Dušigeel

Kas granaatõuna-veriapelsini, mango-vanilli või ka lõhnavabad tooted (näiteks Weleda’lt)- looduslikke dušigeele pakutakse kõigis võimalikes variantides. Neis sisalduvaid vahutavaid koostisaineid (tensiide)ei toodeta mitte mineraal-, vaid kookosõlist või hoopis suhkru abil.

Poolt
Suhkrutensiidid ei eemalda rasu nii tugevalt, kui seda teevad tavapärased puhastusained. See on aga suureks plussiks kuiva ja tundliku naha hooldamisel.
Vastu
Looduslikud dušigeelid ei vahuta nii intensiivselt kui tavapärased tooted. Puhtaks pesevad nad aga sellegipoolest.

Deodorandid ja anti-perspirandid

Kas looduslikud toimeained on usaldusväärsed ja suudavad ka värskuse eest hoolt kanda? Jah, aga teatavate piirangutega…

Poolt
Naturaalsed deodorandid (näiteks Weleda’lt) suudavad tsinkoksiidi, salvei ja melissi abil ennetada ebameeldiva lõhna teket väga tõhusal ja nahasõbralikul viisil. Bambuse- ja puuvillaekstraktid (näiteks Lavera toodetes) hoiavad ka kaenlaalused kuivana. Inimese jaoks, kes ei higista just tavapärasest rohkem, õigustab selliste deodorantide kasutamine ennast seega täielikult. Higi ohjeldamisel on abiks ka kehapuudri kasutamine.
Vastu
Looduslikud toimeained ei suuda higitootmist peatada, nagu alumiiniumsoolad nii nimetatud anti-perspirantides seda teevad.

Isepruunistavad kreemid

Looduslikult toodetud isepruunistavad kreemid sisaldavad samu toimeaineid, mida tavapärased tootedki (näiteks erütruloosi). Neil on aga teistsugune, öko-kvaliteet.

Poolt
Naturaalsed isepruunistavad kreemid on erakordselt nahasõbralikud, mistõttu sobib neid kasutada ka tundliku naha korral. Samuti võite kindel olla, et pruunistumisprotsessi tulemus on silmaga märgatav.
Vastu
Looduslike isepruunistavate kreemide tootmisprotsess on väga keeruline ja kulukas, mis kergitab mõnede toodete puhul ka nende poehinna üsna kõrgeks.

Juuksevärvid

Tänapäeval ulatub looduslike toodete värvispektrum mustjaspruunist vaskblondini. Samuti ei pea paljusid toone enam ise kokku segama- need on juba valmiskujul tuubides olemas (näiteks Logona toodete puhul).

Poolt
Looduslikud värvid katavad juuksed nagu pehme mantel ja annavad neile ilusa läike. Tänaseks kasutavad oma salongides naturaalseid värve ka paljud professionaalsed juuksurid.
Vastu
Neil, kes soovivad endale ekstreemsemat juuksevärvi (nagu näiteks sügav sinakasmust, erkpunane või heleblond), pole looduslike toodetega midagi peale hakata, sest loomulikul juuksevärvil on sellele liialt suur mõju, kui hele või tume on värvimise lõpptulemus. Ka hallidest juustest on naturaalsete juuksevärvide abil täielikult vabaneda pigem keeruline: valged juuksed jäävad alati tooni võrra heledamateks kui piirkonnad, mis olid varem tumedad. Ettevaatlik tuleb olla ka ohtravlt Hennat sisaldavate punakate toonide kasutamisel: suure hallide või valgete juuste osakaalu puhul on nende lõpptulemus ereoranž ja juuste ülevärvimine tavapäraste toodetega pole soovitatav. Kõige targem on katsetada selliseid toone enne täielikku värvimist väljapaistmatul juuksesalgul.

Päikesekreemid

Naturaalsed päikesekreemid sisaldavad ainult mineraalseid valguskaitsefiltreid, mis toimivad nagu peegel.

Poolt
Nahaarstid soovitavad mineraalseid kaitsefiltreid sisaldavaid tooteid (näiteks Lavera’lt) kasutada väikelastel ja naistel, kellel on väga tundlik nahk, sest seniste teadmiste põhjal püsivad need keha pinnal ega imendu naha sisse.
Vastu
Kõrgemat faktorit kui SPF 20 pole naturaalkosmeetikas lubatud mineraalste kaitsefiltrite (tsinkoksiid ja titaandioksiid) abil praegusel ajal veel võimalik saavutada. Antud faktoriga tooteid tarbitakse üldiselt küll kõige rohkem, aga ekstreemsemates situatsioonides (näiteks mägedes või troopikas), pole see enda päikese eest kaitsemiseks piisav. Samuti tuleks alati kanda mütsi ja sobivat riietust ning võimalusel püsida varjulistes kohtades.

