See on tõsi – aega ei ole, mitte kunagi. Kui me mõtleme kõige rikkamale kohale maailmas, siis see ei ole Dubai või Šveits, see on surnuaed. Koht, mis on täis kirjutamata raamatuid, lavastamata näidendeid, elluviimata plaane, korrastamata suhteid ja täitumata unistusi – sest aeg sai otsa, kuna aega ei olnud siis, kui suust veel soe õhk välja käis.

Täna räägime ühest probleemist, mis saab igapäevase meediamelu kõrval häbiväärselt vähe tähelepanu. Selle nimi on „ülekaal” ja „rasvumine”, kuid tähendus midagi hoopis olulisemat – lühenenud elu. Me kipume unustama, et maailmas on ainult üks tõeliselt väärtuslik vara. See on meie aeg, mida ei saa mitte kunagi tagasi. Raha on võimalik teenida, võita, leida. Aega ei ole võimalik juurde saada – seda on võimalik ainult kaotada või targasti elades pikendada, hoolitsedes selle eest, et see on kulutatud kvaliteetselt, mitte märkamatult ja niisama möödaminnes.

Kõik teavad, et suitsetamine on tervisele halb. See mitte ainult ei või tappa, vaid tapabki – just sellepärast on suitsetamise populaarsus kahanevas trendis. Täpselt samamoodi teavad kõik, et ülekaalulisus on halb ning mõjub tervisele, enesetundele ja enesehinnangule halvasti. Kaugeltki mitte kõik ei anna aga endale aru, et ülekaal ja rasvumine võib olla samasugune surmaotsus nagu ahelsuitsetamine. Seda enam, et tänapäeval on ühiskond muutunud niivõrd poliitiliselt korrektseks, et ülistatakse kõiki kehatüüpe ja leitakse, et kui tunnen end oma kehas mugavalt, siis on kõik korras. Ei ole. Kindlasti mitte.

Vale on ülekaalu halvustamise hukkamõistmine põhjusel, et selle tulemusena tunnevad ülekaalulised ennast halvasti. Karm reaalsus on see, et nad ei tunne end halvasti ainult seepärast, et neid vaadatakse moel, mis alandab nende enesehinnangut, või et nende ülekaalulisust tuuakse esile. Nad tunnevad end halvasti, sest neil on vaja ennast muuta – nad teavad seda, kuid see on väga raske ning ettekäändeid ja võimalusi, miks mitte seda rasket teekonda ette võtta, on väga palju. Tingituna ühiskonna poliitilisest korrektsusest, tuleb neid aina juurde: geneetika, tervislik seisund jne. Paljud neist põhjendustest on ausad, kuid need on pelgalt põhjendused probleemi tekkele ja hetkeolukorrale, mitte ületamatud takistused ega ettekäänded mitte millegi tegemiseks.

Enamik inimesi teab, mida peaks tegema – peaksin suitsetamisest loobuma, tervislikumalt toituma ja trenni minema. „Peaksin” on üks ohtlikumaid mõtteid, mis inimese peas tekkida saab, sest see ei vii mitte kunagi tegudeni.

MõtteMa peaksin enda kaalu kontrolli alla saama” tulemusest kõnelevad faktid:

  • Südame- ja veresoonkonnahaigused on viimase 15 aasta jooksul olnud peamine meeste haigestumise ja suremuse põhjus. Mida tähendab olla paks? Rasvumine algab siis, kui keha kulutab pikka aega energiat vähem kui toodab.
  • Iga teine täiskasvanu ja vähemalt üks kolmest 6–13-aastasest lapsest Eestis on ülekaaluline või rasvunud ning nende osakaal, eriti laste seas, kasvab iga aastaga.
  • Eestis on sagenenud esmahaigestumus erinevatesse üleliigse kehakaaluga seotud haigustesse, nagu rasvumise ja liigtoitumise muudesse vormidesse ja II tüübi diabeeti. 2015. aastal kaotasime kõrge kehamassiindeksi tõttu ligi 42 600 eluaastat, mis on keskmiselt 600 inimese kogu eluiga. Need numbrid ei ole muutunud paremaks, vaid vastupidi.
  • Jätkuvalt on probleemsed ka eestimaalaste kehalise aktiivsuse näitajad. Tervisespordiga ei tegele 39% meestest ja 32% naistest, kes seda tervise tõttu teha saaksid. See on tõenäoliselt ka üks põhjustest, miks ülekaaluliste osa on meestel tõusnud 39, naistel 28 protsendini. Rasvunute osa jäi meestel siiski samale tasemele (19%), naistel suurenes minimaalselt (20 protsendini). Oluliselt tõusis rasvunute osa aga noorte meeste seas. Seega on ligi 60% Eesti meestest ja pea pooled naistest ülemäärase kehakaaluga. Samuti äratab tähelepanu suur rasvumuse tõus kõrgharitud ja eestlastest naiste seas.
  • Uuringud väidavad, et iga ülekaalu kilogrammiga, mis on kogunenud pärast 18. eluaastat, väheneb naistel tõenäosus elada kauem kui 70. eluaastani 5%.

