnud sarvkiht ning nahk näeb taas välja noor ja särav.