1967. aastal nägi Lõuna-Saksamaal Stuttgardi lähedal väikeses Eckwäldeni külas ilmavalgust Dr.Hauschka sari, mida mõnikord ka looduskosmeetika Chaneliks kutsutakse. Täna koosneb see pea 120 näo-, keha-, vanni-, juukse-, päikese-, käte-, jala- ja meigitootest ning on populaarne enam kui neljakümnes riigis üle maailma.

Mässajad kosmeetikas

Ennekuulmatu — holistiline — oli Dr.Hauschka looduskosmeetikasarja lähenemine nahahooldusele. Sarja loojad doktor Rudolf Hauschka ja kosmetoloog Elisabeth Sigmund olid veendunud, et nahk peegeldab nii füüsilist tervist kui ka vaimu- ja hingeseisundit. Mida rohkem on inimene tasakaalus ning ilusamad tema mõtted, seda enam ta ka särab — nii sisemiselt kui väliselt.

Kui näokosmeetika oli palet seniajani enamasti vaid poputanud, siis Elisabeth Sigmund lõi tooted, mis naha eest tööd mitte ära ei tee, vaid äratavad üles tema tervenemisvõime, taastavad tänu sellele ajapikku tasakaalu ning õpetavad nahka seda tasakaalu ka hoidma. On ju nahk võimeline ise tootma seda, mida ta vajab — meil tuleb lasta tal toimetada.

Just sellepärast on Dr.Hauschka sarjas rasuse naha “päevakreemiks” näiteks näoõli. Õlile õli? Nimelt. Kuivatav kosmeetika annab rasunäärmetele teate veelgi rohkem rasu toota. Õli aga saadab signaali maha rahuneda, sest nahas jagub rasu piisavalt.

Ka ei jaota Dr.Hauschka nahka harjumuspäraselt tüüpideks, sest kosmeetika ülesanne on taastada naha normaalne olek, sõltumata selle ajutisest seisundist ning lisaks teda ka keskkonna kahjulike mõjude eest kaitsta.

Tasakaalustava väe pärast hakkas Sigmund esmakordselt kosmeetikas kasutama seni vaid rahvameditsiinis hinnatud harilikku koldrohtu. Olgu kuiv, rasune, tundlik või enneaegsete kortsudega, Anthyllis vulneraria suudab anda igasugusele nahale tagasi tervise. Ja nagu sellest veel vähe oleks. Ta aitab nahal ka puhastuda, aeglustab vananemist ning tugevdab naha kaitsevõimet ilmastiku, stressi ja saaste vastu. Tänu oma mitmekülgsusele on harilik koldrohi üks Dr.Hauschka looduskosmeetika kõige olulisemaid taimi, mida leidub sarja paljudes näo-, keha- ja jumestustoodetes.

Tavatute lähenemiste nimekiri sellega aga ei lõpe. Sarjas puudub öökreem, sest uneajal nahk hingab ning vabaneb päeva jooksul kogunenud jääkainetest, mida öökreem vaid takistaks. Õhtuse näopuhastuse lõpetab õlivaba näotoonik.

Salongihoolduski algab harjumatul moel — jalavanni ja -massaažiga ning näomassaaži asendab silitavate pintslitõmmete ja õrnade vajutustega tehtav lümfistimulatsioon. See mõjutab kogu keha, parandab energia liikumist ja lümfiringet, viib välja mürgid ning tugevdab immuunsüsteemi.

Ravimtaimede tõmmiste valmistamiseks kasutatakse Rudolf Hauschka loodud ainulaadset ning looduse rütme — soojust ja külma, valgust ja pimedust, paigalolekut ja liikumist — arvestavat rütmilist meetodit, mis aitab alkoholi ja säilitusaineid kasutamata hoida valmistootes alles elustaimede jõu. Taolisel lähenemisel — tuua looduse tervendavad omadused igasse tootesse ning toetada selle abil naha enda taastumisvõimet põhinebki Dr.Hauschka holistiline kosmeetika.

Eesti Top 5

Eestimaalaste seas oli mullu kõige populaarsem Puhastuskreem, sellele järgnes Roosi päevakreem, kolmandat-neljandat kohta jagasid Puhastuspiim ja Üldine näotoonik ning viiendale kohale jäi Küdoonia päevakreem. Kodus, Saksamaal, tunnistati äsjalõppenud maailma suurimal loodustoodete messil Biofach Dr.Hauschka Silmaümbruskreem 2006. aasta müügihitiks.

Sünnipäeva puhuks on kolm klassikut — Roosi päevakreem, Puhastuskreem ja Üldine näotoonik — tolleaegsete originaalide järgi valmistatud vutlarites ja -kujunduses, pandud kullakarvalisse metallist kingikarpi. Limiteeritud koguses ning vaid 2007. aastal müügil oleva retrokarbi hind on 550 krooni.

Kompromissitu kvaliteet

Enam kui viiesaja töötajaga WALA Heilmittel GmbH valmistab lisaks Dr.Hauschka looduskosmeetikale ka üle tuhande antroposoofilise ja homöopaatilise ravimi. Sel eesmärgil tehas seitsekümmend aastat tagasi tegelikult loodigi. Dr.Hauschka kosmeetika sünnib just sealsamas ravimitehases ravimitootmisele kehtestatud ülirangete nõuete järgi.

Kvaliteedis ei tee WALA mingeid järeleandmisi. Dr.Hauschka toodete koostisained — tervendavad tõmmised, väärtuslikud aroomi- ja taimeõlid, esmaklassilised looduslikud vahad — on saadud mahedalt ja biodünaamiliselt kasvatatud või metsikust loodusest säästlikult korjatud ravimtaimedest. Kõik tooted on vabad sünteetilistest lõhna-, säilitus- ja värvainetest, samuti geenmuundatud taimedest ning pole iseenesestki mõista kunagi loomade peal testitud.

Lisaks kannavad need kvaliteedimärki Certified Natural Cosmetic — tunnustatud looduskosmeetika — mis näitab vastavust Saksamaal ravimeid, toidulisandeid ja kosmeetikat tootvate ettevõtete liidu BDIH reeglitele.

Dr.Hauschka looduskosmeetika on müügil:

Tallinnas
Kaupluses And Tallinna Kaubamaja B-maja 1. korrusel
Reet Ausi ja Dr.Hauschka looduskosmeetika kauplus-salongis Müürivahe 19
Ülikooli Apteekides Viru Keskuses ja Kristiine Keskuses
Dr.Hauschka looduskosmeetikute salongides
Tartus
Jakobi Terapeutikumis Jakobi 37
Ülikooli Apteegis Küüni 5B
Pärnus
Ülikooli Apteegis Rüütli 30
Kuressaares
Ülikooli Apteegis Lossi 11