Kurgiajal võib kogu näo kurgimahlaga sisse hõõruda ja lasta kuivada. Seda teha nii sageli kui võimalik, isegi mitu korda päevas. Tulemuseks on elastne ja hiiglaslike nahapoorideta puhas nahk. Kaovad ka kortsukesed silmade ümbruses.

Naha puhastamiseks:

  • Retsept määrdunud nahale: 30gr vedelat mett, 60gr odrajahu ja 1 munavalge. Segu hõõruda nahale ja siis koheselt maha pesta.
  • Sidruniõli: 0,25 l oliiviõli ja 1 suure sidruni mahl. Segu hoida pudelis, mida enne igat kasutamist loksutada. See eemaldab nahalt mustuse ja tolmu, tungib sügavale pooridesse. Peale puhastamist muutub nahk siledamaks ja värskemaks.

    Naha värskendamiseks:

  • Värsked kurgid kooritakse, peenestatakse, kogutakse mahl ilma seemneteta ja keedetakse moosiks. Peale jahtumist segatakse see mahedama kreemiga. Hoitakse väikeste annustena kuivas ja jahedas. Segu pannakse vatipadjakesele ja määritakse nahale.
  • Üks munavalge vahule lüüa ja lisada mõni tilk sidrunimahla. Eelnevalt puhastatud näole asetada õhuke kiht saadud massi. Soovitav on lamada rahulikult selili. Kui munavalge on kuivanud, tuleb nägu teistkorda määrida. Umbes kümne minuti pärast tuleb kogu mask näolt eemaldada külma veega.
  • Kaerajahu piimaga segada paksuks pudruks. Kui tegu suurte pooridega, siis lisada ka poole sidruni mahl. Puder asetada näole ja laugudele. Kui mask kuivanud, tuleb see eemaldada külma veega. See näomask silub kortse ning värskendab nahka.
  • Segu: 1 sl odrajahu, 1 munavalge, 1 sl soojendatud mett. Kõik kohad näol sisse määrida ja lasta öö läbi seista. Hommikul sooja veega maha pesta.
  • Keedis kõrvitsast ja hapudest õuntest, millele segatud hulka rasvakreemi, sobib naharakkude ergutamiseks.

    „Suurpuhastus” näole

    Mõlemat vanni tehakse kord kuus. Näonahk tuleb eelnevalt korralikult puhastada.Auruvann — kauss täidetakse kuuma veega, kummardutakse kausi kohale ning rätik pannakse üle pea, et aur ei pääseks välja. Seanss kestab umbes 5-10 minutit. Lõpuks puhastada näoveega ning lõpetada kuumade ja külmade kompressidega. Harjamisvann — silmade ümbrus rasvatada, et harjamine ei mõjuks neile halvasti. Märja, hästi seebitatud karedama nuustikuga tuleb nägu ringlevate liigutustega hõõruda suunaga altpoolt ülespoole. Erilist tähelepanu pöörata põskedele ja ninale. Lõpuks tulevad külmad kompressid, et sulgeda poorid.

    Huuled

    Huuled peavad olema väga armastusväärsed ja meelad, kuna need on määratud söömiseks, kõnelemiseks ja suudlemiseks. Peale hammaste pesemist harjatakse ka huuled hambaharjaga üle. Päikesest või tuulest lõhenenud huuled tuleb katta õli, rasva või rõõsa koorega. Määrimine 60g mee ja 60g sidrunimahla seguga parandab samuti.

    Kuiv nahk

    Kui nahk on kuiv ja kare, siis ei tohi pesta kuuma vee ja seebiga ning kindlasti tuleks vältida kosmeetikatooteid, mis sisaldavad alkoholi. Nägu pestakse ainult lühikest aega ja jaheda veega, sest see suurendab rasueritust. Parim pesuvesi on vihmavesi. Kui kraanivesi on liiga lubjarikas, tuleks seda enne keeta. Kasulik on veele juurde lisada ka piima (1 osa piima, 3 osa vett) ja kummeliõitest teed. Pärast loputada külma veega üle.

    Üldiselt on soovitav kuiva nahka puhastada taimerasva (oliiv, magusmandel) baasil valmistatud hooldustoodetega. Vahend võetakse lapile ja hõõrutakse nahk puhtaks. Kui näonahk on eriti õrn ja kergesti ärrituv ning veega pesemist ei kannata, siis puhastada värske oliiviõliga. Pingetunnet näonahal aitab vähendada külma soolase veega piserdamine. Ööseks tuleb rasvasisaldava kreemiga nägu sisse määrida, et päeva jooksul kaotatud toitained taastada. Võib proovida nahka turgutada ka aedviljadega. Õhtul pesta nägu leige veega ning hõõruda kurgi- või maasikamahlaga. Lõpuks määrida näole kreem, kuhu eelnevalt sisse segatud samuti kurgi- või maasikamahl. Hommikul pesta karastava külma veega.

