Lükake laiali raamid, mille vahel olete harjunud elama. Laske sisse värsket õhku, lisage uusi värve oma tavaellu, astuge sinna suunda, kuhu te varem mitte ei vaadanudki. Ja kui sellest kõigest ei tulegi midagi välja, võib ju alati endisesse olekusse tagasi pöörduda. Arvata on aga, et seda ei juhtu. Igal inimesel on ju vajadus millegi uue järele.
Niisiis, eksperimenteerima!

Välimus ja maneerid

Igasugused muutused välimuses, olgu see siis teistsugune soeng, originaalne meik või moodne kleit, aga ka uued maneerid, on just see, millele inimesed pööravad eelkõige tähelepanu. Seetõttu, kui te tahate, et teid vaadatakse otsekui teist inimest, püüdke välja näha ja/või käituda teisiti. Kas teil on sellise naise imidž, kes mitte kunagi ei tutvu esimesena? Jätke see ja pöörduge mingi küsimusega mehe poole, kes teile meeldima on hakanud. Või vaadake talle vähemalt tähendusrikkamalt otsa. Tunnete end otsekohe vabamana oma keeldudest ja käskudest, millised olete ise endale kehtestanud. Õnnestunud välimuse muutmine viib peaaegu alati uute võimalusteni. Perspektiivis annab see juurde reipust ning teeb nooremaks.

Psühholoogid soovitavad oma imidžit värskendada iga 5-7 aasta tagant. Just see on aeg, mille jooksul saab otsa eelmise kuju ressurss ning tekib küllastumistunne, mille tagajärjeks on apaatia.

Alustanud muutustega, võtke arvesse oma iseloomu iseärasused ja temperament. Flegmaatikute ja melanhoolikute jaoks võib järsk muutus tekitada liiga suurt stressi. Seetõttu oleks parem järk-järgult uusi elemente lisada. Ning alles siis, kui nendega on täiesti harjutud, võiks astuda edasi oma enesemuutmise teel. Sangviinikutel ja koleerikutel aga pole mingit mõtet viivitada, nende psüühika kannatab kergesti välja ka kõige kardinaalsema garderoobi vahetuse ja revolutsiooni oma peas.

Koostage nimekiri selle kohta, mida nimelt te tahaksite oma välimuses muuta. Alustage väiksemate muutustega, suured aga (juuste värvimine või plastiline operatsioon) jätke loetelu lõppu. Nii on kergem ja lihtsam adapteeruda. Pealegi võib väikestest muutustest isegi piisata, et enesehinnangut tõsta ja unustada igaveseks näiteks tahtmine minna esteetilise kirurgia kliinikusse.

Muutuge plaani järgi

  • Järgige üksnes oma isiklikku uuenemise soovi. Kas tunnete end mugavalt oma praegusel kujul ja armastate oma ümaraid põski ning rõõmsaid loomulikke lokikesi? Te ei pea mitte kellegi tahtel kõvasti alla võtma ega juukseid sirgeks koolutama. Kui mõni tahab teid teistsugusena näha ja ei lepi sellega, mis teile endale meeldib, siis pole ta teie inimene.
  • Varuge aega ja kannatust. Allavõtmiseks läheb vaja pikki kuid, treeningud röövivad teilt nii mõnedki tunnid nädalas, ka šoppamine on tõsine tegevus, ning kiirustamine siin ei sobi.
  • Kas otsustasite tõepoolest muutuda? Muutuge siis! Vabanege „eelmisest elust“ pärit asjadest, mis enam ei sobi kokku teie uue imidžiga — jagage need sõbrataridele või viige taaskasutuskeskustesse. Kuid ärge mõelgegi neid silme alt ära suvilasse viia, et neid seal siis lõpuni kanda. Instinktiivsetest püüetest eelmise imidži juurde tagasi pöörduda võib vabaneda vaid taganemisteed läbi lõigates.

Teie suhtlusring

Kui toredad ka meie sõbrad ei oleks, jääme aja jooksul ikkagi hulpima harjumuspärasesse keskkonda. Suhtlemine harjunud moel, ühed ja samad teemad ning vastastikused suhted, milles pole enam sädetki, ei annagi meile ajendit ennast kuidagi teisiti maksma panna. See tähendab, et ka kõik meid ümbritsev vajab värsket verd. Inimesed hoiavad kokku vastavalt oma huvidele, näiteks erialadele. Statistika väidab, et üle 35-aastaste sõpruskond on enamasti välja kujunenud just tööl. Kuid ka hoopis teistsugustel huvidel võib olla hindamatu tähendus. Seepärast võiks endale leida hobi ning sellel pinnal ka mõttekaaslasi. Sattunud näiteks alpinistide seltskonda, võite täiesti vabalt avastada endas ekstreemseid iseloomujooni ning kuulda võtta metsiku looduse häält. Kuulates kassiarmastajate jutustusi, võtate endale kindlasti kasvandiku.
Seega asuge oma suhtlusringkonda suurendama, et laieneksid teie huvide sfäärid, avaneksid uued iseloomujooned, tekiksid ootamatud unistused ning leiaksid aset imelised sündmused.

Taotlused ja ambitsioonid

Kui mitu korda olete te endale öelnud: „Seda tööd ei saa ma niikuinii“, „See mees pole minu jaoks“, „Seda mina ei suuda“… Ning katsetki tegemata, olete ära öelnud millestki meeldivast. Selline otsustusvõimetus on madala enesehinnangu tulemus. Katsuge kiiremini oma ambitsioonide latti kõrgemale tõsta.
Saatke oma CV-d suurtesse firmadesse — seal töötavad täiesti tavalised inimesed, kes kunagi julgesid pakkuda enda kandidatuuri sinna.
Tõstke oma nõudmisi ning teie potentsiaal annab endast märku, avades uusi perspektiive.

Võtke elult kõik võimalik

Loomulikult ei lähe alati mitte kõik libedalt ja kusagil öeldakse teile kindlasti: „Vabandage, aga te ei sobi meile“. Kuid see on normaalne — pole kaotusi, pole võite. Samas ärge unustage, et olete ise oma saatuse režissöör ning, kui vaid tahate, võite end igal alal proovile panna. Näiteks võtke ja vahetage elukutset. Tänapäeval on teise hariduse omandamine tavapärane nähtus. Professionaalne katsetamine on eneseotsing, mitte aga ebastabiilsuse tunnus. Püüd teha mitut asja korraga (töötada, õppida ja kasvatada lapsi) pole mitte enese killustamine, vaid hoopiski mitmetasandiline eneserealiseerimine. Mida rohkem tahate elult saada, seda sagedamini otsite enda Mina sügavustest vajalikku motivatsiooni ning teete mõeldu teoks. Ja imestate isegi, kui palju teile antud on.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, 10’2009