Leia miski, millesse sa suhtud kirega

Kõige särtsakamate inimestega rääkides märkad sa kindlasti, et neil kohe on, millest rääkida. Nad kirjeldavad sulle põlevate silmadega oma reise, ägedaid sündmusi või rajusid pidusid, neil on hobid, mida nad armastavad ja mille abil on leidnud endale sõpru ja mõttekaaslasi.

Liiga paljud meist defineerivad end läbi töö ja kui kätte jõuab pensioniiga, siis… justkui polegi rohkem midagi. Inimesed mõtlevad, et nüüd ongi kõik läbi, kaotavad lootuse ja surevad, sest nende vaim ja keha ei suuda selle karmi teadmisega toime tulla. See aga kindlasti ei pea nii olema! Mida aktiivsem sa oled ja mida rohkem sa end tegutsema sunnid, seda huvitavam ja põnevam su elu on. Loogiline ju, kas pole?!

Tee trenni, mis sulle meeldib

Mõnikord on üllatav kuulda, et inimesed, kes on supervormis ja näevd fantastilised välja, ei teegi justkui trenni. Aga kui lähemalt uurima hakata, siis üks ujub igal hommikul, teine jalutab koeraga, kolmas käib jalutamas, neljas mängib sõpradega tennist või golfi — kõik see on ju suurepärane trenn. Aga nemad ei võta seda nii, sest trenn kõlab nagu jube kohustus, nemad aga teevad asju, mida naudivad. Alusta sinagi kasvõi jalutuskäigust sõbrannaga — see pole ju trenn, kuid mõjub su kehale ja vaimule värskendavalt.

Ära noruta selle pärast, et kõik ei ole läinud nii nagu planeerisid

Sotsiaalmeediaajastul on teistega võrdlemine pea vältimatu ja paratamatult tuleb nukrus peale, kui vaadata, kui ilusat elu kõik justkui elavad. Miks mina ei reisi? Miks tema käib teatris ja kohvikus, aga mina istun siin üksinda? Selline võrdlemine ja kurvastamine kurnab su ära, toob kortsud näkku ja imeb elujõu välja. Mis vahet sel on, kuidas teised elavad? Sina saad vastutada ainult iseenda heaolu eest ja teha enda heaks nii palju kui võimalik.

Alati on kuskil keegi, kes teenib rohkem, käib rohkem väljas, näeb parem välja. Supervananejad aga ei suhtu sellesse kadeduse ja vihaga, vaid tunnevad nende üle rõõmu ja on rahul sellega, mis neil endil olemas on.

Samuti teavad nad hästi, et sotsiaalmeedias ja juttudes oleme kõik tegijad, aga keegi ei oska tegelikult aimata, mis koduseinte vahel päriselt toimub ja millest kellelegi ei räägita.

Õpi midagi uut

Supervananejatel ei ole aega vananemise pärast muretseda, sest neil on kogu aeg käed-jalad tööd täis. Raamatut on palju ägedam lugeda pargis või raamatukogus, kohvi saab termosega piknikule kaasa võtta jne — igal juhul tuleb minna kodust välja, kohtuda inimestega, suhelda, õppida, tegeleda hobidega. See hoiab vaimu värskena ja meeled avatuna!

Loobu sõpradest, kes virisevad ja sind ära kasutavad

Naabri-Mallega käisid sa koos koolis ja olete eluaeg kõrvuti elanud, aga kui ta kasutab sind ainult selleks, et sulle oma muresid kurta või Naabri-Jutat klatšida, siis parem lülita ta oma elust üldse välja. Eriti siis, kui ta kipub ka sind maha tegema või sinust su selja taga teistele halba rääkima. Selliseid inimesi ei ole su elu vaja, sest ta ainult raiskab su energiat, mitte ei anna seda juurde.

Mida rohkem on su ümber lustakaid ja seiklushimulisi inimesi, seda rohkem sa ise ka nende moodi muutud. Mida rohkem oled kiusliku Malle moodi, seda sarnasemaks temaga saad, kuni lõpuks oled samasugune viriseja valmis. Seda sa ju ei taha!
Supervananejate seas on märgata ka seda tendentsi, et neil on sõpru igas vanuses ja erinevatelt erialadelt. Nad ei sea endale piire ega pea end “liiga vanaks”, et 20aastastega suhelda.

Tee vabatahtlikku tööd

Supervananejad ei oota vabatahtlikuks asumisega pensionini, vaid alustavad juba märksa varem. Nad on teistele suureks abiks, aga nad ise ei suhtu sellesse üldse nii, vaid naudivad seda, et saavad midagi olulist ära teha.

Teistele keskendudes ei jää nii palju aega oma hädade üle virisemiseks ja üle mõtlemiseks, abistamine annab hea enesetunde ja paneb enda üle uhkust tundma, lisaks annab võimaluse kohtuda uute inimestega ja olla aktiivne.

Tunne oma välimuse vastu huvi

Siin ei ole edevusega mingit pistmist. Enese eest hoolitsemine on elementaarne ning mida parem sa välja näed, seda paremini sa ennast tunned. Inimene, kes on kenasti sätitud ja meigitud ja ilusti riides, saab teistelt alati palju positiivsema vastukaja kui see, kes ilmub välja sellisena, nagu ta oleks just voodist tõusnud.

Kenad riided, ilus soeng ja hoolitsetud küüned annavad sulle enesekindluse vallutada uusi kõrgusi ja suhelda uute inimestega, nii et ära lase end käest!

Leia viise oma elu muutmiseks

Ilmselt oled juba märganud, et suurem osa plaanidest ei saa kunagi teoks. See aga ei tähenda, et peaksid planeerimisest ja unistamisest täielikult loobuma! Unista, planeeri, teosta, nagu ütleb üks reklaam — ainult sel moel hoiad sa end käigus. Mis siis, et kõik ei tule välja nii nagu tahtsid, vähemalt kogemuse võrra oled jälle rikkam.

Ja alati ei peagi suurelt ette võtma. Ka see, et lülitad seebikad välja ja võtad raamatu kätte (ja loed selle läbi ka), on juba väga suur asi. Proovi iga päev teha midagi uut, ägedamat või teistmoodi, võta endale eesmärgiks elada aktiivselt!

Ütle rohkem “jah”

Kohtasin kord üht 80ndates aastates naist, kelle elutempo oli kiirem kui minul. Mida vanemaks ta sai, seda aktiivsemaks ta muutus. Tema suhtus ellu nii, et tuleb nõus olla kõigega. “Ütle alati jah, sest sa võid alati hiljem ümber mõelda ja ära öelda. Kui kohe “ei” ütled, paned selle ukse kohe kinni.”

Asi on ikka selles samas: hoia oma aju töös, ainult nii püsid noorusliku ja värskena!

Allikas: Daily Mail