Kooli!

Sügisest närvilisust pole tingimata tarvis õigustada kliimamuutustega. Seda enam, et hooaja alguses võib ilm petlikult soe olla. Enamikule elanikkonnast toob september hinge rahutuse, mis on seotud taas tööle asumisega. Milles siis astuda alluvate ette, et nende väärikust või esteetilisi tundeid mitte häirida? Millise riietusega on kõige kergem kolleegides kadedust äratada? Kuidas vältida oma kostüümiga ülemuste ärritamist, või vastupidi – koondada nende tähelepanu endale? Selliste keeruliste küsimuste puhul tuleb vaid iseendale toetuda.

Alustada tuleks süütutest rollimängudest, liikudes vabalt üles ja alla mööda sotsiaalset redelit. Proovida võiks esmapilgul igavat algklasside õpetaja riietust, avades selle erootilise potentsiaali - lumivalge liibuva pluusi 3-4 lahtinööbitud ülemise (või alumise?) nööbiga koos range lipsu, vaevu kinninööbitava jaki ning kitsa sirge, veidi pealpool põlvi lühikese seelikuga.

Sinna juurde võrk- või nostalgilised joonega sukkpüksid. Prillid, kaardikepp, ligipääsmatu pilk ning uhke rüht on enda valik. Muretuid kooliaastaid meenutada taljes jaki, plisseeritud miniseeliku ning pikkade paksude põlvikutega. Vastavalt meeleolule võib valida patsikesed, hobusesabad, tindiplekid, oskamatult seelikusse sätitud pluusi, pulgakommi, sündsusetu kirja jakil, uljalt murtud bareti, graffitit täiskirjutatud ranitsa või pintsaku, millele on tikitud etteütlus, koos õpetaja poolt parandatud vigadega ning hindega 4-. Maitse järgi võib lisada shoti kangast - terve tükk seeliku tarvis, suurte vahetükkidena pintsakul, miniatuursete lappidena pükstel, aplikatsioonidena pluusidel, kottidel ja kingadel.

Võib laskuda ka lasteaia tasemeni, pannes jalga kinnised rihmadega ümarate ninadega kingad, lühikesed villased sokid, paksud värvilised sukkpüksid ning selga võib panna kootud sviitri, millel ilutsevad suured värvilised tähed ja numbrid. Veenvuse saavutamiseks kasutada roosat huuleläiget, naeratada hajameelselt ning mitte millelegi mõelda.

Avitaminoos

Polüvitamiinidele ei tasu kõiges ja täielikult loota. Oma psüühilise ja füüsilise tervise säilitamisest peab ise aktiivsemalt osa võtma. Talveks pole tarvis osta depressiivsete varjundite ja rõõmutute ornamentidega rõivaid. Ei tasu keelata endale oranzhi või türkiissinist. Pole tarvis ära põlata roosat ja kanaarilinnu värve.

Kartma ei peaks riskantseid värvikombinatsioone - helepunane segatult sidrunkollasega, lasuurkivi - elektriksinisega, fuksia värv - rohelise õuna värviga. Uhkelt võib kanda suurte ja väikeste lilledega, puu- ja köögiviljadega, eksootiliste ning koduloomadega kaunistatud kangaid. Võimalikud on keerulised ornamentaalsed kompositsioonid suve teemadel – stseenid puhkajatest, mereannid, ookeani põhi, troopiline floora ja fauna.

Mõnusa efekti annavad optimistlikud pealkirjad kleidil: “merihobu”, “kalamari” (musta siidiga tikitud), “armastan talve!”, “külmad jalad – kuum süda”. Hästi mõjuvad värsked lillekimbud – nendega võib kaunistada soengut, käekotti, kingi, mantli või jaki revääri, kallihinnalist käevõru.

Üle vaadata tuleb ka oma kosmeetikakoti sisu. Võimalik, et suvel ei värvitud end üldse. Sellist kergemeelsust ei saa endale lubada sügis-talvisel perioodil. Mõned punased ja oranzhid huulepulgad, mahlakat ja küpset tooni lauvärvid ning enda arvates mõeldamatut värvi tushsh kindlustavad suurepärase meeleolu terveks hooajaks mitte ainult endale, vaid ka sõpradele, sugulastele ja kolleegidele.