Juuksehooldusvahendid

Ajad, mil ökoinimesed juuksehooldusvahendite peale vaid nina krimpsutasid, on õnneks juba pikalt möödas, sest laiale turule on leidnud oma tee ka loodusliku kvaliteediga juuksegeelid ja –spreid.

Poolt
Looduslikud juuksegeelid (näiteks Lavera’lt) on täpselt sama tõhusad kui tavapärased tooted. Juustele annab püsivuse neis sisalduv šellak- lakitäide eritis, millest valmistati varasematel aegadel heliplaate. Looduslikud pumpspreid täidavad oma eesmärgi ilma metallpudelite, heitgaaside, silikoonide ja kunstlike lõhnaaineteta ning on seetõttu heaks valikuks inimestele, kellel on tundlik peanahk või kes hoolivad keskkonnast.
Vastu
Öko-märgistusega juukselakid ei sisalda heitgaase (näiteks butaani), kuna neid saadakse mineraalõlist. Alternatiivina kasutatakse naturaalkosmeetikas pumppihusteid. Sellisel moel ei teki pudelist vedeliku väljutamisel aga nii väikesed piisakesed, kui tavapäraste toodete puhul. Eriti suureks probleemiks on see õhukeste juuste omanikele, kelle kiharad hakkavad selliseid lakke kasutades kiiresti kleepuma. Seetõttu on mitmed juuksurid, kes eelistavad muidu naturaalseid hooldusvahendeid, looduslikest lakkidest loobunud ja kasutavad oma salongides heitgaasidega varustatud tooteid. Ka öko-märgistusega juuksevahtusid pole seniajani veel olemas.

Vananemisvastased tooted

Ka selles valdkonnas pakub naturaalkosmeetika tavapärastele kortsudevastastele vahenditele kõva konkurentsi- peaaegu kõigil tootjatel on välja tulnud ka küpsele nahale mõeldud hooldussari. Paljud taimed sisaldavad toimeaineid, mis suudavad vabu radikaale kinni püüda ja seda efekti ka nahal rakendada. Selline toime on näiteks granaatõunamahlal, Acaipalmi viljade ekstraktil, aga ka klassikalisel roosi- või astelpajuõlil.

Poolt
Roosigeraaniumi eeterlik õli (näiteks Sanoflore’lt) on kortsudevastases võitluses täpselt sama tõhus abivahend kui puhas vitamiin A. Niiskusesidujast hüaluroonhape, mida toodetakse biotehnoloogiliselt selle tarbeks spetsiaalselt aretatud bakteritest, annab nahale silmapilkselt pingulolevama ja noorema väljanägemise. Mõned biolaborid töötavad välja isegi oma toimeainesegusid, milles on kombineeritud erinevaid taimeühendeid ja mineraalset magneesiumi või väärismetalle (näiteks Lavera toodetes). Lisaks sellele viivad biokosmeetika valmistajad oma toodete tõhususe tõestamiseks pidevalt läbi ka üksikasjalikke katseseeriaid.
Vastu
Mõnedest tuntud ja väga tõhusatest vananemisvastastest toimeainetest (näiteks peptiidist või puhtast vitamiin A-st) peavad naturaalkosmeetika pooldajad siiski kahjuks loobuma, kuna neid valmistatakse laborites. Ka hooldusvahendite pealekandmisele järgnev tunne on looduslike toodete puhul veidi teistsugune: öko-kosmeetika imendub nahka küll täpselt sama kiiresti kui tavalised kreemid, aga kuna naturaalsed hooldusvahendid ei sisalda silikoone, ei jää nahk alati koheselt pehmeks ja ühtlaseks- selline efekt tekib alles pärast kreemide pikemaajalist kasutamist.

Puuder, lauvärv ja teised

Inimesel, kes tahab enda meikimisel asetada rõhku loodussõbralikkusele, on tänaseks võimalus valida paljude erinevate toodete, värvide ja tekstuuride vahel- välja on lastud isegi spetsiaalseid professionaalidele mõeldud meigisarju (näiteks Nvey Eco’lt).

