Selleks, et edaspidi need mõttetud ostud tegemata jätta, küsi endalt enne millegi ostmist neid üheksat küsmust:

Kas mul on juba midagi sarnast?

Kuigi mõni seelik võib olla teist värvi või teistsuguse mustriga, annab sellega kombineerida täpselt samu asju nagu selle seelikuga, mis su kapis juba olemas on. Seetõttu pole ju mõtet veel ühte suvalist seelikut juurde osta? Unusta need mõtlematud ostud minnes korraks mõtetes tagasi oma riietekappi ja mõeldes läbi, kas sul on juba midagi sarnast. Kui jah, siis liigu kohe väljapääsu poole.

Kodutöö: järgmine kord, kui mõne järjekordse asja poes kätte võtad, mõtle läbi, kas tegemist on sellist värvi riidega, mida sul veel pole ja kas see värv annab su garderoobile midagi juurde? Kas see muudab vanad püksid taas uueks? Kui vastus on ei, pane see tagasi.

Kas ma saan sellega vähemalt kolm outfit’i kombineerida?

Kui mitu riiet sul juba kapis ripub, mis on täiega ilusad, aga sul pole neid mitte millegagi kanda? Väldi selliste asjade ostmist mõeldes läbi, kas see sobib ka ülejäänute asjadega, mida su garderoobist leiab.

Kodutöö: kui tahad mingit konkreetset riiet osta, mõtle läbi, kas saaksid sellega vähemalt kolm erinevat outfit’i kokku panna. Kui ülesanne osutus liiga keeruliseks või suudad välja mõelda vaid 1-2, pane see tagasi. Ära raiska raha asjadele, mida kannad aastas vaid paar korda.

Kas mul on selles 100% mugav?

Kui mitu kleiti oled sa ostnud, milles tunned end mugavalt ainult siis, kui seisad sirgelt ühe koha peal ega liiguta end? Tavaliselt lõpetavad need riideesemed kapi nurgas ja avastad need kaks aastat hiljem, et need siis taaskasutusse annetada. Järjekordset kleiti proovides, mõtle läbi, kas tunned end selles 100% mugavalt ja ole enda vastu aus.

Kodutöö: proovikabiinis olles kummarda end ette ja pane tähele, kuidas kleit (või mida iganes sa ka parasjagu ei proovi) su seljas käitub. Istu ka toolile, pane jalad risti, seejärel kükita ja liiguta käsi nagu sa tantsiksid. Kummardu veel kord ette ja vaata, mis su rindadega toimub. Kui tunned, et midagi on valesti, ära isegi mõtle seda ära osta.

Kas see sobib mu kehaga?

Ära kunagi osta midagi, mis su keha ei kaunista. Ükskõik, kui armas see kleit on, kui tunned end selles halvasti, ära osta seda. Miks? Sest tegelikult sa ei hakka seda kunagi kandma!

Kodutöö: ole jälle enda vastu aus. Kui sa ei ole õppinud oma käsivarsi veel armastama, ära sunni end kandma õlapaeltega toppi — sa ei ole selleks veel valmis. Selle asemel vali lõiked, mis sind end hästi tundma panevad.

Kas see sobib mu elustiiliga?

Kas su kapist leiab mitmeid peokleite, aga sina eelistad rahulikke nädalavahetusi kallima kaisus? Kas sul on mitu erinevat pintsakut, aga sa ei kanna neid kunagi, sest ajad päevad läbi oma lapsi taga? Kas ostad kokku ilusaid mütse, aga tead, et tegelikult need ei püsi su peas? Kui soovid vältida oma kapi uputamist asjadega, mida sa kunagi ei kanna, osta ainult neid asju, mis sobivad su praeguse elustiiliga. Mitte sellega, millest sa unistad või tulevikuks oled planeerinud, vaid sellega, mida praegu elad.

Kodutöö: võta hetk ja mõtle läbi, milline on sinu elustiil. Küsi endalt, kus sa seda uut asja kannaksid?

Kas see täidab mõne tühja koha mu garderoobis?

Võta oma garderoobi kui ühtset puslet, mille tükid peaksid omavahel ideaalselt kokku sobima. Seega, enne, kui ostad jälle mõne litritega topi, mõtle, kas see täidab mõne tükikese kohta, mida sa veel pole puslesse leidnud?

Kodutöö: mõtle läbi, kuidas sa mõnda uut riiet oma garderoobis kasutada saaksid? Kas see annab vanadele seelikutele või pükstele uue elu või täiustab muud moodi su garderoobi? Kui jah, jookse pangakaarti lehvitades kassasse ja osta see ära!

Kas suudan seda ka korralikult hooldada?

Kui tegemist on mõne esemega, mida saab ainult keemilises puhastuses pesta, mõtle, kas oled valmis seda ka päriselt tegema.

Kodutöö: vaata alati riiete küljes olevaid sildikesi. Kui sinu jaoks pole mingi probleem seda uut asja keemilisse puhastusse viia, siis polegi probleemi, aga kui oled selline, kes jätab oma mustad riided pigem mitmeks kuuks vedelema ja viib need pesta viimasel hetkel, siis jäta see parem ostmata.

Kas ostan selle ainult sellepärast, et see on allahinnatud?

Isegi, kui see maksab ainult viis eurot, kuigi maksis enne 300 eurot, ei ole sul sellest mingit kasu, kui sa seda kunagi ei kanna, või mis?

Kodutöö: enne, kui kassasse jooksed, peatu ja mõtle, kas sa päriselt ka vajad seda asja või ostad selle ainult seetõttu, et see on allahinnatud. Osta ainult neid asju, mida sa päriselt vajad!

Kas see teeb mind rõõmsaks?

Olgu, tunnistame, et võid siiski osta asju, mis muudavad su tuju paremaks ja panevad seest särama.

Kodutöö: osta ainult neid asju, mis sind päriselt ka rõõmsaks muudavad. Vajad uusi musti teksaseid ja lepid esimestega, mis enam-vähem sobivad, aga tegelikult muudavad su tagumiku paksuks? Shoppa edasi kuni leiad teksad, mis sind päriselt rõõmsaks teevad.

Allikas: Apartment Therapy