Küpset näonahka iseloomustavad kuivad piirkonnad, vähene elastsus ja hakkavad ilmuma kortsukesed. Naha verevarustus ja rakkude uuenemine on aeglustunud, naha niiskustase langenud ning rasueritus vähenenud. Seepärast vajab küps nahk intensiivset hooldust, mis tugevdaks ja toidaks nahka.

Silmaümbruse kortsukesi aitab vähendada toorkakaovõi

Silmaümbruse nahk on eriti tundlik ja õhuke, olles kuni 10 korda õhem ülejäänud näonahast, mistõttu on seal vananemise märke kõige varem näha.

Toorkakaovõi sisaldab looduslikult palju E-vitamiini, mis aitab kehal toota kollageeni, mis omakorda vähendab kortsukesi ja muid vananemise tunnusmärke. Looduspoodides müügil olev toorkakaovõi on valmistatud külmpressmeetodil, imendub kergesti ja aitab seeläbi taastada naha niiskustaseme. Toorkakaovõid võib kasutada silmaümbruskreemi asemel nii hommikul kui ka õhtul.

Turseid silmade all leevendab kurk ja kartul

Silmaaluste tursete peamiseks põhjuseks on vananemine: silmaaluses piirkonnas on teatud kindel kogus rasva, mida hoiab paigal sidekude, vanuse kasvades sidekude nõrgeneb, rasv koguneb kudedesse ja silma alla moodustub väike padjake.

Tursete vähendamiseks valmista kartuli-kurgimask silmaalustele: purusta köögikombainis või blendris üks väike toores kartul, üks väike kurk ja mõned lehed basiilikut. Hoia saadud segu 10 minutit silmadel. Kui ei ole mahti purustada või puudub mõni toiduaine, siis võib kasutada neid ka eraldi, asetades silmadele vaid kartuli või kurgiviilud.

Öökreemi asemel teraapiline õlisegu

Küpse naha puhul tuleks kreeme kasutada igapäevaselt. Kasuta tuleks toitvaid ja pinguldavaid kortsudevastaseid kreeme. Kuid ööseks võib kreemi asemel kasutada ka edukalt ka õlisegu, milles sisalduvad eeterlikud õlid parandavad rakkude uuenemisvõimet ja parandavad ainevahetust. Õlisegu valmistamiseks sega järgmised ained: 2 spl mandliõli, 1 tl avokaadoõli, 1 tl nisuiduõli, 4 tilka lavendli eeterlikku õli, 2 tilka mürri eeterlikku õli, 1 tilk küpressi eeterlikku õli.

Näonaha toitmiseks ja pinguldamiseks kasuta munamaski

Maskidest tuleks küpse naha puhul valida sellised, mis sisaldaks muna ja tsitruseliste toimeaineid, kuna need pinguldavad ja puhastavad nahka ning ühtlustavad jumet, pleegitades tumedamaid laigukesi nahal. Pinguldava maski valmistamiseks vahusta 1 munakollane, lisa veidi mett ja õli ning kanna mask näole ja kaelale. Kui nahk hakkab „kiskuma“, loputa mask maha leige või jaheda veega.

Toitvaid ja vitamiinirikkaid maske võib küpsele nahale teha 2-3 korral nädalas.

Rohkem teadmisi ja retsepte loodulike kosmeetikumide valmistamisest koolitusel „Ökokosmeetika ja kehateraapiate õppeprogramm“, mis algab juba oktoobri lõpus Põlistarkuste ja Rahvaravi Koolis.