Ägenemine

Külmade tulek on õpetlaste poolt igakülgselt läbi uuritud ning ilmajaama poolt kergesti prognoositav. Telerist tulev ilmateade sisendab usaldust ning nõuab arukat ja rahulikku suhtumist temperatuuri langusesse. Ometi pole objektiivse reaalsusega lihtne leppida. Sellega seoses on paljud moeloojad asunud võitlusse sügisese stressiga.

Tulevase hooaja inspiratsiooni allikaks on saanud psühhoanalüütikute kabinetid, psühhiaatrite vastuvõturuumid ning laia profiiliga kliinikute haiglapalatid. Ravirõivaste vormid on ettearvamatud, kuid nende sisu võib olla äärmiselt individuaalne ning täiesti kordumatu. Haiglakittel omandab uue näo naha, sameti, villase või trikotaazhi esituses. Kitli tavapärast sitsist varianti saab värskendada laia ripatsitega vöö, kõrgete saabaste ning väljakutsuva make-up´iga.

Siidist, kontrastsete horisontaal- ja vertikaaltriipudega “pidzhaama” tõmbab kindlasti üldsuse tähelepanu endale nii peoõhtutel kui ka ametlikel koosolekutel. Lubatud on ka ainult triibuline särk koos range alumise poolega või ainult triibulised püksid väljapeetud ülemise osaga.

Vaieldamatult on sügise lemmik vabas vormis särk – traditsiooniliselt valget värvi või ootamatute siniste, mustade ja pruunide varjunditega, “võltside”, kuid praktiliste varrukatega või arvukate universaalsete erinevas pikkuses ja tähenduses seostega.

Kui klassika jätab ükskõikseks, võib valida kaasaegsed mudelid, mis omavad sama suurt terapeutilist efekti – valge niidiga õmmeldud ning märgistatud pintsakud, töötlemata äärtega püksid, rebitud äärega seelikud, pahupidi pööratud mantlid, paremale poole õmmeldud suured lukud shifoonkleitidel…

Niiske-temperatuuriline rezhiim

Ettevalmistusi paratamatuse vastuvõtuks on parem jagada mitmesse etappi.

1. Tuleb hoolikalt tundma õppida ning usaldusisikuga läbi arutada oma riidekappide sisu. Lapitekk võib saada suurepäraseks aluseks mantlile. Väikese metslooma nahast saab õlaku või kaunistuse vööle. Kohevad sabad saab muuta mansettideks, käevõrudeks või “kaelarihmadeks”. Äratüüdanud karakullkasukast võib saada elegantse jaki, tviidpintsakust aga igapäevase sooja käekoti. Ei maksa kiirustada ka eelmise aasta sviitrite lahtiharutamisega. Neid võib kaunistada lõngast rooside ja naaritsast moonidega, neile võib õmmelda värvilisi litreid ning helmeid, neid võib kokku tõmmata kõige ootamatutest kohtadest nahast või metallist vöödega.

2. Ka kauplustest saab otsida kindlat kaitset sügise vastu. Eelistama peaks suuri vorme – kasukaid ja dubljonkasid. Ometi ei tohi ära unustada ka pisiasju: jakke, mantleid, keepe ja vihmamantleid – needki mängivad tähtsat osa hooaegade vahelisel raskel perioodil.

3. Peab mõtlema ka sellele, mida hakata üleriiete all kandma. Igasugune rõivas, kaasa arvatud sügava dekolteega õhtukleit, on kaasaegse moe poolt lubatud ühendada suure kapuutsi, karusnahksete ning nahast kedridega. Jämedatel varrastel kootud paksust lõngast võib saada töölkäimise kleidi. Luige udusuled muudavad siidist kostüümi soojaks talviseks rõivaks.

4. Külmadega peab end hakkama harjutama juba ammu enne nende tulekut. Jahedal sooja-päeva-õhtul võiks karakull-, seemisnahkse või bukleemantli lausa paljale kehale tõmmata. Kuldse kellakäevõru võiks vahetada poninahast rihma vastu. Mobiiltelefoni nahast vutlari – naaritsanahast vutlari vastu. Minimalistliku lambi – palmikujulise vastu. Siis ei saabugi sügis nii väga ootamatult.

Loe lisaks: