Juba 8. korda peetud Supernoova konkurss on olnud heaks stardipakuks paljudele praeguseks juba tuntud Eesti moeloojatele. Nooremas vanusegrupis võistlemiseks peab peale andekuse olema parajasti keskkooliõpilane, muid piiranguid pole.

Mida ütlete tänavuse noorema kategooria võistlejate kohta?
Zhürii liige Eve Hansen (Ivo Nikkolo moemaja): Ökoteemat on kuidagi palju, loodulikke materjale ja looduslähedust. Ju vist on see noortele praegu hingelähedane.

Noorema grupi tööd olid tänavu kuidagi „liiga vähe pöörased“, kõik oli justkui liiga kantav?
Noo, kuidas ei olnud pööraseid. ikka päris palju oli paberit ja traati ja…. Aga noh, kantavaid asju oli ikka ka, jah. Ju vist liigub asi kantavuse poole. ERKI moeshow’d omal ajal — seal ikka tehti lahedaid ja pööraseid asju….

Keda vanemas grupis esile tõstaksite?
(Jutuajamine toimub hetkel, kui tulemused ei ole veel teada.) Mul on üks lemmik — Aldo Järvsoo, ma ei saa sinna midagi parata.

Kui peaks nii minema, et Järvsoo jälle võidab, kas pole see siis natuke ebaõiglane — ta on korra juba võitnud, Suprnoova nimi eeldaks justkui uute nimede väljatulekut?
Siin pole ebaõiglusega midagi pistmist! Andekuse järgi valitakse ju konkursile, mitte selle järgi, kas on uus nimi või mis. Eelvalik on ju anonüümsete kavandite alusel!

Zhürii liige Fabrizio Talia, kes on Milanost ja töötab Moschino moedisainerina, teatas rõõmsalt itsitades, et otseseid konkurente endale ta veel siit konkursilt kasvamas ei näe, selleks tulevat enne veel tükk tööd teha. „Siin ma olen, tulgu ja võtku mu töö ära,“ lubas ta suureliselt kogu publiku ees.

Eesti Ekspressi moelisa MiMi moekeisriks kuulutati Kunstiakadeemia tekstiilieriala tudeng Kirill Safonov, kes esitles ainult meestele mõeldud, kuid hoopis Elisabeth I aegsetest moodidest inspiratsiooni saanud kollektsiooni.

Sponsoriauhinna — Roosikrantsi Alensi eriauhinna reisi Düsseldorfi Marccaini 2007.a. kollektsiooni esitlusele sai Katrina Kaubi Kuressaare Gümnaasiumist. Tema laval käinud kollektsiooni ehteks olid täiesti imetabased heegeldatud peakatted.

Publiku lemmik, Kunstiakadeemia tudeng Anna Sidorova näitas Hiinast inspireeritud rikkalikku kollektsiooni kvaliteetsetest villastest kangastest ja tikanditest. Auhinnaks sai ta Nokia uusima telefoni — Nokia 7380.

Noorema grupi võitja Maarja Siim sai auhinnaks 20 000 krooni. Punktisummadelt järgnesid talle Triinu Jõhve, Eva Oherjus ja Riti Kallas.

Vanema grupi võitja Aldo Järvsoo sai auhinnaks 50 000 krooni. Punktisummadelt järgnesid talle Riina Põldroos, Liina Viira ja Lilli Jahilo.

Supernoova ajaloos on kaks korda võitnuid varemgi olnud: Jaanus Orgusaar 2000 ja 2002, Tanel Veenre 2001 ja 2003.

Intervjuu Aldo Järvsooga

Teil oli alles märtsi alguses suur oma kollektsiooni näitus. Millal Teil veel Supernoova kollektsiooni tegemiseks aega oli? Kaua ette valmistasite?

Kõigil osalejatel on alati sama aeg kollektsiooni ettevalmistamiseks, sest eelvoor toimub märtsis ja enne ei tea kunagi, kas on mõtet asju tegema hakata — kui ei saa eelvoorust läbi, siis ei tule ju ka kollektsiooni… Seekord oli mul tõesti vähe aega. Kuna päeval tegin klientide tellimustöid ja stilistikat ajakirjadele, siis oli ainuke võimalus öösel kollektsiooniga tegeleda. Viimased kaks nädalat magasin ainult 8.00-10.00 hommikuti ja 20.00-22.00 õhtuti, ülejäänud ajal istusin õmblusmasina taga. Eks see kurnav oli, aga kogu aeg, kui väsimus tahtis ära tappa, mõtlesin sellele, et suvel saan ju rohkem magada! Ja kevadised päikesetõusud on ka super-ilusad!

Teil oli juba üks Supernoova võit taskus — mis ajas veelkord osalema?

Kollektsiooni idee tuli juba eelmise kollektsiooni(Folkcouture Red Passion) tegemise ajal. Ja kui idee on juba peas, siis ei saa sellest kuidagi lahti! Supernoova on hea võimalus oma loomingut rahvusvahelisele zhüriile näidata.

Kas Teile ei tundu, et ka Supernoova vanema kategooria osalejate list hakkab tasapisi meenutama iga-aastast Eurovisiooni eelvooru, kus osalevad ikka ja jälle samad nimed ja võidavad samad inimesed?

Kohe kindlasti ei nõustu ma sellise võrdlusega. Kriteeriumid on niivõrd erinevad. Sarnane joon on võibolla tõesti see, et moekunstnikke ja lauljaid on Eestis tõesti vähe, aga ega meie rahvaarv ei ole ka kiita. Sel aastal võttis Supernoovast osa ainult kaks eelmisel aastal osalenut.

Minule tundus, et noorem grupi võitja Maarja Siimu kollektsioon oli just Teie varasematest töödest suurt inspiratsiooni saanud, kas ma eksin?

Selle kohta ei oska ma tõesti midagi kosta. Üks halb asi on sel konkursil alati ka — kunagi ei saa publiku hulgas olla ja vaadata, mis teised teevad. Ja tagaruumi saginas oma asjadele viimast lihvi andes ei pane suures närvitsemises teiste asju üldse tähele. Vanema kategooria osalejaid veel natuke nägin, aga nooremad osalejad jäid täiesti nägemata. Järgmine aasta saan juba publiku hulgas olla, sest ma ei võta enam osa.

Kes tänavustest osalejatest Teile rohkem meeldis või meelde jäi?

Riina Põldroos oli oma tuntud stiilsuses üle kõige! Liisi Eesmaa tegi minu arust oma elu parima kollektsiooni, see,et ta head kohta ei saanud, on lihtsalt maitsete erinevus — võistlus ongi ju subjektiivne. Liina Viira asjad tekitasid minus lausa kadedust — nii head rahvusliku teema käsitlust ei ole veel Eestis näinud. Kirill Safonovi meestekollektsioon oli värske ja seninägematu!

Oma kahe järjestikuse suurvõiduga aasta olulisemal moekonkursil võite ennast ilmselt praegu Eesti moetaeva tipuks lugeda :) Millal siis rahvusvaheline kuulsus tuleb? Või kas selle poole peaks üldse pürgima?

Kuulsus ei ole kunagi olnud minu prioriteet number üks. Ennekõike tahan ma oma loomingus edasi areneda ja teha järjest ilusamaid asju, millest ka pealtvaatajad saaksid positiivse ilu-laengu.

Kuidas oma tänavust võitu tähistasite?

Stereos oli väike kokkusaamine zhüriiga, seal sai siis kuulda kiitmist ja laitmist. Päikesetõusuks jooksin koju, et lipp üles panna — pühapäeval oli ju Eesti lipu päev!