Et sinu lapse juuksed oleksid juba varasest lapsepõlvest alates hoolitsetud, ilusad ja kohevad, on vaja järgida vaid mõnda lihtsat näpunäidet.

Pead tuleb õigesti pesta

• Lapse pead ei tuleks tihemini pesta kui kord nädalas (palavaga või tugevalt määrdunult — 2 korda nädalas)
• Pestes ära mulju peanahka (eriti käib see väikelaste kohta, kelle lõge pole veel kinni kasvanud)
• Vesi peaks olema vaid veidi kehatemperatuurist soojem
• Alla aastase lapse puhul ei soovita arstid kasutada täiskasvanute juuste pesemiseks mõeldud vahendeid (seepi või šampoone)

Mis on juustele kasulik

• Pehme vesi. Seda võib ise valmistada, keetes tavalist vett ning lisades sinna soodat (1 tl liitri vee kohta)
• Vihma- või sulavesi (loomulikult mitte linnas kogutud, vaid üksnes ökoloogiliselt puhtast kohast)
• Kord nädalas tuleks juuksed pärast pesu loputada taimetõmmistega: nõges, kaselehed (kuid mitte kummel, mis liigselt juukseid kuivatab).

Mis on juustele kahjulik

• Sage pesu (eriti pesuvahenditega)
• Liiga kuum vesi (või liiga külm)
• Otsesed päikesekiired
• Linnatolm, mis sisaldab hulgaliselt kahjulikke aineid (seetõttu peaks linnas kandma peakatet)

Šampoon alles 5-aastaselt!

Isegi lastele mõeldud šampoonide hulgas võib leida rohkemal või vähemal määral kahjulikke tooteid. Tavaöiselt on keemiline koostis ära toodud etiketil, mistõttu tuleks seda hoolega lugeda ning panna pudel riiulile tagasi, kui:
• pH näitaja ületab norme — 4,5 kuni 6. Tavaliselt tuleb seda ette nn „pisaratevabades“ šampoonides. Kõrge pH tase põhjustab õhukeste juuste puhul pusasid.
• Koostises on ära märgitud laurüüli nimetust kandev aine, mis võib esile kutsuda naha ärritust, tekitada kuivust ja kestendust.

Kõõma puhul soovitavad spetsialistid kasutada šampooni selliselt, et see vahustada eelnevalt käes ning pähe kanda juba valmis vahtu. Kui kõõm ei kao, on parem pöörduda oma probleemiga spetsialisti poole — võimalik, et lapse organismis on häiritud vitamiinide tasakaal. Mis aga puudutab täiskasvanutele mõeldud vahendeid — palsamid, vahud — siis neid soovitatakse kasutada alles pärast sugulist küpsemist (12-13-aastaselt). Arvatakse, et just selleks ajaks kujunevad lõplikult välja juukse folliikulid.

Juukseid säästev soeng

Lapsele soengut lõigates vali lõikus, millega piinad juukseid võimalikult vähe. Eriti aktuaalne on see tüdrukute jaoks, kes eelistavad traditsiooniliselt pikki juukseid.

Pikad juuksed: aga ehk võiks lõdvema patsi punuda?

Pikkade juuste peamiseks probleemiks on liiga tugevalt seotud hobusesabad ja põimitud patsid. Paljud emad arutlevad lihtsalt: kui põimida või sõlmida juukseid tugevasti, siis näeb laps terve päev korralik välja — juuksed ei libise soengust lahti. Kahjuks on selline mõtlemisviis üpris ohtlik. Liiga tugevasti seotud juuksed on pidevas stressiseisundis, neil jääb puudu toitainetest ning seetõttu muutuvad nad tuhmiks ning võivad isegi hakata välja langema.
On veel argumente, mis räägivad liiga pikkade (allapoole vööd) juuste vastu — pesemine ja kammimine.

Kui juba on mindud pikkade juuste kandmise teele, siis peaks kinni pidama mõningatest reeglitest:
• ei tasu kammida päris märgi juukseid, parem oleks oodata, kuni nad veidi kuivavad;
• eelistada tuleks naturaalset harja;
• juukseotsi tuleb regulaarselt lõigata, et need ei lõheneks.

Lõikus: kaitske silmi!

Lühikeseks lõigatud juuksed on head selle poolest, et neid ei pea sageli isegi kammima. Siin aga võib varitseda teine oht. Kaasaegne mood dikteerib oma järgijatele soenguid, mis pole pehmelt öeldes tervisele kuigi kasulikud. Näiteks viltuselt lõigatud emo-soengute tukad, mis katavad peaaegu pool nägu - sellise pideva asümmeetria puhul võivad tekkida nägemisprobleemid.

Lähtuda ei tohiks vaid ilust, vaid mis veelgi tähtsam, mugavusest. Last ei tohi mitte miski segada. Kui ta oma vajunud tukka kohendab, lokki kõrva taha lükkab või pärast pesemist peab juukseid „soengusse“ seadma, siis tähendab see, et lõikus on olnud vale.

Mõned „igavesed“ küsimused

1. Kas on vaja aastase lapse pea paljaks pügada?

Rahvauskumuste järgi ei tohi alla aastase lapse juukseid lõigata, siis aga tuleb pea paljaks ajada. Muidu pidavat lapse juuksed õhukeseks jääma. Tegelikult ei ole nendel uskumustel juuksekasvu füsioloogiaga mitte mingit pistmist.

2. Kui lapsel hakkavad juuksed tumedamaks minema, kas on võimalik säilitada nende heledat värvi?

Väga paljudel inimestel on lapsena heledad juuksed, kuid 12-14-aastaseks saamisel hakkavad need vähehaaval tumedamaks minema. Sellist protsessi pole võimalik mõjutada. Rakud hakkavad lihtsalt tootma suuremal hulgal pigmenti ning juuksed muutuvadki tumedamaks.

3. Kui vanalt võib hakata juukseid värvima?

Isegi täiskasvanutele soovitatakse juukseid värvida säästval režiimil. Laps aga (kuigi ta on juba 14 -15 aastat vana) ei peaks seda üldse tegema. Teine asi on muidugi siis, kui ta ise seda „hirmsasti tahab“ . Sel juhul on teda kasutu keelata — nooruse eneseväljenduse katsed on ikkagi tähtsamad.

Allikas: SamaJa, september, 2009