Kõik need muutused on tingitud hormonaalsüsteemi tegevusest. Küpses eas hakkab vähenema hormoonide tootmine, mis omakorda vähendab rasutootmist nahas. Väheneb kollageeni ja elastaani tootmine, mis on terve ja elastse naha alustaladeks.

Seetõttu ei suuda nahk enam vastu panna väliste stressiallikate (heitgaasid, ilmastik, päiksekiirgus, tolm) tekitatud vabade radikaalide rünnakutele ning tekivad rakukahjustused. Samuti avalduvad näos järjest enam halbade harjumuste (vale toitumine, suitsetamine, istuv eluviis) jäljed ja miimikakortsud (naermisest, silmade pingutamisest, kulmude kergitamisest). Lisaks hakkavad näolihased lõtvuma ja selle kõigega ongi pandud alus sügavamate kortsude tekkeks.

Noorusliku välimuse säilitamine

Kauni välimuse säilitamiseks otsitakse vahel abi ilukirurgidelt. Loodetud tulemuse asemel saadab liigselt pinguldatud nahk aga maailmale sõnumi, et püüame paista kellegi teisena. Ei tasu häbeneda elutee jälgi, mis aeg on meie näole jätnud. Naha eest hoolitsemiseks piisab oma kosmeetikakoti ning vannitoariiulite sisu üle vaatamisest ja korrigeerimisest ning mõnedest uutest harjumustest. Looduslike vahenditega on võimalik leida tasakaal ja panna nahk särama loomulikult, aja kulgu häbenemata.

Naha niisutamine

Teatud vanusest vajab nahk elastsena püsimiseks rohkem niisutust. Paljud taimeõlides ning ka kreemides sisalduvad aktiivained ei suuda tegelikult naha kaitsebarjäärist läbi tungida. Näiteks võib tuua kollageeni, elastiini ja hüaluroonhappe, mis suudavad inimese naha alumistesse kihtidesse tungida vaid siis, kui nende molekulaarne struktuur on vähendatud või kui kasutatakse nn aktivaatoreid ehk kandjaid, mis aitavad neil kaitsebarjääri läbida. Seetõttu tuleks neljakümnendates eluaastates valida nahatüübile sobiv kvaliteetne näokreem või näokreemide sari ja hakata kasutama seerumeid.

Seerumid koosnevad ülimalt kontsentreeritud koostisainetest. Kuna seerumites sisalduvad molekulid on väikesemõõdulised, on nende tekstuur on kerge ja geeljas ning nad suudavad tungida sügavamatesse nahakihtidesse.

Parima tulemuse saavutamiseks võib seerumit kasutada igapäevaselt nii hommikul kui ka õhtul. Seerum tuleb masseerida imendumiseni, seejärel võib kanda nahale kreemi. Kuna seerumid on reeglina üsna kallid, võib iga paari kuu tagant teha seerumi kasutamises pausi — sel ajal võiks kasutada enne kreemitamist head ja kvaliteetset taimeõli. Küpsele nahale sobivad ideaalselt muskusroosi, argaania– ja kurgirohu õli. Akneprobleemide puhul aitavad loorberi-, kuningakepi ja mustköömne õli. Pigmendilaikude puhul on parimad tamanu-, andirooba- ja neemiõli (viimase negatiivseks küljeks on ebameeldiv lõhn).

Kortsudevastase kreemi valik ja näolihaste harjutused

Kortsukeste silumiseks tuleb alustada õigete kosmeetikatoodete kasutamisest. Efektiivselt aitavad nahka värskendada tooted, mis on rikkad A- ja E-vitamiini poolest. Vitamiin A mõjub hästi ka akneprobleemide korral ning vitamiin E on tuntud antioksüdant.

Botoxi efekti suudavad jäljendada tooted, mis sisaldavad kibuvitsaseemne või hibiskiõli, samuti tooted mesilasmürgi, rästikumürgi või kaaviariga, viimased pole aga muidugi sobilikud veganitele. Suurepärase tulemuse annavad spetsiaalselt vananevale nahale mõeldud sarjad, näiteks on profitaseme sarjade koostisained viis korda rohkem kontsentreeritud kui tavasarjades.

Lisaks kreemitamisele võiks hakata tegema näolihaste harjutusi. Näolihased on otseühenduses meie nahaga — naha lõtvumine toob kaasa näolihaste lõtvumise ja vastupidi. Enamik meist ei ole isegi teadlikud oma näolihaste paljususest ning nende funktsioonidest. Mitmed teadlased väidavad, et kui me jätaks kõik oma lihased samamoodi hooletusse nagu näolihased, ei oleks me teatud vanuses enam suutelised kõndima. Otsi internetist sobilikud juhised ja näpunäited ning alusta näolihaste treenimisega kasvõi 1-2 minuti kaupa päevas.

Kauni jume esiletoomine — koorimine ja helendamine

Naha tervise hoidmiseks tuleks neljakümnendates eluaastates hakata piirama päevitamist ning õppida hindama looduslikult kaasa antud nahatooni. Meie laiuskraadi inimestel on enamasti põhjamaiselt hele nahk, mis võib särada tõeliselt kauni ja rõõsana, kui suudame maha koorida aastatega kogunenud jääkaineid ja ühtlustada jumet.

Alustada tulebki koorimisest, kuid liialdamata — see annaks vastupidise efekti. Kuna neljakümneselt ei toimu naharakkude uuendamine enam nii aktiivselt kui varem, tuleks nahka õrnalt koorida 1-2 korda nädalas. Selleks sobivad kõige paremini tooted, mis sisaldavad betaiini, glükoolhapet või ellaaghappe poolest rikkaid koostisaineid.

