Mis on n-ö “tulemärgid” ja kuidas need nahale tekivad?

Tegemist naha värvimuutusega, mis on tingitud kaasasündinud veresoonte anomaaliast (kapillaarsed malformatsioonid). Need veresoonelised sünnimärgid on ebanormaalselt arenenud ja laienenud veresoonte kogumikud nahas, mis tekivad veresoonte puudulikust innervatsioonist (veresoonte seinte närvide puudulikkusest).

IPL (intense pulsed light) tehnoloogia on olemas juba 90-ndate lõpust, ent palju määravam on olnud selle protseduuri kättesaadavus eestlastele, mis on viimasel ajal oluliselt parem. Osaliselt on see seotud seadmete muutumisega odavamaks, kuid rolli mängib ka asjaolu, et kuna laserravi ei kuulu arstiteaduskonna õppekavasse, siis tuleb laserspetsialistiks õppida muudel koolitustel. Eelnimetatud diagnoosiga patsientide puhul on väga oluline, et laserspetsialist ei oleks tootja poolt koolitatud kasutama ainult ühe aparaadi teatud parameetreid, vaid ta peab ka põhjalikult mõistma protseduuri füüsikalisi aluseid ning määrama ise parameetrid vastavalt konkreetsele juhtumile. Taoline veresoone patoloogia võib olla nii erineva sügavusega, et seda pole palja silmaga vaadates võimalik täpselt hinnata. Seetõttu võib juhtuda, et pealtnäha ühe ja sama punase laigu eemaldamine kahel patsiendil vajab täiesti erinevaid parameetreid. Ave puhul tuli isegi erinevatel kolletel kasutada erinevaid parameetrid. Kahjuks aga paljud spetsialistid just seda teevadki, et kasutavad üksnes seadme tootja poolt ette seadistatud programme, mis varem või hiljem lõpeb kellegi jaoks põletusega.

Oluline on teada, et IPL kõrvaldab veresoonte puudulikust innervatsioonist tekkinud kolded, kuid ei taasta ega kasvata veresoonte seinas uusi närvirakke. Seega kõrvaldame laserraviga küll tagajärje, kuid mitte põhjuse. Ave jaoks olid tagajärjeks intensiivsed ja sügavad patoloogiakolded näo ja kaela piirkonnas, mida polnud võimalik varjata ka kõige tugevama meigiga. Me võime ainult ette kujutada, mida tähendab ühe naise jaoks keset nägu paiknev iluviga, mida meikimisega ei varja. Seepärast seadsimegi eesmärgiks saada esmalt kollete moodustumine nii palju kontrolli alla, et hiljem aastas korra kordusprotseduuril käies säiliks ta näo- ja kaelapiirkond ikkagi sellisena, et ka juhul, kui kolded peaksid mingil määral taastekkima, oleks tal võimalik neid tavalise puudri või peitekreemiga varjata. Algul me muidugi ei julgenud kohe unistadagi, et selle eesmärgi ka saavutame — kuid tänu Ave järjekindlusele oli lõpptulemus loodetust veelgi parem.

See ei olnud muidugi niisama lihtne. Kõigepealt üritasime leida raviplaani, mis oleks võimalikult agressiivne ning samal ajal ei põhjustaks püsivaid kahjustusi. Selleks, et taastumine pärast protseduuri oleks kiirem, kasutas Ave kodus spetsiaalset LED-laserit, mille valgusenergia neeldub raku mitokondris, laadides nii rakku energiaga. Tegime Avele kuuajaliste vahedega kokku 16 protseduuri. On paratamatu, et naha nii intensiivsel töötlemisel IPL-iga tekib kõrvalnähuna hüperpigmentatsioon. Selle ravimiseks kasutasime spetsiaalseid preparaate: välispidiselt Dermastiri valgendavat seerumit ning nahasiseselt steriilset Dermastiri happevaba valgendavat ainet.

Mida patsiendina kindlasti teadma ja arvestama peaks?

Raviperiood võib kesta kuni 2 aastat. Ave käis protseduuridel järjepidevalt umbes pooleteise aasta jooksul.

Koldeid töödeldes muutuvad need esialgu hullemaks ning alles seejärel algab paranemine. IPL protseduuri puhul neeldub valgusenergia hemoglobiinis ning sellest tekkinud temperatuuritõusu tagajärjel veresoon hävib. Kui veresoont kahjustada, tekib aga üldjuhul hematoom ehk ’’sinikas’’. Ka pärast IPL protseduuri jäävad töödeldud piirkonda alguses hematoomid, mis on tumedamad kui algne kolle. Seega näeb patsient vahetult peale protseduuri välja halvem kui enne seda. Laialipaiskunud vereosakesed aga imenduvad nädala või maksimaalselt 2 nädala jooksul ning nähtav tulemus paraneb. Ave käis iga kuu tagant nädal aega tööl sellise näoga, nagu oleks kusagil peksa saanud. Kahjuks käib see asja juure.

Terve raviperioodi ajal ning kuu aega enne ja pärast seda ei tohi patsient saada päikest, sest see tekitab kohe pigmendihäireid. Kes on otsustanud selle raviteekonna ette võtta, peaks kindlasti teadma, et soojamaareisi samal aastal plaanida ei tasu.

Kindlasti ei tohiks patsient ravi ajal põdeda aktiivset herpest või saada akneravi. Herpese vastu on rohtu, kuid akneravi ja laserprotseduure samasse aastasse planeerida ei ole samuti mõtet.

24–48h pärast protseduuri on töödeldud nahapiirkonnas päikesepõletusele sarnane kuumamise ja valu tunne, mida on võimalik leevendada jahutamisega.

Kes saab seda protseduuri teha, kes mitte?

Protseduuri ei saa teha tõmmunahalistele patsientidele, sest osaliselt neeldub IPL valgusenergia ka melaniinis ning tõmmu naha puhul on väga suur hüpopigmentatsiooni oht. Mis tähendab punase laigu asemel valget. Hüpopigmentatsioon on selline kõrvalmõju, mida on praktiliselt võimatu ravida, sest nahale pigmenti lisada ei saa. Äärmisel juhul on tõmmu nahaga patsientidel võimalik veresoonte koldeid oluliselt nõrgemaid parameetreid kasutades vähendada, aga ka see on tegelikult väga riskantne ja peab olema ikkagi väga põhjendatud otsus nii patsiendi kui ka laserspetsialisti poolt.

Peamiselt on see protseduur mõeldud patsientidele, kellel taoline anomaalia esineb näo või kaela piirkonnas. Teoreetiliselt ei ole muudel kehapiirkondadel vastunäidustusi, kuid töö maht on sellisel juhul palju suurem ja ravi hind kujuneb väga kõrgeks.

Kui palju selline protseduur maksab?

Antud konkreetse diagnoosi puhul on üksiku kolde (’’kurenokk’’) hind 50€ kord — tavaliselt läheb vaja maksimaalselt 5 korda. Suurema patoloogia korral (sõltuvalt töö mahust) on ühe korra hind 75€ — 175€. Sinna alla kuuluvad kõik järelravi preparaadid, LED-laser, spetsiaalne seep jne. Üldjuhul on maksimaalselt tarvis teha 15 protseduuri. Ave juhtumi puhul olid muud tegurid, mis dikteerisid meile pisut vähem agressiivse ravi alguse ning seetõttu tuli teha 16 protseduuri. Ave ravi oleks kokku läinud maksma umbes 1760€.