Oma töös olen palju kokku puutunud klientidega, kes ei oska endale õigeid tooteid valida. See ongi väga keeruline, sest valik on väga lai ja endale just seda sobivat leida on raske. Esimene samm õigeks nahahoolduseks on kindlaks teha oma nahatüüp ning vastavalt sellele endale sobivad tooted leida.

Põhilised nahatüübid ja nende tunnused on järgmised:

Normaalne nahk — Nahapoorid on väikesed, ebapuhtusi ei esine või on vähe, nahk on sile, pehme ja elastne.
Kuiv nahk — Nahapoorid on väikesed, pesu järgselt kiskuv tunne, nahapind võib ketendada ja/või on kare, ebapuhtusi ei esine v.a miiliumid.
Kombineeritud nahk — T-tsoon on rasusem, suuremad poorid ning ebapuhtused. Võib olla pinnakuiv ja nahavärvus ebaühtlane.
Rasune nahk — Nahapoorid laienenud ja selgelt nähtavad, esineb ebapuhtusi ning nahk on läikiv.

Kuidas nahka igapäevaselt hooldada?

Oluline on nahka igapäevaselt puhastada, niisutada ning kaitsta. Puhastustoodetest tuleks kasutada näopesugeeli/piima/vahtu ja toonikut. Hommikul piisab toonikust, kuid õhtul tuleks nahka puhastada endale sobiva näopesuvahendiga ning seejärel toniseerida. Toonik peaks olema alkoholivaba, sest muidu kuivatab see nahka liigselt.

Enne kreemitamist on oluline, et nahk oleks korralikult puhastatud. Muidu kreemis sisalduvad toimeained lihtsalt ei mõju.

Päevasel ajal võiks kasutada päevakreemi, mis on mõeldud naha niisutamiseks ning kaitseks. Kreem vali vastavalt oma vanusele ning nahatüübile. Ööseks võiks valida spetsiaalse öökreemi, mis on toitev ning aitaks rakkudel uueneda. Kreem tuleks kanda peale umbes pool tundi enne magamaminekut. Müügil on ka 24h kreemid, mida võib kasutada nii öösel kui päeval.

Kaitse oma nahka päikese eest!

Päeval ei tohiks kindlasti unustada ka päikesekaitsekreemi. Tihtipeale inimesed arvavad, et piisab näokreemist või jumestuskreemist, mis sisaldab päikesekaitset. Sellest kahjuks ei piisa. Pigem tuleb võtta seda, kui lihtsalt lisakaitset ning kasutada ikka spetsiaalset päikesekaitsekreemi regulaarselt päeva jooksul. Kaitset ei tohiks unustada ka talvel, sest siis on päike sama ohtlik.

Ära unusta nahka koorida

Koorimine aitab efektiivselt vabaneda surnud naharakkudest, mille tulemusena muutub nahk säravamaks ja siledamaks. Kanna koorijat näole kergelt masseerides — see aitab elavdada vere- ja lümfiringet nahas, mis omakorda aitab parandada naha toitainete varustamist. Samuti imenduvad ja toimivad nahahooldustooted kooritud nahale paremini.

Koorijat valides on kindlasti oluline jälgida oma nahatüüpi. Kui sul on rasune või kombineeritud nahk, siis võid valida tugevama koorija, mis sisaldab terakesi. Kui nahk on õrn ning ärritub kergesti, siis on soovitatav kasutada ensüümkoorijat.

Koorijat tuleks kasutada 1 kord nädalas. Kui näonahk on väga rasune, siis võib koorida ka tihemini. Kindlasti ei tohi koorimisega liialdada, sest siis võib muutuda nahk liiga kuivaks ning karedaks.

Maskid, maskid

Kui nahk on kooritud, on õige aeg peale kanda mask. Maske leidub nii vastavalt nahatüübi järgi kui ka vastavalt naha seisundile. Näiteks on rahustavaid, niisutavaid, toitvaid, sügavpuhastavaid, taastavaid maske. Oluline on valida mask selle järgi, mis on naha hetkeseisund. Näiteks kui sul on rasune näonahk, aga hetkel tunned nagu nahk oleks kuiv ning kisuks, siis vali niisutav näomask. Kui tunned, et soovid lihtsalt näonahka turgutada, siis vali mask vastavalt oma nahatüübile.

Maski võiks kasutada nädalas 1-2 korda.

Tõhus ilurelv — seerum

Aastas soovitan 2 korda teha läbi seerumikuur. Kui seerumit kasutada igapäevaselt, siis nahk harjub sellega liigselt ära ning toime ei ole nii hea.

Sobiv seerum tuleks valida vastavalt oma nahatüübile või naha hetke olukorrale. Kindlasti ei ole seerumid mõeldud ainult vananevale nahale. Kui on probleemne nahk, siis tuleks valida seerum, mis on rasueritust normaliseeriv. Kuiva naha puhul võiks kasutada niisutavat ning elutu naha puhul sära andvat seerumit. Kui on probleeme, pigmendilaikudega nahk, siis tuleks valida valgendava toimega seerum jne.

Kuuri võiks läbi teha ka siis, kui nahk tundub lihtsalt väsinud, tuhm ning vajab ergutust. Kindlasti tasuks proovida seerumit, mis sisaldab C-vitamiini. See on väga tugev antioksüdant ja paneb naha särama. Samuti võitleb vananemisilmingutega ning pigmendilaikudega.

Allikas: Medemis