1. Pese nägu (soovitavalt kaks korda päevas, aga vähemalt igal õhtul!) sinu nahatüübile sobiva puhastusvahendiga. Kuivale nahale sobib puhastuspiim või kreem. Osa toodete puhul tuleb puhastusvahend pärast selle sissemasseerimist pehme lapi või pabersalvrätiga ära pühkida, aga kui su nahk jääb pärast seda ikka veel veidi rasvaseks, võid puhastusvahendi jäägid leige veega maha uhtuda. Kui su nahk on rasvane, sobib sellele tavaliselt hästi puhastusvaht või -geel. Normaalne nahk talub mitmesuguseid puhastustooteid ning see, millise toote juurde sa jääd, sõltub sinu isiklikest eelistustest. (Kui kasutad puhastamiseks vahtu või tahket seepi ning su nahk tundub pärast pesu pingul või kuiv, proovi ümber lülituda natuke enam pehmendavale vahendile.) Kombineeritud naha puhul tuleb sul tõenäoliselt puhastada oma näo rasvasemaid piirkondi puhastusvahu või -geeliga, see­järel aga hoolitseda naha korraliku niisutamise eest (vt 3. etapp).

2. Kasuta nahatoonikut: pane väike kogus vatipadjakesele ja pühi sellega õrnalt kogu nägu. Toonikud või kootavad vahendid aitavad eemaldada meigivahendite jääke ja mustust. Osa neist mõjuvad jahutavalt ja värs­ken­­davalt (ja sobivad rasusele nahale), teised aga niisutavad ja pehmen­davad (mis on hea kuivale nahale). Normaalse ja kombineeritud naha korral proovi mitut toonikut, et näha, mis sulle kõige paremini sobib.

3. Kui toonik on kuivanud, kasuta niisutusvahendit. Rasvasele nahale sobib rasvavaba, kuivale nahale aga rikkalikult pehmendavaid vahendeid sisaldav toode ja normaalsele nahale midagi vahepealset. Kui sul on kombineeritud nahk, kasuta näo T-tsooni (otsmik, nina ja lõug) eest hoolitsemiseks õlivaba niisutajat, kuivade piirkondade jaoks aga rasvasemaid tooteid.

4. Erilist tähelepanu vajab silmi ümbritsev piirkond, mis on õrn ja vastuvõtlik kortsudele. Kasuta igal õhtul õrna silmameigieemaldajat ning lisaks sellele silmakreemi või -geeli nii hommikul kui ka õhtul. Patsuta sõrmusesõrmega — mis on kõige nõrgem sõrm ja ei sikuta seepärast nahka liiga tugevasti — kergelt silmade alt ja välisnurkadest (kuhu tekivad kanavarbad).

Kuidas mõjub seep

Seep ei järgi reeglit, et vesi ja rasv ei segune. Seebi koostisosal, mida nimetatakse pindaktiivseks aineks, on molekulaarne struktuur, mis tõmbab ühtaegu ligi nii vett kui ka vees lahustumatuid aineid. Kui tekib seebivaht, ühinevad rasvad (ja mustus) pindaktiivsete ainete mõjul veega; kui nüüd nägu loputad, tulevad mustus ja sellega liitunud rasv maha. Seebis, mis tundub su naha jaoks liiga kange, võib olla ülemäärasel hulgal pindaktiivseid aineid. Proovi mahedamat seepi.

Katkend raamatust "Kehahoolduse käsiraamat", autorid Mona Behan ja Susan Elisabeth Davis, kirjastus Varrak 2010. Koostöös tuntud naha-, juukse- ja kehahooldustoodete tootja The Body Shopiga sündinud raamat pakub naistele sadu viise oma tervise, välimuse ja vaimse heaolu parandamiseks – energia kogumisest mürkainetest vabanemiseni.