Stiiliikoonide Kate Mossi ja Sienna Milleri re-use glam-stiil on inspireerinud nii moeloojaid kui ka inimesi tänavalt. Eestist on liikumisega ühinenud näiteks Mirtel Pohla ja Anni Arro.

Eestis sai re-use liikumine alguse 2006. aastal, mil Eesti Kunstiakadeemia lõpetanud disainer Reet Aus tutvustas Re-Use kollektsiooni. 2008. aastal alustas moedisainer Mari Martini eestvedamisel tegevust ühendus ReUse Republic, mis on esmakordne koostööprojekt uuskasutust viljelevate disainerite ning moebrändide vahel — rõivabrändide tooteid disainitakse isikupärasemaks ja unikaalsemaks, moevool viiakse laiema üldsuseni. Projekti eesmärgiks on rõhutada rohelise mõttemaailma olulisust kogu ühiskonnas.

ReUse Republic projekti eestvedaja Mari Martini sõnul on uuskasutus terves maailmas päevakohane teema. „Lisaks tarbijatele on uuskasutus väga oluliseks saanud ka rõivatöösturitele üle maailma. Näiteks moekaupadekett Zara on loonud ökonoomset elustiili propageerivate T-särkide kollektsiooni, millega annab oma panuse keskkonnasäästlikusse mõtlemisse. Nimetatud rõivaesemed on loodud just uuskasutuse meetodil.

Mari Martini sõnul on Eestis peale kasvamas uus moeloojate koolkond, kelle jaoks re-use on oluline märksõna. „Uuskasutuskeskus on mitu aastat korraldanud disainerite konkurssi GRAMMOFON, kus võistlejad näitavad rõivaste taaskasutamise võimalusi. Konkursi võitis Marili Rooba lastekollektsiooniga, ära märgiti teksakollektsiooni loonud Piia Poolak” räägib Mari Martin uuskasutusest teavitamise võimalustest. „On oluline tajuda säästliku eluviisi olulisust tänasel päeval ning on rõõmustav, et selles voolus leidub üha rohkem kreatiivseid tegijaid,” lisas Martin.

Järgmisena on Eestis võimalik suures mahus re-disainitud moodi näha ja osta 6.-8. augustini Kristiine keskuses toimuval Moetäikal. Ürituse jaoks disainib rõivaid ja jalatseid juba praegu ning ka kohapeal kümme Eesti noort disainerit. Kohapeal saab disainerite töö jälgimisest igaüks ka mõtteid, kuidas halvemini istuvaid riideid täpselt sobivaks teha.

Vaata ürituse põhjalikumat infot SIIT.