Võib öelda, et naised jagunevad põsepuna kasutamisel kolme gruppi: need, kes oskavad end kaunistada, need, kes ei ole põsepuna enda jaoks avastanud, ja kolmandad, kes sellega liiale lähevad. Viimane on kolmest variandist kõige kehvem, sest liiga palju ruuži annab sulle klouni välimuse või teeb näo määrdunuks.

Lihtsaid nippe!
· Küpsemad naised saavad endale nooruslikkust lisada õrna aprikoosikarva põseruužiga.

· Värske ja õhetava mulje saad luua roosa põsepunaga.

· Seksikuse lisamiseks kanna natuke sädelust põsesarna kõige tipmisele kohale (silma lähedal).

· Ühtlase loomuliku jume lisamiseks tupsuta õrnalt põsepuna ka lõua- ja otsmikupiirkonda.

· Eelista põskedel huulepunast tagasihoidlikumat tooni.

· Kui läksid hoogu, kanna põsepuna peale omakorda kiht puudrit, mis mahendab puna intensiivsust.
Oluline on teada, et põsepuna kantakse näole kõige viimasena ehk pärast seda, kui nahale on kantud juba jumestus- ja peitekreem. Hea oleks lõpuni teha ka ülejäänud meik, sest näiteks lauvärv mõjutab põsepuna intensiivsust ja tooni.

Leia sobiv toon

Põsepuna õige toon sõltub nii üritusest, aastaajast kui ka loomulikust nahatoonist. On üks lihtne, aga kaval nipp enda nahatoonile vastava põsepuna leidmiseks. See eeldab väikest füüsilist pingutust — liiguta end nii kiiresti (näiteks poodi põsepuna valima minnes), et näkku tekib kerge õhetus. Valigi põsepuna selle õhetuse järgi.
Kõige universaalsemad päevased toonid on õrnad aprikoosikarva ja roosad toonid. Olenevalt nahatüübist võiks aga vaadata ringi just selliste toonide seas, mis loomuliku jume plussid esile toovad.
Hele nahk: Hästi sobivad roosakad ja koralsed toonid, mis toovad esile heleda naha õrnuse.
Keskmiselt jumekas nahk: Sobivad pruunikad ja punakad toonid, mis ei ole liiga kontrastis oma loomuliku nahavärviga.
Pruun nahk: Võib julgelt kasutada sügavaid värve, mis meenutavad ploomilillat, punast veini — need lisavad nahale n-ö sügavust.
Päikesepäevitunud nahk: Õrnalt kuldsed apelsini- ja aprikoosikarva põsepunad rõhutavad veelgi päikse antud kuldset jumet.

Leia sobiv koostis

Algajad võiksid alustada kreemjate põsepunadega, mille nahale kandmine ja hajutamine on kõige lihtsam. Kui aga eelistad puuderjat toodet, kuid pole varem põsepunaga eriti kokku puutunud, alusta kindlasti õrnast toonist, et mitte hiljem värvipotina ringi liikuda.
Puuderjad
Kaubamärkide ja toonide puhul on suurim valik puuderjaid põsepunasid, mille nahale kandmiseks on mõistlik investeerida ka kvaliteetsesse pintslisse. Eelkõige võiksid puuderjaid põsepunasid eelistada rasuse nahaga naised, sest nii jääb üldmulje matim.
Kreemjad
Kreemise koostisega põsepunad sobivad eelkõige küpsele, normaalsele ja kuivemat tüüpi nahale, kuid liiga ei tee need ka teistele nahatüüpidele. Vaid väga rasuse naha korral võib tulemas jääda liiga raskepäraselt rasvane.
Vedelad
Eestis veel vähelevinud on vedelad põsepunad, mis meenutavad oma koostiselt veidi tinti. Nende eelis on loomulik jume, sest nahale jääb väga õrn ja vaid kergelt õhetav toon. Need imenduvad naha sisse ega kulu kergelt maha. Nahale kantakse vedelikku sõrmedega, seda hiljem laiali hajutades.

Leia sobiv koht

Kõige lihtsam viis leida põsepunale õige koht on naeratada! Naeratades tulevad põsesarnad esile ja nende ümarate põsenupsude juurest peaksidki alustama. Põsepuna kanna nahale ringjate liigutustega, suunaga meelekohtade poole.
Ümar nägu: Põsepunaga saab nägu n-ö pikemaks venitada, kui kanda puna piki nägu — näiteks heledamat tooni puna põsesarnadele ja tumedamat põsesarnade alla. Punnis põskedega naised peaksid vältima roosasid ja pärlmutterpunaseid toone, mis teevad näo veelgi ümaramaks. Pigem eelista pruunikaid ja ploomikarva toone, mis annavad näole kitsama mulje.
Piklik nägu: Pikliku näoga naised ei tohiks põsepuna liiga tugevalt meelekohtade suunas hajutada, see teeb näo visuaalselt veel pikemaks. Pigem kanna põsepuna näole horisontaalselt. Eelistada tasuks heledaid, beežikaid ja pärlmuttertoone.