Nendele faktidele toetudes ei saa me enam sellest probleemist mööda vaadata, peituda „iga keha on ilus” egiidi taha või leida muid butafoorseid ettekäändeid selleks, miks mitte tegeleda probleemiga, mis on päris.

Kuid mis on lahendused?

Esimene lahendus on loobuda mõtteviisist „ma peaksin” ja asendada see malliga „ma PEAN”. See näiliselt lihtne mõtteparadigma muutus on aluseks igale elumuutvale otsusele. „Peaksin” kaudselt soovitab, „PEAN” aga sunnib. Kui loed seda kirjutist ja tunned, et see kõnetab sind või kedagi, kellest sa väga hoolid, siis alljärgnevalt on välja toodud elumuutev lahendus. See ei muuda ainult elukvaliteeti, vaid väga tõenäoliselt ka eluea pikkust.

Bariaatriline kirurgia – meditsiinivaldkond, mille eesmärk ja tulemus on pakkuda konkreetseid, koheseid ja mõõdetavaid tulemusi kaalu alandamisel. Kui dieedid ja muu kaalulangetamise metoodika ei ole seni toiminud, võib bariaatrilise kirurgia teekond tuua ihaldatud tulemusi. Bariaatrilise kirurgia abil on võimalik ennetada või kuni tervenemiseni mõjutada tervet rida rasvumisega seotud haigusi, nende seas:

  • hüpertensioon (pidevalt kõrge vererõhk);
  • diabeet (haigus, mida iseloomustab ebanormaalselt kõrge glükoosi hulk veres);
  • vähkkasvajate teke;
  • ateroskleroos (veresoonte lupjumine) ja südamelihase infarkt;
  • jäseme gangreeniga lõppev diabeedist põhjustatud väikeste arterite kahjustus;
  • uneapnoe (ajutine hingamiskatkestus une ajal);
  • kroonilised peavalud;
  • kõrge kolesteroolitase (kolesterool koguneb arterite seintel ja segab verevoolu);
  • jalaveenide probleemid (värvimuutused pahkluudel ja sääre alaosal);
  • inkontinentsus (kaob kontroll põie üle);
  • maksahaigused (rasva kogunemine maksarakkudesse põhjustab põletikke);
  • artroos (kulunud proteesimist vajavad liigesed).

Otseloomulikult ei ole bariaatriline kirurgia mõni imevits, mis kaotab üleöö kõik ülekaalu ja rasvumisega seotud probleemid. Küll aga on see elumuutev otsus, sest hilisem vanadesse kahjulikesse harjumustesse langemine ei tule lihtsalt kõne alla.

Kõige edukamad väejuhid, asudes vallutama mõnd saareriiki, on kasutanud ühte väga tõhusat strateegiat – nad on põletanud oma laevad, sest sellisel juhul on ainus teekond edasi.

Olles nõustanud lugematul hulgal inimesi, kes on otsustanud, et PEAVAD oma elu muutma ning vabanema koormavatest kilodest ja võtma kontrolli oma elu üle iseenda kätte tagasi, võime veendunult öelda, et teame, kui raske on muutus ja kui hirmuäratav see olla võib. Samas näeme igapäevaselt seda, kui palju bariaatriline kirurgia inimeste elu paremuse suunas muudab ja neid oma ideaalidele ja unistustele lähemale aitab.

Me oleme inimesed – ainus liik sellel planeedil, kelle potentsiaal on piiritu. Me suudame teha kõike, mida ette kujutame, kuid peame selleks sihikindlalt ja järjepidevalt pingutama. Meie, inimestena, suutsime otsustada, et jalutame kuu pinnal. Ilmselgelt ei juhtunud see järgmisel teisipäeval pärast otsuse vastuvõtmist, vaid nõudis lugematul hulgal pingutusi, pisaraid, higi, ohverdusi ja läbikukkumisi. Tõeline areng tuleb alati läbi raskuste, kuid seda hinnalisem on tulemus.

Olles koondanud oma eriala tippspetsialistid ja lahendused, on meil võimalik pakkuda sulle parimat ja mugavaimat sammu tervislikuma, ilusama ja kauakestvama elu poole. Ainus, mis sul on vaja teha, on öelda „MA PEAN”, selle asemel, et mõelda „ma peaksin”.

Küsi endalt:Kas tahan juhtida oma elu või olla oma olude ja valikute ohver?”

Võta meiega ühendust ja viime sind sinu unistustele lähemale. Me oleme ausad ja otsekohesed, sest hoolime ja anname lubadusi, mida suudame tagada. Helista +372 6 000 925 või kirjuta aadressil clinic@thehealthclinic.eu.

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja.
Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688.

Jaga
Kommentaarid