Kui oled isetegija, võid valmistada ise koorija piimhappega. Ise tehtud toodete puhul tuleb hoolega jälgida säilivust ja kasutada vajadusel looduslikke säilitusaineid, näiteks kaaliumsorbaati või naatriumbensoaati.

Koorimise järel on tähtsuselt teisel kohal näonaha helendamine ja jume ühtlustamine. Seepärast võiks hakata regulaarselt kasutama päikesekaitse kreemi, mille võib kanda näole näiteks meigi aluskreemi asemel. Pigmendilaikude või päevitamisest tuhmunud naha korral tuleks juba sügisel alustada oma loomuliku nahatooni taastamise ja jume ühtlustamisega.

Pigmendilaikude vastu aitab hästi isetehtud lagritsatoonik — keeda lagritsatükke 5-10 minutit väheses vees ja kasuta saadud segu toonikuna. Segu säilib külmikus umbes nädal aega. Hea puhastaja või toniseeriva värskendajana võid kasutada ka aaloegeeli.

Kui nahk ei ole tundlik, võib öökreemi sisse segada paar tilka sidruni eeterlikku õli — kindlasti ei tohiks seda aga kasutada päeval, sest fotosensitiivne tsitruseõli annaks siis vastupidise efekti. Korrapärasel kasutamisel võib saada ühtlasema jume ka juba varem mainitud tamanu-, andirooba- või neemiõliga. Siinkohal tuleb aga meeles pidada, et kui kaks esimest kaitsevad osaliselt ka päiksekiirguse eest, siis neemiõli on fotosensitiivne ja päeval seda kasutada ei tohiks. Mitmed inimesed kiidavad ka teolima tooteid, mis sisaldavad looduslikult glükoolhapet, kollageeni, elastaani ja mukopolüsahhariide.

Pigmendilaigud on sageli nii visad kaduma, et tuleb võtta appi spetsiaalsed helendavad tooted. Professionaalsed sarjad (Bema White, Naturys Limye) on tõhususe suhtes kontrollitud ülikoolide laboris ja vabatahtlike peal. Need tooted sisaldavad kontsentreeritud kujul mitmeid aktiivaineid, mis annavad oma koostoimes soovitud tulemuse.

Professionaalseid tooteid kasutades on kõige tähtsam järjepidevus ja regulaarsus. Et mitte asjatult raha kulutada, tuleks valida vähemalt 2-3 tootest koosnev komplekt (seerum, kreem ja koorija või puhastaja) ning kasutada neid vastavalt juhendile.

Näomaskid

Näonaha kaunina hoidmiseks tasuks nüüd teha 1-2 korda nädalas ka näomaske. Suurepärase hinnangu on saanud Turblissi turbamaskid, mis tänu oma humiinhapete sisaldusele nahka turgutavad ja elustavad. Turbas olevad humiinained on nii peene molekuliga, et läbivad erinevad nahakihid ja stimuleerivad kollageeni, hüaluroolhappe ja elastiini tootmist nahas, samuti on turvas helendava toimega.

Kauni jume võid saada näiteks roosiõie pulbrist maski tehes (sega 2tl pulbrit jogurti või hapukoorega ja lisa sobiva konsistentsi saamiseni valget savi). Huvitav on avastada ka teisi taimepulbreid — segades neid vee, jogurti, mee või kasvõi puuviljapüreega, saad luua lõputult erinevaid kombinatsioone. Ära unusta varieerida koorivaid ja toitvaid maske. Kergelt kooriva efekti annavad turvas, taimepulbrid, neem, mesi ja roheline savi. Toitva efekti saad tänu taimeõlidele, sheavõile, rasvarikastele puuviljadele (banaan, avokaado), vetikatele ja valgele savile.

Dekoratiivkosmeetika

Meigitoodetel on üllatavalt suur roll naha nooruslikkuse ja värskuse säilitamisel. Mittesobivad meigitooted võivad takistada naha ainevahetust — tulemuseks on liiga rasune või hoopis kuiv ja närtsinud nahk. Tavapärased kosmeetikatooted täidavad vaid dekoratiivset rolli ning koostises olevad ained ei suuda kaitsta nahka oksüdatiivse stressi eest.

Kui näohoolduse rituaalide juures saame kokku hoida kasutades isetehtud toonikut, maski ja koorijat, siis meigitoodete valikul tuleb kindlasti meeles pidada, et meik on esimene kaitsebarjäär naha ja välismõjutuste vahel.

Noortele ideaalne soodsa hinnaga dekoratiivkosmeetika sari ei pruugi sobida sugugi nii hästi küpsele nahale, sest võib olla ebapiisava katvuse ja väikese püsivusega, tuues seega halvemal juhul kortse hoopis rohkem esile.

Kõige murettekitavam on aga see, et paljud värvikirevad dekoratiivsarjad tegelikult hoopis ummistavad poore ega lase nahal hingata — nii võib nende kasutamine nullida ära kõik hoolikad koorimised ja kreemitamised. Seega tasuks investeerida ühte tõeliselt profitasemel meigisarja, alustades korralikust jumestuskreemist, peitepulgast, huuli toitvast huulepulgast ja hooldavast ripsmetušist.

Elegantne ja naiselikult kaunis meik ongi vaid aimatav, mitte pealetükkiv. Ja tõeliselt kaunis naine on see, kelle nooruslikkus kumab keskikka jõudes läbi väikeste aja poolt jäetud jälgede — kelles on tasakaalu, enesekindlust, avastamisrõõmu ja rahulolu iseendaga.