Poolt
Naturaalkosmeetikas tavapäraselt kasutatavaid mineraalseid puudripigmente hindavad nende hea ühilduvuse tõttu väga kõrgelt ka tundliku nahatüübiga inimesed. Samuti sisaldavad looduslikud meigivahendid tihtipeale nahka rahustavaid ja hooldavaid koostisaineid nagu virgiinia nõiapuu ja hiina teepõõsa lehtede tõmmist (näiteks Dr. Hauschka toodetes). Ka läike- ja sädelusefektidest ei pea naturaalkosmeetika fännid loobuma: meigivahendites sisalduvate vilgukivi, mineraalpuudri ja mõnikord isegi ehtsa hõbehalli abil pole jume või silmalaugude glamuurselt sädelema löömine mingi probleem.
Vastu
Lauvärvid ja puudrid, mis ei sisalda silikoone, ei mõju pealekandmisel nii sametiselt ega püsi ka sama kaua peal, kui tavapärased meigivahendid seda teevad. Samuti on piiratud naturaalsete toodete värvispektrum: kriiskavalt eredaid toone pole loodusliku kosmeetika meigipalettidelt leida võimalik.

Huulepulgad

Värvitute ravihuulepulkade kõrval suudavad naturaalkosmeetika tootjad pakkuda ka võrgutavalt punaseid toone (näiteks Dr. Hauschka’lt).

Poolt
Suu värvimiseks loodusliku kosmeetika kasutamine tekitab meikijas hea tunde- ennekõike siis, kui ollakse teadlik tõsiasjast, et naine, kes kasutab huulepulka igapäevaselt, neelab oma elu jooksul 3,5 kilo sellest lihtsalt alla. Looduslikes huulepulkades ei peitu säilitusaineid, mineraalõlisid, silikoone või kunstlikke lõhnaaineid, see-eest sisaldavad need aga hooldava toimega naturaalseid õlisid, -vahasid ja niisutavaid lilleekstrakte. Lisaks suudavad looduslikud huulepulgad anda sädelevate, toonitud mineraalide abil edasi ka mitmeid toredaid efekte.
Vastu
Looduslike huulepulkade värvivalik pole nii kirev kui tavapäraste meigivahendite puhul, sest lõõskavalt punast värvainet karmiini valmistatakse kuivatatud košenillitäidest, mida mitmed tootjad aga heaks ei kiida. Sellest hoolimata peaksid veganid pakendil leiduvat koostisainete nimekirja alati hoolikalt kontrollima. Samuti ei ole ilma silikoonide abita paraku võimalik luua suudluskindlat huulepulka.

Ripsmetušid

Kas on üldse kedagi, kes ei sooviks endale pikki ja volüümikaid ripsmeid? Ka naturaalsete tušside abil on selline efektne välimus täiesti saavutatav. Trikk peitub vaid modernsetes harjakestes, mis hoolitsevad korralike tõmmete ning ilusa ja küllusliku tulemuse eest.

Poolt
Toodetesse meisterlikult lisatud naturaalsed koostisained nagu näiteks tudraõli, mis õhuga kokkupuutel kiiresti kõvaks muutub, aitavad vältida ripsmetušši pudisemist või laialiminekut. Parema volüümi saavutamiseks soovitatakse ripsmeid enne värvimist ka veidi puuderdada.
Vastu
Veekindlaid ripsmetušše, millel oleks looduslik kvaliteet, pole kahjuks poodidest leida võimalik- selleks peaks värv sisaldama nii palju šellakit, et silmameigi eemaldamine muutuks peaaegu võimatuks. Ka äärmiselt kaua pealpüsivat ripsmetušši ei suuda naturaalkosmeetika tootjad veel pakkuda, sest selleks peaks värv sisaldama silikooni.

Küünelakid ja -eemaldajad

Küünelakist lahti saada on muidugi võimalik ka loomulikul moel, aga värvide osas pole tavapärastele toodetele kahjuks veel silmapaistvaid alternatiive leitud.

Poolt
Naturaalkosmeetika kriteeriumid suudab täita ainult värvitu pealislakk, mille toime põhineb šellaki kasutamisel (näiteks Provida’lt).
Vastu
Enne lakkimist tuleb küüntelt alkoholi või nõudepesuvahendi abil eemaldada igasugune rasu ja umbes 10 minutit oodata, kuni pinnad on täiesti kuivanud. Mõnede tootjate lakivalikust leiab küll kirevaid värve, mis ei sisalda formaldehüüdi ega agressiivseid lahusteid (mida leidub lakkides üldjuhul nii kui nii harva), aga ilma sünteetiliste aineteta ei saa hakkama ka nemad (näiteks Benecos). Seetõttu ei ole karmimas tähenduses siiski tegemist naturaalkosmeetikaga ja need tooted ei kanna ka öko-märgistust. Loodusliku kvaliteediga lakieemaldajaid kasutades tuleb küüsi hõõruda veidi kauem kui teiste samalaadsete toodete puhul, aga neis sisalduvad naturaalne alkohol ja apelsiniõli aitavad eemaldada ka tavapäraseid lakke (näiteks Sante’lt).

Allikas: brigitte.de