Kirurgiline korrigeerimine on lahenduseks, kui muret teevad pärast rasedust või suure ja kiire kaalulanguse tagajärjel lõtvunud kõhunahk ja -lihased ehk nn rippkõht. Abi saab ka siis, kui tegu on vananemise hormonaalsetest muutustest tingitud naha elastsuse vähenemisega. Plastikakirurg dr Jüri Kullamaa sõnul on tema patsiendid erinevas vanuses, kuid enim otsivad abi just sünnitanud naised. Järjest rohkem pöörduvad ilukirurgi poole maovähendusoperatsiooni järgselt kiiresti palju kilosid kaotanud inimesed. “Väga palju on juhtumeid, kus lihtsalt trenni ja toitumisega olukord ei parane ning pingutustest hoolimata jääb lõtvunud ja tugevate voltidega kõht püsima ning inimene otsustab abi otsida kirurgilt,” räägib Kullamaa.

Mida kõhuplastika endast kujutab?

Kõhtu trimmiv lõikus tehakse üldnarkoosis ja see kestab 2-3 tundi. Sisselõige on ulatuslikum kui keisrilõike puhul, samuti jääb arm sageli laiem ja silmatorkavam. Lõige tehakse puusast puusani ja seejärel tugevdatakse lõtvunud lihased õmblustega. Ülemäärane rasvkude ja nahk eemaldatakse ning haav suletakse, vajadusel jäetakse haava sisse dreen(id). Pärast kõhuoperatsiooni on soovitatav veeta haiglas kaks ööd. Arvestama peab, et kõhu alaossa jääb arm, kuid aja möödudes muutub see vähem märgatavaks.

Dr Kullamaa sõnul üldiselt kõhuplastika tegemisel vastunäidustused puuduvad, kuid pigem soovitaks ta naistel teha operatsioon siis, kui ei ole enam plaanis sünnitada. See ei tähenda seda, et pärast operatsiooni ei tohiks sünnitada, kuid peab arvestama, et iga järgnev rasedus võib naha taaskord välja venitada.

Lõpliku tulemuseni jõudmine võtab aega

Pärast lõikust on sõltuvalt töö raskusest vajalik 1- 2 nädalane puhkus. Kõhtu toetavat ravivööd tuleb kanda kuu aega pärast operatsiooni nii ööl kui päeval. Umbes kuu aega pärast lõikust tuleb vältida aktiivset sporditegemist ja raskuste tõstmist. Kui töö iseloom on füüsiline, siis tuleb tööl jälgida, et koormus liiga suur ei oleks. Vältima peab sauna ja kuuma vanni.

Dr Kullamaa sõnul esineb pärast operatsiooni turseid ja verevalumeid, kuid need taanduvad umbes kolme kuuga. Lõplike tulemusi võib näha umbes poole aasta pärast ja tulemused on üldiselt pikaajalised.

Kui tegemist on vaid kosmeetilise või esteetilise probleemiga, siis peab operatsiooni eest tasuma patsient. Keskmiselt jääb kõhuplastika hind 3500 — 4000 euro vahele.

Dr Kullamaa sõnul tuleks peale operatsiooni jälgida kindlasti oma toitumist. “Väga oluline on jälgida oma söögilauda. Toit peab olema mitmekülgne ja kogused mõõdukad. Vastasel korral võib ülekaal pärast operatsiooni taas tekkida ja operatsiooniga saavutatud tulemused ei püsi.”