Spetsialist vastab:
Tundlikkus on naha omapära,

"seisund", ning tundlikuks võivad teatud ajal muutuda kõik nahatüübid. Kuigi enamasti kaasneb naha tundlikkus kuiva nahatüübiga, siis ka rasune ja akne-kalduvusega nahk võib olla tundlik.

Tundlik nahk (regular sensitive) reageerib kosmeetilisele tootele kiiremini ja ägedamalt kui normaalne nahk, reaktsioon võib väljenduda nõrgas punetuses, kipituses, kiskuvas tundes. Sageli esinevadki sellisel juhul ainult kaebused, nahal ei pruugi midagi näha olla. Selline nahk on tavaliselt õhuke, kuiv, ebameeldivaid aistinguid põhjustab kosmeetika, kliimamuutus ( päike, külm, tuul).

Ülitundlik nahk (intolerant skin) võib kujuneda ka tundlikust nahast pikema aja jooksul. Sellisel juhul kaasnevad juba tõsisemad häired ja kaebused: punetus, dermatiit, ketendus, nahal võib esineda laienenud veresooni (couperosa). Sellise olukorra võivad põhjustada valed kosmeetilised hooldusvahendid, pikaajalised ravikuurid, saasted, spetsiifiline eriala ja töötingimused (kokkupuude mürgiste ainete või lõhnadega.)

Allergiline nahk saab naha kohta öelda siis, kui konkreetne tegur - allergeen- tekitab spetsiifilise vastuse. Toimub antigeen-antikeha reaktsioon. Nahk on sel juhul sügelev, esineb punetust, turset, löövet. Allergeeniga kokkupuutel võib tekkida nn. kohene reaktsioon lööbe näol (atoopia), umbes 2 päeva pärast võib kujuneda ekseem. Kindla testiga saab selgitada võimalikud allergeenid.

Tundlik nahk võib olla põhjustatud nii sisemistest kui ka välistest teguritest.

Sisemistest teguritest võivad naha tundlikumaks muuta: hormoonide tasakaalu kõikumised (rasedus, puberteet, menopaus), ravikuurid (näiteks antibiootikumid), stress, unetus, ohtralt vürtsitatud toidud, alkohol. Kuigi nahatüüp on suurelt osalt pärilik, esineb kaasasündinud ülitundlikku nahka siiski harva, enamasti koos pärilike nahahaigustega.

Hulgaliselt on aga neid väliseid tegurid, mis põhjustavad naha tundlikkuse suurenemist:kliimamuutused, saastunud õhk, suurenenud ultraviolettkiirguse hulk, mitmed nahale määritavad ravimid kasutatuna pikka aega tõstavad naha tundlikkust.
Põhiline naha tundlikkuse väline mõjutaja on aga kosmeetika. Kõige enam tekitavad kasutajale probleeme lõhna-, säilitus- ja lisaained. Nahale mõjub halvasti ka sagedane ja ebasobivate vahenditega (leeliseline seep) naha puhastus. Oma osa mängib ka vee kvaliteet (rohkelt kaltsiumi-magneesiumi ja teisi metallisooli sisaldav ehk kare vesi on ärritava toimega).

Mida hoolduse puhul tähele panna?

Oluline oleks leida need tegurid, millele nahk reageerib, ning püüda neid vältida.
Hooldustoodete puhul tasuks eelistada kvaliteetseid tundlikule nahale mõeldud salongikosmeetikasarju (Maria Galland, Matis, Gatineau, Sothys) mis on küll tavalisest kallimad, kuid see-eest valmistatud hoolikalt valitud toorainest.

Väga hea valik on apteegikosmeetika (Avene, Sebamed), need tooted on valmistatud järgides ravimite valmistamisele esitatavaid kvaliteedinõudeid. Salongisarjadel on tavaliselt ka oma meigikollektsioon, mis sobib ka tundlikule nahale.

Vaatamata nahatüübile kasutatakse perioodil, mil nahk on tundlik, õrnatoimelisi tooteid, ka rasuse naha puhul. Tavapärased rasuse naha tooted võivad sel ajal olla liiga tugevatoimelised ja ärritavad.

Kui mõni kosmeetiline hooldus- või meigitoode põhjustab tugevat nahaärritust, võiks selle toote äraviskamise asemel kaasa võtta ja minna allergoloogi juurde testima.

Aeg-ajalt on vajalik ka kosmeetiline hooldus ilusalongis, sest nahka on vaja rahustada, niisutada, kaitset tugevdada.
Vältida tasuks intensiivhooldusi, parem järjepidevalt ja õrnad tooted.
Nägu puhastades ning kreemitades teha seda õrnalt, siluvate liigutustega, vältida kloppimist, patsutamist ja tugevalt hõõruvaid liigutusi.

Kui soovitakse nägu mehhaaniliselt puhastada, oleks see parem jätta kosmeetiku tööks. Kui puhastus tehakse ise, siis soovitavalt lühiaegne (5-7 min) ja soe (mitte kuum) auruvann ning õrn puhastus.
Koorivatest kreemidest eelistada ensüümkoorivaid või tundlikule nahale mõeldud kreeme. Vältida tasuks puuviljahappeid (AHA-happed) või terakesi sisaldavaid koorimiskreeme.
Tundlikule nahale sobivad pehmemad, kreemjad maskid, mida pole vaja pärast maha pesta, vaid mis imenduvad täielikult või pühitakse õrnalt ära näopaberiga.

Soovitan maskid valida salongisarjadest - nii on võimalik nende sobivust ka enne ostmist hoolduse käigus testida. Nii salongi- kui kodused hooldused lõpetatakse kreemi nahale kandmisega.