Naha vananemise kiirus sõltub:


pärilikkusest
- mõnel lihtsalt on ilusam nahk kui teisel.


elukeskkonnast
- rohkelt ultraviolettkiirgust, tuul, külm ja õhusaasted on kõik nahka kahjustava toimega.


näokujust ja harjumuspärasest miimikast
- halb harjumus on tõsta kulmusid (nii saab otsmikule horisontaalkortsud) või kulmu kortsutada (nii tekib püstivagu kulmude vahele)


eluviisist
- nahale teeb head kui öine uni on vähemalt 7 - 8 tundi, magatakse jahedas (nahale parim temperatuur 20 - 21 kraadi), mitte näoga padjas, süüakse palju puu- ja juurvilja ning liigutakse värskes õhus.


suitsetamine
on üks olulisimaid naha vananemise kiirendajaid - suitsetamine teeb kogu tervisele ja sealhulgas nahale nii palju halba et sellest võiks pikalt rääkida.

Lühike fakt on see et 40 - 50 aastase suitsetaja nahk on oma kvaliteedilt võrreldav 60 - 70 aastase mittesuitsetaja nahaga. Palju annab päästa kui suitsetamine lõpetatakse enne 30 - 35.-t eluaastat.
nahahooldusest
- see on üks oluline tegur noorusliku ja hoolitsetud välimuse säilitamises.

Kreemide kasutamisega alustatakse juba imikueas kui laps kreemitatakse peale vannitamist või kasutatakse naha puhastamiseks õlilappe.


Mudilaseeas võiks kasutada apteekides müüdavaid baaskreeme talvisel ajal kui viibitakse õues rohkem kui 30 minutit korraga ja väljas on miinuskraadid. Alati tuleb meeles pidada et tuuline ilm võimendab miinuskraade 5 - 7 kraadi võrra. (Näiteks: O kraadi ja keskmiselt tugev tuul = nahk aistib külma -5 kraadi, O kraadi ja tugev tuul = nahk aistib külma -7 kraadi). Alati tuleks lastel kreemitada huuled.
Umbes 13 - 15 aastasena võiksid noored neiud ette võtta esimese külastuse ilusalongi.
Igapäevaste nahahooldusvahendite hulka peaksid kuuluma happeline puhastusgeel, niisutav kreem, talvisel ajal / väljas sportimiseks baaskreem, hügieeniline huulepulk ja kätekreem. Kui kasutatakse juba silmameiki siis peaks eraldi olema silmameigieemaldaja. Kui muid jumestusvahendeid siis tuleks kosmeetikuga konsulteerida kuidas ja millega meik puhastada ja millist kreemi kasutada jumestuskreemi / puudri alla.


20 -nda eluaasta paiku võiks tähelepanu hakata pöörama silmaümbrustele
- see on koht mis hakkab vananemise tundemärke välja näitama esimesena. Lisaks silmameigieemaldajale tuleks juurde valida silmaümbruse kreem. Kindlasti tuleks selles vanuses kasutada niisutavat kreemi päevasel ajal ning nahatüübist sõltuvalt niisutavat või toitvamat öökreemi.

Selles vanuses võiks kasutama hakata ka niisutava toimega kehakreeme
- st. peale dushi või vanni kreemitada kindlasti kael, dekoltee, rinnad. Kehakreeme tuleks kasutada kindlasti siis kui sageli tehakse trenni (=higistatakse) sest higistamine ja pidev pesemine kuivatavad nahka. Näonahale teeb trenn ja higistamine head (kiireneb vereringe, nahk puhastub) kuid kui nahk tundub liiga kuiv võiks 1 - 2 korda nädalas kasutada kreemja koostisega maske (neid ei pesta maha vaid ülejäägid pühitakse ära näopaberiga). Ka vesi võib olla nahale kuivatava ja tundlikkust tõstva toimega. Siis tasuks õhtuseks nahapuhastuseks kasutada puhastusemulsioone ja näovett.

Ja veel: Kosmeetikavaldkonnas on Eesti tooteid vähe saada. Ortos valmistatud kreemid on aga igati tasemel. Olen ise näinud kuidas ja millest neid valmistatakse ning võin öelda et kannatavad igati konkurentsi. Noored leiavad hea hinna-kvaliteedi suhtega kosmeetikatooteid ka apteekides müüdavatest kosmeetikasarjadest - näiteks Sebamed, Essex, Eucerin, Favora, Tensimed jne.

Coco Chanel on öelnud: kahekümneselt näeb naine välja selline nagu loodus on ta loonud, kolmekümneselt on näha tema eluviisid ja viiekümneselt näeb naine välja selline nagu ta väärib.

Kosmetoloog Heidi Mehik-Vasar töötab L&M Stuudios, Toompuiestee 27

Saada oma küsimus