Hea tuju on rööpad järele jätnud

Kui meil on hea tuju, siis töötavad kõik meie nöo lihased ning nägu muutub nooremaks, energilisemaks, silmad elavamaks. Ometi tekib meie naeratusest hulgaliselt kortsusid: need kujunevad teatud lihasgrupi pidevast liikumisest. Umbes 25ks eluaastaks kujuneb inimesel välja stabiilne miimika, aga ka kogemused, üleelatud kurbused ja rõõmud jätavad näole pitseri. Ning tasapisi, aasta aasta järel, muutuvad kerged vaod rööbasteks.

Naeratus moodustab kõige mitmesugusemaid kortse — ja üldsegi mitte tingimata suu juures. Üks kirtsutab naerdes naljakalt nina, teine — naeratab silmi kissitades… Ometi kaunistavad naeratusest tekkinud kortsud nägu. Ega asjata ei nimeta hiinlased kortsukiiri silmanurgas “kuldkalakese sabaks” ning on arvamusel, et mida kohevam on “saba”, seda lahkem ja vastutulelikum on selle omanik.

Tunnistagem, et kõik on hea teatud piirides: optimisti kerged kortsukesed ning põselohud annavad näole juurde pikantsust ja võlu, sügavad teravad vaod laubal lisavad aga aastaid. Ega asjata ei väsi targad emad kordamast oma tütardele:”Ära kortsuta laupa, ära tõsta kulme!” Kui harjutada ennast jälgima oma miimikat isegi naeratuse ajal, saab sellest närtsimatu nooruse pant.

Hulga ebameeldivamad on kortsud, mis tekivad sellest, et inimesel on pidevalt ees rahulolematu grimass demonstreerimaks on lahkusetust, õelust ning tigedat iseloomu. Sellised kortsud muudavad näo karmiks ning vanaks.

Eksisteerib ka teatav geneetiline eelsoodumus kortsudeks. Võib ette kujutada, milliseks kujuneb aastatega pruudi nägu, kui vaadata tema ema või vanaema.

Mida ütleb kosmetoloog

Kosmetoloog püüab välja selgitada patsiendi kortsude suunad ja sügavuse. Need kortsud, mis reedavad vanust, soovitatakse eemaldada, kuid need, mis lisavad näole elavust, jäetakse tavaliselt alles.

Aastatega peavad tingimata ilmuma kurrud huulte juurde, sellised on miimika seadused. Kui neid ei ole, näib nägu ebaloomulik, muutub liikumatuks, rumalaks ja infantiilseks. Mehed, tutvudes 35-40-aastase naisega, kes on täielikult eemaldanud oma kortsud, ei võta teda tõsiselt — kas pole tal üldse probleeme, või sülitab ta kõige peale.

Kuid sügavate kortsudega laubal, ninajuurel ja silmade juures asub kosmetoloog võitlusse spetsiaalsete vahenditega. Need siluvad kortse ning tasandavad nende reljeefe, luues täiendava sisemise karkassi nahale. Efekt võib säilida umbes pool aastat. Selle aja jooksul võõrduvad lihased kahjulikest harjumustest, kaob ära komme kulmu kortsutada, nina kirtsutada või huuli torru ajada.

Naeratus kaotab oma elavuse veel ka selletõttu, et aastatega kaob puna naise huultelt ning need muutuvad üpris õhukesteks, siis reedavad need vanuse. Naistele pärast 45-47 aastat saab spetsiaalsete preparaatidega anda tagasi nende huulte loomulikud kontuurid. Püsimeik toonitab huulte kontuure ning annab neile soovitud kuju.

Kuid daame, kes ihkavad saada endale aafrika naeratust, püüavad arstid veenda oma tahtmistest loobuma. Tänapäeva moodne neegrisuu, kus mõlemad huuled on ühtviisi suured, ei sobi mitte alati kokku euroopaliku näotüübiga: klassikaliste kaanonite järgi peab alumine huul olema veidi suurem ülemisest. Liigselt paisutatud silikoonsuu näeb välja ebaloomulik, muudab naise inetuks, tagasiteed aga ei ole, sest silikoon ei kao kusagile isegi mitte aastakümnete jooksul.

Elastne miimika

Muidugi pole näol biitsepsid, ometi on näolihaseid võimalik veidikene pingutada miimiliste harjutuste ja massaaži abil. Selleks piisab 10 minutist, ning juba kuu aja pärast on naeratus taas kaunis.

Harjutus põskedele. Lükake alahuul võimalikult kaugele ette. Seejärel tõmmake see äkilise liigutusega sissepoole ning katke pinguldatud ülahuulega. Õige soorituse puhul on tunda pinget põse piirkonna lihastes.

Harjutus silmi ümbritsevatele lihastele. Sulgege silmad ning meenutage mõnda naljakat juhtumit või lõbusat anekdooti. Reageerige sellele kogu näo miimikaga. Silmi avamata kujutlege nüüd ette kurba või tõsist lugu ning fikseerige oma reaktsioon taas miimikaga.

Harjutused nina ja huulte ümbruse kortsude vastu. Pigistage hammaste vahele puupulk või pliiats, ning lükates lõua ette, püüdke teha õhus ringe ja numbreid. Või sulgege suu otsekui suudluseks. Seejärel naeratage avatud suuga laia naeratust, sulgedes seejuures silmad. Või hääldage järjest täishäälikuid A I O U Õ — ning tehke seda võimalikult valjusti. Iga täishääliku kestus peaks olema 10-15 sekundit. Väga kasulik on suletud suus puudutada keelega intensiivselt põski ja huuli.

Ütle: “Cheese”

• Ameerika teadlased avastasid seose näolihaste aktiivsuse ning peaaju verevarustuse vahel. Kui inimene naeratab või naerab, tugevneb verevool ajju, see aga mõjub positiivselt meeleolule.

• Loodus ise on seadnud nii, et inimesel on soodumus naeratusele. Et see näol särama lööks, piisab vaid 18 miimilise lihase pingutamisest, rahulolematu grimassi jaoks läheb aga tarvis — 43 lihast!

• Keskmine eurooplane naerab 70 aasta jooksul 623 päeva, nutab aga kõigest 50.

• Enamusel imetajatest on naeratuselaadne miimika — hammaste paljastamine ning samaaegselt partneri vaatamine pärani avatud silmadega — ähvarduse signaal. Lühiajaline silmade sulgemine on aga rahulolu märk.

• Teadlastel on õnnestunud identifitseerida 15 naeratuse eriliiki. Tihti on need seotud ajalooliste ning kultuuriliste traditsioonidega.