Kurkum on tõhus raviv maitsetaim

Kurkumit (hindi keeles haldi, inglise keeles Turmeric) on juba ammustest aegadest kasutatud nii Ajurveda meditsiinipraktikas kui ka iluteraapiates. Ravimina kasutatakse kurkumi Aasias kas profülaktika mõttes igapäevaselt toidus või sihilikult, kui on järgmised näidustused: kõhuprobleemid (seedehäired — puhutised, krambid vms), osteoartroos, arteroskleroos, artriit, vähk, ishias, ümar- ja sooleussid, maksahaigused, nakkused, haavad, silmapõletik, köha, hemorroidid, aneemia, akne. Lisaks mõjub kurkum verd vedeldavalt ja puhastavalt. Hiljuti on ka lääne teadlased jõudnud avastada kurkumi ja musta pipra koos kasutamisel avalduvat võimsat (rinna)vähivastast potentsiaali.

Kurkumi kasutatakse maitseainena kana-, kala, sealiha- ja koorikloomatoitude, salatikastmete, muna-, seene- ja spinatitoitude ja köögivilja maitsestamisel ja nö värvimisel. Kurkumiga riis on imeilusa kollase värvusega, õhtune kuum piim aga mitte niivõrd ravi kui profülaktika jaoks, on tõesti maitsev andes hea une. Kurkum on ka karri koostises.

Nii näiteks avarii/ vigastuse korral antakse kannatanule esimesel võimalusel juua kuuma piima, mis on keedetud pooleks kurkumiga st 1 osa piima ja 1 osa kurkumi. Värskele haavale paneb eestlane võimalusel kohe teelehe ja vahetab neid vajadusel mitu korda, hindu raputab haavale kurkumi Kurkumiga ülepuistatud haav tõmbab kiiresti kokku, nahk paraneb.

Suurepärane lisand kosmeetikatoodetes 

Nahka tugevdavate ja puhastavate omaduste tõttu võib kurkumit leida paljudes poe kreemides. Nii, et kui ammune India salaravim on juba kosmeetikafirmadele teada, miks mitte seda siis ise omal käel proovida.
Kõige tähtsam, mida kurkumi kodus kasutamisel meeles pidada, on et selle kollast värvi on raske välja saada. Mõnedelt materjalidelt on plekke lihtne eemaldada, aga teistelt ei tule see enam kunagi maha. Ka nahaga kokkupuutes jääb kollakas toon püsima 5-24 tunniks. Väga heledal nahal ei soovitata kurkumit üldse kasutada. Nii, et enne kurkumi protseduuri tegemist, tuleb endale varuda aega ja arvestada, et samal õhtul võib kollase jume tõttu peole minemata jääda.
Neile, kes ära ei ehmatanud, siinkohal mõned retseptid:

Kurkumi näokoorija: segage hoolega 1 tl kurkumit, 1 tl kaneeli, 1 tl suhkrut ja 2 tl oliiviõli. Peske ja niisutage nägu misjärel kandke koorija masseerides peale. Loputage. Kurkum toimib nahka tugevdavalt, kaneel stimuleerib kollageeni tootmist, õli niisutab ja suhkur aitab eemaldada surnud naharakud.

Kurkumiga akneravim: segage veidike kurkumit piimaga, kuni see muutub kreemjaks. Kandke segu akne all kannatavale piirkonnale ja hoidke peal 10 minutit. Sama tuleks korrata iga päev mitme nädala jooksul kuni soovitud tulemuseni. Kurkumi antibakteriaalne toime hävitab aknet põhjustavad bakterid ja teeb olemasolevad armid heledamaks.

Juustele: kui segada kurkumi veega ja pesta sellega juukseid, annab ta juustele kuldse tooni ja on nahale hea, juuksekeratiini see ei kinnitu ning kuldne läge kaob 1-2 pesuga. Kui kurkumi segada happelise vedelikuga, saab punase tooni.