Millest me räägime? Süsimustast hambapastast, mis on vallutanud meie poeletid ja mis sisaldab päriselt ka sütt. Kõlab ehk pisut vastikult, aga järjest enam inimesi on sattunud sellest vaimustusse ja tegemist polegi lihtsalt järjekordse turundustrikiga. Miks see siis nii populaarne on? Mille jaoks inimesed seda kasutavad ja kas tegemist on tõesti tavalise igapäevaseks kasutamiseks mõeldud hambapastaga?

Millega täpsemalt tegemist on?

Musta söega rikastatud hambapasta on kas tavapärane vedel pasta või hoopis puuder, mis muutub veega kokkupuutel hammaste puhastamiseks mõeldud seguks. Oluline on ära mainida, et loomulikult ei sisalda need tooted seda sütt, mille kohal me jaanipäeva ajal liha grillime, vaid tegemist on spetsiaalse aktiivse söega, mis on tehtud põlenud puust ja muudest materjalidest. Enne, kui nüüd täiesti paanikasse lähed, tea, et inimesed on kasutanud juba sajandeid sütt nii meditsiinis kui ka hambaravis. Näiteks kasutasid foiniiklased seda 450 aastat enne Kristust ka vee filtreerimiseks ja ka moodsad veepuhastussüsteemid kasutavad seda joogivee puhastamiseks. Ka sina oled seda kasutanud, tead sa seda või mitte. Niisiis, see ei kõlagi enam nii jubedalt, või mis?

Söe baasil hambapastade kasutegurid

Söega rikastatud hambapasta kasutamine muudab suus olevat pH tasakaalu, mis on tegelikult väga oluline. Inimeste sülg on naturaalselt happeline ja väga küllastunud erinevate ioonide ja valkudega. Nad pole küll eluohtlikud, aga loomulikult mõjutavad nad aja jooksul sinu hambaid. Söe baasil hambapasta aitab suus oleva pH taseme taas tasakaalu saada ja muuta suus oleva keskkonna vähem happeliseks. Lisaks aitab see võidelda hambakatuga ja on suurepärane pisikute “tapja”, mis tähendab ka seda, et halb hingeõhk kaob lihtsamalt kui mõnda teist hambapastat kasutades.

Söe baasil hambapastad on enamikele inimestele tuntud aga hoopis seetõttu, et nad aitavad hambaid valgendada.

Mida hambapastat kasutades oodata?

Kui jätta tumemust värvitoon kõrvale, siis tegelikult ei erine nad väga drastiliselt tavapärasest hambapastast. Paljud kaasaegsed hambapastad ja puudrid omavad värskendavad piparmündimaitset ning nii ka sütt sisaldavad hambapastad.

Inimesed, kes neid hambapastasid kasutavad, tunnistavad, et nende hambad muutusid silmnähtavalt valgemaks juba pärast esimest kasutuskorda. Küll aga on need hambapastad ohtlikumad sind ümbritsevale ruumile jättes endast maha inetu tumeda pleki.

Võimalikud murekohad

Sütt sisaldav hambapasta võib kõlada nagu mingi imerohi, aga tegelikult on ringlemas ka paljude ekspertide kriitika selle kohta, et nende toodete kasutamine on hetkel veel reguleerimata. Paljud tundmatud brändid müüvad kahtlase väärtusega tooteid ja YouTube’ist leiab õpetusi, kuidas sellist hambapastat endale ise valmistada. See tähendab, et ringleb ka päris palju tooteid, mis ei ole su tervisele ohutud, sest neid pole kunagi testitud.

Kriitikud väidavad ka, et süsi kahjustab hambaemaili ja selle all olevat kollakat dentiini, millest iroonilisel viisil oleneb väga tugevalt ka hammaste värv. Kui dentiin saab kahjustatud, muutub see tuhmiks ja värvuselt tumedamaks.

Kasulikud soovitused

Kui oled jätkuvalt uudishimulik ja soovid neid tooteid proovida, kontrolli kindlasti, mida sinu hambapasta sisaldab ja vali sellised tooted, mida müüvad usaldusväärsed brändid.

Allikas: Cool Material