1. Ilma armideta hakkama ei saa.

Operatsioone ilma armideta ei ole olemas. Maksimum, mida arst teha saab, on peita arm keha loomuliku voldi sisse. Kirurg, kes enamat lubab, on šarlatan. Liposuktsioon ehk rasvaimu, rindade pingutamine või kõhu kohendamine ei jäta arme kehale vaid siis, kui ei tehta sisselõikeid. Selleni aga pole progress veel jõudnud.

On küll olemas üks rindade suurendamise protseduur, mille puhul jäljed on märkamatud: arm peitub nabas. Läbi naba, piki kõhuõõnt, viiakse torude kaudu rindadesse implantaadid, seejärel täidis. Operatsioon on kiire ning kohaliku tuimestusega. Siin aga seisneb probleem selles, et implantaate ei paigaldata rinnalihaste alla, mis peavad neid fikseerima ja hoidma, vaid nende kohale. Sellest aga eriti ei räägita. Paari aastaga teeb gravitatsioon oma töö — implantaadid annavad ära oma positsioonid ning hakkavad oma elu elama — hea, kui mitte selja peal. Asja on siiski võimalik parandada. Kuid kas poleks parem juba kohe teha korralik operatsioon — üldnarkoosi ning kosmeetiliste armidega — , kui heita kaks korda noa alla?

2. Rasvaimu ei vabasta tselluliidist.

Kui teie arst väidab vastupidist, põgenege! Rasvaimu teeb teid kõhnemaks, eemaldades probleemsetest kohtadet ülejäägid, millega pole hakkama saanud ei sport ega dieedid. Kuid tselluliidist see ei päästa. Võib hoopiski provotseerida seda — kui pumbata liiga palju rasva välja. Täpset normi grammides ei ole võimalik kehtestada. Ameerika plastilise kirurgia ühingu arstid soovitavad ühe operatsiooni ajal eemaldada maksimaalselt 2,5 kg rasva. Mida rohkem, seda ohtlikumaks muutub operatsioon — koos rasvaga kaotab patsient palju vedelikku ja verd.

3. Jah, on küll valus.

Naised kannatavad valu paremini kui mehed, kuid ka nendel pole valulävi ühesugune. Kõige valulisemad plastilised protseduurid on abdominoplastika (liigse naha ja rasvkoe eemaldamine kõhult), rindade suurendamine (rinnalihased lõigatakse lahti, et paigaldada implantaate), naha laserlihvimine (mitmesuguste täppide, laikude, kortsude või armide eemaldamine põhjustab teise astme põletust) ning reite ja kogu keha lifting (eemaldub palju liigset nahka).

4. Ärge seda kunagi tehke.

Implantaadid tuharates on kui karikatuur — täispuhutud padjad. Siinkohal võib meelde tuletada ka puhtalt meditsiinilisi vastunäidustusi. Tuharalihas on niigi suurim kogu teie kehas. Kas tasub siis täiendavalt koormata seda võõrkehaga? Vähe sellest, et tuharad on pidevas liikumises, tuleb nende peal ka istuda. On suur risk, et implantaat puruneb või liigub kohalt.

Ja on olemas veel üks „mitte kunagi”: silikooni ega Gore-Tex -tüüpi preparaate ei tohi huulte kontuurplastikas kasutada. Need ained ei välju organismist (erinevalt näiteks botoksist), ning ka huuled näivad seejuures ebaloomulikult ümarad. Silikooni eemaldamine on aga terve katsumuste jada nii arstile kui ka patsiendile. Huuled deformeeruvad või jäävad märgatavad armid. Töö vigade kallal maksab aga terveid varandusi. Veel üks rumalus oleks rasvapatjade eemaldamine põsesarnadelt. Sellest on kujunenud teismeliste kapriis. Tegelikult muutub nägu aastatega kõhnemaks ning venib pikemaks. Ja siis — kas silikoon?

5. Ettevaatust: enesereklaam!

Head ilukirurgid ennast ei reklaami. Parim viis hea spetsialisti leidmiseks on nõu küsida teistelt kvalifitseeritud arstidelt, keda usaldate. Konsulteerige nendega, koostanud eelnevalt üksikasjaliku nimekirja sellest, mida teada tahate. Ärge kartke rumal näida. Informeeritud patsiendiga on igal arstil kergem töötada.

6. Kes seda tegi?

Mõned kirurgid konsulteerivad ise, operatsiooni ajal lasevad aga osa tööd assistendil teha. Hea kirurg peab kõik ise tegema, ka õmblused. Sellest sõltub ju täielikult lõpptulemus. Kunagi ärge planeerige operatsiooni reedele, eriti suvel. Rehabilitatsiooni ajal vajate arsti asjatundlikku jälgimist. Medõde pole see õige, sest tema ei ole võimeline koheselt ära tundma hematoomi või mingit teist operatsioonijärgset tüsistust. Ning mida varem neid märgatakse, seda lihtsam on neid eemaldada.

7. Anesteesia võib tappa.

Veenduge, et teiega töötab kogemustega anestesioloog, kes on mitmeid aastaid praktiseerinud. Tema on see, kes peab valima õige tuimesti, hindama teie valmidust operatsiooniks, jälgima selle käigus teie pulssi, hingamist, temperatuuri ja rõhku ning tooma teid siis narkoosist välja. Tema viga võib teile elu maksta. Ja see ei ole metafoor.

8. Parimad soovitused.

Kasutage võimalust suhelda oma kirurgi endiste patsientidega. Fotosid ei tule usaldada, „tõese” pildi võib tänapäeval teile valmistada iga fotograafiahuviline teismeline. Erandiks on arsti laual olev perekonnapilt. Vaadake ta naist. Küllap ta on ka temaga veidi tööd teinud. Kui too sarnaneb rohkem naeratava näoga muumiale kui elavale naisele, siis teadke, et teid ootab ees seesama.

9. See pole igaveseks.

Briljandid on igavesed. Ilukirurgi töötulemuste kallal asuvad aga otsekohe tööle aeg ja gravitatsioon. Ka implantaadid rindades on allutatud maa külgetõmbejõule. Seetõttu ei tohiks patsient oodata võimatut.

10. Kauplemine pole kohane.

Kui teile pakutakse botoksit kolmandiku hinna eest, siis saate paremal juhul ka kolmandiku vajalikust doosist. Kui arst pakub teile allahindlust operatsiooni eest, mis tema kolleegide juures maksab hulga rohkem, siis on ta võib-olla madalama kvalifikatsiooniga. Pöörduge kogenud kirurgide poole. Nemad on töötanud paljude patsientidega ning teavad, kus ja miks ripub nahk ning kuidas see hakkab armistuma. Kui te ei saa endale lubada head kirurgi, oleks parem veidi oodata ning raha koguda.

Ilukirurgia on alati valik. Mõelge enne, kui seda teha kavatsete.