Teemandid – mitte ainult ehtimiseks

Teemandid koosnevad süsinikust ja tekivad ainult väga kindlates tingimustes – vaja on piisavat rõhku, temperatuuri ja muidugi ka aega. Geoloogide hinnangul moodustusid teemandid maapõues 1-3 miljardit aastat tagasi. Seetõttu ongi need nii haruldased, väärtuslikud ja kallid.

Levinud arvamuse järgi kasutatakse teemante kõrge hinna tõttu vaid ehete valmistamiseks, ent see ei ole tõsi.

Kuna teemant on keemiliselt väga püsiv ning kõige kõvem looduslikult leiduv materjal, eelistatakse seda kõiksuguste lõikevahendite valmistamisel ning mujal, kus tähtsaim on vastupidavus. Teemantidel on ka kõrge murdumisnäitaja, dispersioon ja läige.

Kuidas teemandi lõikeomadused kosmeetikatööstusesse sobivad?

Kuna teemandid on nii heade lõikeomadustega, sobivad need suurepäraselt naha koorimiseks - imepisikesed teemandiosakesed lahustavad epiderimise rakkude vahelise sideme.

Dermatoloogid kasutavad teemandiosakestega kaetud koorimisaparaate, et nahka ilma seda kahjustamata koorida.

Tänu koorimisele imenduvad toimeained – näiteks vitamiinid, õlid, ensüümid, happed jm – nahka tõhusamalt. Kuigi teemandid ise ei ole aktiivsed toimeained, mis aja jooksul mõju avaldaksid, on nendest nahahoolduses sellegipoolest kasu.

On teemantidel veel häid omadusi?

Jumestuses ja juuksehoolduses hinnatakse eelkõige teemantide optilisi omadusi.

Valguse hajusas peegeldumises mängivad teemandid eriliselt tähtsat rolli. Hajus peegeldumine tähendab seda, et valgus peegeldub pinnalt (näiteks inimese nahalt) väiksemate valguskiirtena eri suundades tagasi. Tänu sellele paistab nahk ühtlasem ning kortsud näivad vähem märgatavad. Mikroosakesteks purustatud teemant on silmale nähtamatu, ent selle optilised omadused säilivad. „Sellel imelisel efektil on kahjuks kõrge hind, kuna toote teemandisisaldus peaks olema vähemalt 5%,“ ütles Randy Schueller, keemik ja raamatu „Pole hullu, kui su huulepulgas on pliid“ (It‘s OK to Have Lead in Your Lipstick) autor.

Paljudes kosmeetikasarjades on valgust peegeldavad tooted olemas. Pane tähele, et teemandiosakesi (teemandipuudrit) võib edukalt kasutada teiste toimeainetega koos. La Prairie toodetes on näiteks aminohapped ning GM Collin segab teemandipulbrit peptiidide ja vetikaekstraktiga.

Mis kasu on teemantidest juuksehoolduses?

Valgust peegeldava efekti tõttu kasutatakse teemante ka juuksehoolduses – aga vaid juustesse jäetavates toodetes, kuna koorimine pole ju eesmärk. Juustele ja küüntele, millede rakud on väga sarnased, teevad aga enim head hoopis tooted, mis sisaldavad õlisid. Pealekauba püsivad õlid juustel kauem.

Soovid teemandiefekti, aga odavamalt?

Nahahooldus

Vilgud on mineraalid, mis koorivad nahka peaaegu samamoodi nagu teemandid. Need on leebed ega vigasta nahka.

AHA-happed (näiteks glükool-, piim- ja sidrunhape) lahustavad samuti rakkudevahelisi sidemeid ja aitavad surnud naharakke eemaldada.

Jumestus

Titaandioksiid, tsinkoksiid, vilgud ja raudoksiidid – need ei kõla küll sama uhkelt nagu teemandipulber, ent kingivad samuti nahale valgust peegeldava efekti.

Juuksehooldus

Juukse- ja nahahooldus erinevad teineteisest suuresti seetõttu, et juuste struktuur meenutab pigem küünte kui naha oma. Juuksed läigivad siis, kui juuksekarva välimine kiht ehk kutiikul on sile ja terve. Ehk – juuksed panevad läikima tooted, mis siluvad juukseid ja kutiikulat.

Läikivate juuste saamiseks kasutatakse õlisid. Paljude salongisarjade, näiteks Redkeni ja Kerastase‘i toodete koostises on koriandri-, põldtudra-, avokaado- või aprikoosliõlisid.

Salongikülastustel pole aga kestvat mõju. Juukseid tuleb siluda igal pesukorral. Kodused salongisarjad kasutavad erilisi läiketehnoloogiaid. Uusimad sellised tooted on AVONil. AVONi uuenenud Advanced Techniques sarja tooted sisaldavad pro-vitamiini B5 ja Multishine tehnoloogiat. Lühidalt öeldes siluvad need juukseid, mistõttu peegeldavad juuksed enam valgust ja näivad läikivamad.

Kui soovid head ja teemandiefekti väärilist tulemust taskukohase hinnaga, otsi riiulitelt tooteid, mis sisaldavad pro-vitamiini B5, põldtudra-, aprikoosi-, argaania- või avokaadiõli, keratiini ja E-vitamiini.

Jaga
Kommentaarid