Kes valmistas esimesed džiinid (jeans)?


Levi Straussi & Co. ajaloolane Lynn Downey väidab, et firma asutaja Levi Strauss oli alguses Ameerika ja nüüd ülemaailmse rõivastuse leiutaja. Koostöös Jacob Davis'ega (kelle idee oli kasutada metallneete, et kinnitada taskud tugevamini teksade külge).

esimesed
blue jeans´id
sündisid 20. mail 1873.


ck.
Gucci
Diesel
Evisu kuulus karaatkullatikand

Mingil ajahetkel, 90ndatel läksid teksad "moest" - turg polnud enam eriti huvitatud Levi's 501dest ja teistest traditsioonilistest teksastest.
Peamine põhjus oli noorte vanemates - generatsioon born in blue jeans oli siiani ametis oma vananevate tuharate teksapükstesse surumisega.
Nagu teada, ei taha ükski teismeline kanda samu riideid, mida ta vanemad.
Noored pöördusid teiste materjalide ja vabaaja rõivaste juurde nagu khakipüksid, firmadressid, kombatpüksid jne. Siiski nad kandsid ka teksaseid, kuid neil pidi olema eriline viimistlus, uus lõige, stiil, kuju... või siis pidid need välja nägema vanad, autentsed - avastati second-hand poed.
Levi Strauss & Co sattus majandusraskustesse ja oli sunnitud 11 Põhja-Ameerika vabrikut sulgema.


Sajandivahetus ja uue sajandi algus oli denimi taasavastamise aeg.
Dzhiinid tulid tagasi catwalk'idele - Alexander McQueen, Chanel, Dior, Chloe, Versace, Dolce & Gabbana, Paul Smith jne.
1999 disainis Tom Ford sulgedega, pärlitega, rebitud põlvedega Gucci teksad, mis maksid üle 3700 dollari. Kogu partii müüdi hetkega.


Vabastatuna kõigist sotsiaalsetest ja kreatiivsetest piirangutest, eeldab teksa paljusid maskeeringuid ja kandmiskontekste, murdes läbi ükskõik millistest hinnalimiitidest.
Nüüd võib denimit leida isegi kodusisustuses - padjad, kardinad, laualinad, mööblikatted jne.

Teksa on kõikjal!