    Naha puhastamiseks:

  • Väikesesse nõusse valatakse üks munakollane ja lisatakse juurde 5-10 tilka oliiviõli. Segatakse hästi läbi ja hõõrutakse sellega nahka. Järgneb pesemine sooja veega ja loputamine jahedama veega. Segu võib külmas kohas seista 2-3 päeva. Mõne aja pärast muutub nahk pehmeks ja siledaks.
  • Alaliselt kuiva naha puhul võib seebi asemel tarvitada ka nisukliisid, mis segatakse veega pudruks, hõõrutakse nahale ja pestakse kohe maha.
  • Väga kuiva nahka hõõrutakse läätsa- või oajahupudruga, tomati- või kurgimahlaga. Lastakse veid aega nahal mõjuda ja loputatakse külma veega.

    Rasvane nahk

    Hoiduma peaks pesemisest seebi ja jaheda veega. Soe vesi eemaldab paremini rasva ning ei soodusta rasu eritumist. Pesemisele peab järgnema jahedama kummeliveega loputamine, mis hoiaks ära kortsude tekkimise. Kreemidele võib lisada sidruni-, apelsini- või viinamarjamahla. Liig rasuse naha puhul tekib selline iseäralik läige, mida saab kergesti kõrvaldada pehme linase rätikuga hõõrudes.

    Rasva tekkimist võib ja peab vähendama sisemise raviga, sest rohke rasu eraldumine on tingitud soolte laisast tööst. Seedimist aitavad kiirendada kiudained, mida leidub palju aed-, puu- ja kaunviljades. Rasvase naha vastu aitab ka pärmi tarvitamine, mis juhib nahasse vitamiine. Vältida tuleks rohkelt süsivesikuid sisaldavaid, liiga magusaid ja vürtsikaid toite. Eriti kahjulik on alkohol, kange kohv ja tee ning liigsuitsetamine.

    Naha puhastamiseks:

  • Munakollane määritakse näole ja jäetakse kuni ärakuivamiseni. Kui nahal tekib väike pingusetunne, pestakse ära leige veega. Vähendab kortse ja toidab nahka.
  • Kaerahelbed valada üle sooja veega, segada ning määrida näole. Kaerahelbemask leevendab nahaärritust, puhastab rasust nahka ning muudab selle elastsemaks, samuti tugevdab lõtvunud lihaseid.
  • Võib katsetada sinisaviga, asetades seda maskina näole.

    Millised veidrad ilunipid!

    1930-ndatel oli minkimine abinõu, et muuta naine maagiliseks ja üliinimlikuks. Kuid liig palju minki ja liig vähe riiet oli tolleaja naise juures lootusetuse ja meeleheitlikkuse tunnusmärgiks. Olulisemaks peeti siiski loomulikku ja puhast nahka.

  • Meigi eesmärgiks oli teha vead ja puudused kehapinnal nähtamatuks. Arvati, et see kaitseb nahka määrdumisest, päikesepõletustest ja tedretähnidest.

  • Puudrid olid valmistatud riisijahust, nisujahust, kaunviljajahust ja tärklisest. Need püsisid hästi nahapinnal ning leevendasid õhetamist ja kihelemist. Halb omadus oli aga see, et laiendasid paisudes nahapoore. Selle vältimiseks määriti enne puudri peale kandmist nägu alkoholiga.

  • Tualett- ehk iludusveed koosnesid peamiselt piiritusest, erinevatest lõhnaainetest, vaikudest ja palsamitest. Näiteks soovitati rasvase naha puhul segusid alkoholist, glütseriinist ja äädikhappest.

  • Näonaha hoolduseks kasutati searasva, lanoliini (lambavillast saadud rasv), vaalaskalarasva, oliiviõli, mandliõli, valget vaha ja roosivett. Vajalikud kreemid ja segud valmistati apteegis vastava retsepti järgi. Tänapäevases kosmeetikatööstuses on näiteks vaalarasv asendatud jojobaõliga.

  • Nägu puhastati ka äädika, alkoholi ja isegi bensiiniga.

  • Vanade roomlannade järgi soovitati ööseks leivataigen näole panna, kuna see tegevat ilusaks.