Pigmendihäired


Naha värvaine ehk pigmendi peamiseks ülesandeks on kaitsta nahka ultraviolettkiirguse toime eest ja anda nahale ning juustele värv. Pigmenti on kahte liiki: mustjaspruun eumelaniin, mida leidub nii nahas kui ka juustes ning kollakas-punapruun feomelaniin, mida leidub eelkõige juustes. Need kaks liiki melaniini määravadki naha ja juuste värvi ning päevitumisastme.


Melaniini moodustumisest


Melaniin moodustub nahas asuvates rakkudes - melanotsüütides. Neid rakke on musta- ja valgenahalistel sama hulk kuid erinevus seisneb selles et mustanahaliste melanotsüüdid on suuremad ja toimivad aktiivsemalt. Melaniin moodustub melanotsüütides ultraviolettkiirguse toimel mitmete keemiliste reaktsioonide tulemusena kuid selles protsessis võib ette tulla ka häireid - pigmenti võib tekkida rohkem või vähem või esineb ta ebaühtlaselt. Hüpomelanoosidega, mille tuntuim väljendusvorm on vitiligo (pigmendi täielik puudumine teatud nahapiirkondadest), tegeleb dermatoloogia. Hüpermelanooside puhul esineb pigmenti piirkonniti rohkem kui tavaliselt ning selle näideteks on pigmentsünnimärgid, tedretäpid ehk efeliidid ja pigmendilaigud.


Pigmendilaigud


Pigmendilaikude puhul on pigment lisandunud nahas laiguti, paikneb valdavalt näo- ja kaelapiirkonnas, kätel - just nendes piirkondades, mis alluvad päikesekiirgusele kõige enam.

Laigud on erineva kuju ja suurusega. Nende värvus aitab määrata pigmendilaigu asetsemise sügavuse nahas: pruunikad laigud asetsevad epidermises ehk pindmises nahakihis (seega kosmeetiline ravitulemus reaalsem) , hallikad või sinakad aga sügavamal - dermises ehk pärisnahas.


Pigmendilaikude võimalikke tekkepõhjusi on palju:


-hormonaalse taseme kõikumised
Pigmendilaike esineb rohkem naistel kui meestel, sest naistel esineb suguhormoonide taseme muutusi meestest enam.
Hormonaalne põhjus võib pigmendilaike tekitada raseduse ja menopausi ajal. Raseduse ajal on pigmendihulga suurenemise põhjuseks platsenta poolt eritatavad hormoonid, mis aktiviseerivad ka melanotsüüte.
Sel perioodil võib pigmendilaike tekkida ka kehale, tavaliselt naba piirkonda. Laigud tekkivad enamasti kolmandal raseduskuul ja kaovad sünnituse järel, kui menstruatsioonid taas algavad.
Hoolikas peab aga olema kevadeti ja suviti või talviste päevitusreiside ajal, sest siis võivad nad uuesti ilmuda.
Samuti on leitud, et pigmendilaike võivad põhjustada ka suukaudsete rasestumisvastaste tablettide võtmine, nende ärajätmine või preparaadi vahetus. Viimasel ajal on aga valdavalt üle mindud väga madala hormoonidesisaldusega tablettidele ja seega peaks tablettide osakaal pigmendilaikude põhjustajana pidevalt vähenema.
Küll aga võivad pigmendilaigud tekkida naistel, kes põevad kroonilisi günekoloogilisi põletikke.

-mõned ravimid
mille puhul tõuseb melanotsüütide tundlikkus ultraviolettkiirgusele ja tagajärjena võivad kujuneda pigmendilaigud.
Sellised ravimid on mõned antibiootikumid (tetratsükliinide ja sulfoonamiidide grupp), vererõhu-, allergia- ja epilepsia(langetõve) ravimid ning diureetikumid (vee väljaviimist soodustavad tabletid).

-mitmesugused kemikaalid ja kosmeetikumid
On olnud üldlevinud soovitus suvisel ajal mitte pihustada parfüüme kaelale pigmendilaikude vältimiseks.
Põhjuseks pole aga mitte parfüümides sisalduv alkohol, vaid lõhnakinnitid.
Ka ei soovitata peale nahakoorimist (sealhulgas happekoorimised ja mikrolihvimised) 72 tunni jooksul päevitada, väljas olles peaks aga kaitsma naha UV-blokkereid sisaldava kreemiga.
Samuti pole soovitav minna päevitama samal päeval, kui on sooritatud depilatsioon ehk vahaga karvade eemaldamine.
-pigmendilaike võivad põhjustada ka toidus puuduvad vitamiinid A ja B ning maksahaigused.
-ultraviolettkiirgus
-vanus
- pigmendialikude teke vanemas eas on tüüpiline
-füüsilised traumad - nahavigastused, põletikujärgsed seisundid võivad paranemise järgselt olla hüpo- või hüperpigmenteerunud.

Kosmeetilised võimalused:

-ennetav hooldus
Oluline on naha õigeaegne ja põhjalik kaitsmine ultraviolettkiirguse eest.
Neil, kellel pigmendilaikude teke probleemiks, tuleks juba varakevadest kasutada UV filtreid sisaldavaid tooteid, samuti eelistada selliseid meigitooteid, mis sisaldavad UV filtreid.
Talvisele päevituspuhkusele minnes tuleks meeles pidada, et seal, kuhu minnakse, on intensiivne päike ja seega päikesekaitsekreemid kaasa! Päikesekaitsekreemide infot tuleks lugeda hoolikalt: kas kreem on veekindel, millisele naha tumedusastmele sobib, kas sisaldab nii UVA kui ka UVB filtreid jne.
Juba olemasolevad pigmendilaigud tuleks päikese käes viibimise ajaks katta nn. totaalblokkeriga.

-valgendav hooldus
Erinevatel kosmeetikasarjadel (Matis, Academie, Decleor, Gernetic, Danné jt.) on viimaste aastate jooksul välja töötatud nahka valgendavad tooteprogrammmid.
Erinevad sarjad kasutavad küll eri mõjuainet, kuid üldine toime on neil kõigil kas melaniini hulga vähendamine või lisamelaniini moodustumise blokeerimine.
Kõige efektiivsem on selline hooldus, mis koosneb nii ilusalongi protseduuridest kui ka kodus kasutatavatest toodetest.

-naha koorimine
Ilusalongides pakutakse naha sügavamaks koorimiseks mikrolihvimist või happekoorimisprotseduure.
Mõlemad meetodid on mõjusad seeriana ja nende puhul paraneb naha pindmise kihi - epidermise toon ja kvaliteet, väheneb ka pigmendilaikude "erinevus" ümbritsevast nahast.
Mõlemaid protseduure võib proovida teha ka ainult pigmendilaikudele - eriti kui on tegu üksikute ja suuremate laikudega.


Saada oma küsimus.

Dr. Heidi Mehik- Vasar
kosmetoloog

M & L Studio, Toompuiestee 27 (Grand Hotel Tallinn)