Millistest häiretest võib meie nahk märku anda?

Tegelikult räägib see kõikide siseelundite seisundist — eelkõige aga mao ja soolestiku, kilpnäärme, maksa ning neerude olukorrast. Näiteks viitab hallikas ja pooriline nahk seedetrakti kehvale funktsioneerimisele. Tumedad laigud räägivad maksaprobleemidest. Paksenenud nahk küünarnukkidel jutustab häiretest kilpnäärme töös. Hemangioomid (eredad punased täpikesed) tähendavad, et organismis on veresoontega midagi lahti. Punetav võrgustik põskedel, kaelal ja dekoltee piirkonnas annab tunnistust sealse ala osteohondroosist ning võimalikest mao limaskesta probleemidest.

Milline peaks olema dieet erinevate nahatüüpide puhul?

Tavaliselt räägivad patsiendid, et neil on kas liiga kuiv või liiga rasvane nahk. Seda probleemi saab lahendada teatavate dieetide abil.

Kuiva naha dieet

Roogasid saab varieerida. Samas peaks menüüs olema vähem teravamaitselisi ja soolaseid toite. Ka tuleks vältida pärmitainast. Valge suhkru kogustki võiks vähendada.

Arvatakse, et kui nahk on kuiv, siis on abi rasvasest toidust. Põhimõtteliselt on see vale arusaam. Nahk muutub kuivaks häirete tõttu vee-soola ainevahetuses. Seda ei ole võimalik taastada rasvaste toitude lisamisega oma söögilauale.

Hommikusöök: Müsli piimaga.

Müslid sisaldavad A- ja B-vitamiine, mis tagavad naha hea seisundi.

Lõuna: Salat rohelistest ubadest koos kreeka pähklitega. Püreesupp värskeltkülmutatud lillkapsast. Böfstrooganov vasikalihast, riis.

Pähklid sisaldavad rikkalikult kuivale nahale nii hädavajalikke kasulikke taimseid rasvu. Lillkapsas soodustab kaalu langetamist ning parandab ainevahetuse protsesse. Vasikaliha on aminohapete, raua ning B- ja C vitamiinide varaait. Aminohapped stimuleerivad kollageeni ja elastiini tootmist, raud kindlustab hea hemoglobiinitaseme veres. Viimane on peamine kasulike vitamiinide ja mineraalide suunaja naha juurde. Riisis sisalduvad C-, B- ja P-grupi vitamiinid, mis kindlustavad kuiva naha küllastamise vitamiinide ja mineraalidega.

Õhtusöök: Keedetud heik porgandi ja selleriga.

Selles roas on rikkalikult polüküllastatud rasvhappeid, fosforit ja C-vitamiini, mida kuiv nahk vajab seesmiseks niisutuseks.

Rasvase naha dieet

Ei soovitata liialdada maiustuste, küpsetiste, vürtside, kiirtoitude, praetud ja marineeritud roogadega.

Hommikusöök: Ahjus küpsetatud kõrvits jogurtiga.

Kõrvits korvab C-, E-, D- ja PP-vitamiinide, tsingi, raua ning magneesiumi puudujäägi. Kõik nimetatud ained on vajalikud naharasu reguleerimiseks. Jogurt on kaltsiumirikas. Kaltsium on aga vajalik naha toitmiseks.

Lõuna: Kurgi, tomati ja brõnsasalat. Liha-kartuli supp. Praetud maks kartulipudruga.

Salat soodustab pooride ahenemist ning normaliseerib rasvase naha happelis-aluselist tasakaalu. Puljong on kasulik, kuna sisaldab aminohappeid, mis osalevad rasva ainevahetuses. Kanamaks on kaltsiumiallikas ning sisaldab lisaks C-, E-, A- ja B-vitamiine. Kui neid leidub organismis piisavalt, alandab see naharasu liigtootmist.

Õhtusöök: Keedetud kapsas, muna, kuivikud.

Need toidud on valgurikkad ning sisaldavad C-, P- ja B-vitamiine. Kõik see pidurdab rasunäärmete tegevust ning taastab hea näojume.

Tund aega enne magamaheitmist joo pärnaõitest ja piparmündist valmistatud teed. See parandab jumet ning aitab ka unetuse puhul.

Probleemne nahk

Nahapõletikke võib põhjustada nii üle- kui ka alakaal, ravimite vale kasutamine, kosmeetilised vahendid, ilmastikunähtused, aga ka joogivee probleemid ning tasakaalustamata toitumine. Rasvane ja magus söök provotseerivad rasuäärmete ummistumist, mille tulemusel ilmuvad vistrikud.

Hommikusöök: Nisupuder kõrvitsaga.

Soodustab šlakkide väljaviimist organismist.

Lõuna: Värske kapsa, selleri ja tilli salat. Hapuoblikad. Kalkunilihast kotletid.

Salat puhastab soolestikku ja normaliseerib mikrofloorat. Hapuoblikais sisalduv C-vitamiin on antioksüdant, mis optimeerib naha struktuuri. Oblikhape parandab rasunäärmete ja sisesekretsiooninäärmete tööd. Kalkunilihas on suurel määral valku, mida organism kergesti omastab.

Õhtusöök: Keedetud kala seentega.

Kalas sisalduv fosfor aitab organismil paremini omastada vitamiine ja mikroelemente. Seened aga soodustavad rasvade lõhustumist ning neil on kuivatav efekt.

Ettevaatust maskidega

Kodustes tingimustes maske tehes peab olema äärmiselt ettevaatlik ning vältima vigu.

Mask värsketest maasikatest: kui see jääb nahale paariks tunniks, siis võib tekkida allergia ja nahaärritus. Marjad riknevad väga kiiresti ning võivad kasu asemel kahju tuua. Seega pese mask õigel ajal maha!

Sama käib ka piimatoodete kohta. Nende pehmendavat, regenereerivat ja põletikuvastast toimet tuntakse hästi. Nahale kandmisel need tooted soojenevad, mistõttu hakkavad kiiresti paljunema mädaprotsesse tekitavad bakterid. Kui aga osta apteegist või poest maske, mis on valmistatud nendesamade piimatoodete baasil, siis seda ei juhtu, kuna nende toodete koostisse kuuluvad mädanemisprotsesse ära hoidvad konservandid.

Allikas: Otdohni