Koolis tahtsid kirjutada kõik eksamid kõige paremini, tööl tahad olla kõige parem ning kasvatada täiuslikud lapsed? Tunned ennast eelnevas jutus ära? Võib ju arvata, et perfektsionistidel on ka perfektne tervis, kuid uuringud on näidanud, et perfektsionism tähendab tervisele nii negatiivset kui ka positiivset mõju.

Kui perfektsionist suudab täita edukalt rangeid reegleid toitumisel, et teha parimat oma tervise heaks, ei jäta ühtegi treeningut vahele või mitte kunagi ei söö rämpstoitu, võib see siiski viia halvenenud füüsilise tervise ning varasema surmani.

Uuringu käigus jälgiti 450 täiskasvanud inimese tervist ning selle tulemusel selgus, et need, kes endale kõrgeid eesmärke ning parimaid tulemusi püstitasid, riskisid varem surra 51% võrreldes nendega, kes endale nii kõrgeid tingimusi ei esitanud. Selle põhjuseks võib olla perfektsionistide täiuslikkuse ihaldus, et nad lõpuks kulutavad selle saavutamiseks oma tervist ning tekitavad stressi. Mure ja stress, mis perfektsionismiga on seotud, vähendab inimese eluiga.

Tööülesannete edukas täitmine on hea omadus, kuid tark on see täiuslik mina jätta tööle, mitte igal õhtul koju kaasa võtta. Millalgi peab inimene end ka lõdvaks laskma ning lõpetama endale kõrgete nõudmiste esitamise. Leidub ka inimesi, kes seavad endale nii kõrgeid nõudmisi, et nad ei suudagi mingeid püstitatud eesmärke täita, sest enesekriitika tõttu ei tundu ükski tehtud asi piisavalt hea.

Perfektsionistile avaldab mõju ka sotsiaalne olukord, sest nad seavad kõrgeid nõudmisi ka end ümbritsevatele inimestele ning kui need nõudmiste täitmiseni ei küündi, kaldub perfektsionist neid eemale tõukama või eemaldub ise. Teine selgitus, miks perfektsionist end isoleerib, on tema hirm, et teised märkavad, et ta polegi tegelikult täiuslik, vaid tal on samasugused vead ja eksimused nagu kõigil teistel. Võib olla, et perfektsionist ise vajab tegelikult abi ja tuge.

Ehk kui sa ka nõuad endalt palju, luba endale vahepeal puhkust ning ära sea liiga kõrgeid nõudmisi. Kuna täiuslikkust ei ole tegelikult olemas, miks teha end ise seepärast haigeks, proovides püüda võimatut?

Allikas: Fitmama.se