Järnev artikkel on valminud The New York Times Magazine'i abil.

Näiteks ei ole meeste terviseajakiri "Men's Health" näidanud oma lehekülgedel alates 1995. aastast ühtegi karvase rinnaga modelli. Karvade eemaldamise vahendit Nair tootva Armkel L.L.C. andmeil raseerib oma rinda 30 protsenti 18-34-aastastest meestest.

On asjakohane, et 30 aastat pärast seda, kui Burt Reynolds poseeris "Cosmopolitanile" au naturel, lebades karunahal, millele pakkus konkurentsi vaid Banditi enda muljetavaldav karvkate, on moeratas teinud täispöörde. Hiljutistel moeetendustel olid viimaste aastate siugjad ussipuusalised meesmodellid kui mitte just päris välja tõrjutud, siis varju jäetud igal juhul.

Uued modellid olid vähem ilusad, vanemad ja karvasemad - tegelikult olid nad normaalsed täiskasvanud mehed. Karuse mehelikkuse uuestisünd võib olla eelkõige seotud möödunud aasta 11. septembri traagiliste sündmustega, mil üle kogu maailma levisid traditsiooniliselt mehelike meeste - tuletõrjujate, politseinike ja päästetöötajate pildid.

Aga karuselt meheliku mehe kultus ei tärka mitte ainult moelavadel. Hollywoodi kuumimate meeste hulka kuuluvatel Hugh Jackmanil, George Clooneyl ja Russell Crowel on kõigil karvased rinnad. Crowe pälvis hiljaaegu äramärkimist populaarses naistesarjas "Seks ja linn" ("Sex and the City") kui naistegrupi armastatuim armuke masturbeerimiseks. Ka homode kogukonnas, mis on meeste moetrendide seisukohalt alati otsustava tähtsusega, tuleb ruumi teha suurtele ülimalt maskuliinsetele karudele, kelle habemed ja kõhud muudavad kohaliku homobaari otsekui Crosby, Stillsi ja Nashi kokkusaamiseks.

"Hollywoodis esindab karvatu mehekeha sageli luksust ja jõudeelu," kommenteeris Donald F. Reuter, raamatu "Shirtless: The Hollywood Male Physique" autor. "Suure majanduskriisi ajal olid juhtivad mehed ülimalt hoolitsetud ning siledad. Ainult rasket füüsilist tööd tegevad mehed olid tõmmud ja karvased. Mitte muretseda töö ega raha pärast - see oli unelm."

1980tel ja 1990tel aastatel olid meediakangelased napilt üle 20-aastased Wall Streeti ja Silicon Valley miljonärid ning töölisklassist pärit meeste positiivne kujutamine muutus järjest harvemaks. Siis aga tuli tehnoloogiaturu kukkumine ja Enroni pankrot.

Ja äkitselt tahame me, et meie mehed teeksid jälle ausalt tööd, mitte ei veedaks pool päeva peegli ees. Loomulikult võiks seda kõike eirata kui moekapriisi, kui juhtiv disainer Tom Ford ei oleks valmis oktoobri teisel nädalal oma reputatsiooni mängu panema. Ford, mees, kes tabab aja vaimu niisama täpselt kui teised mehed tajuvad sporti, ja kes saavutas kuulsuse Gucci vabastamisega igevesti päikesepruunidest karvase rinna ja medaljonide all lookas meesfiguuridest, valis Yves Saint Laurenti uue meestelõhna M7 reklaaminäoks modell Samuel de Cubberi. Kuigi reklaamil on Cubber alasti, ei torka tema juures kõige enam silma lõtv ümberlõikamata peenis (soliidsemates väljaannetes avaldatakse foto ainult vöökohani), vaid ta silmatorkavalt karvane rind.

M7 reklaamimehe keha ei ole mitte ainult kergelt karvasem, kui meie oleme harjunud nägema, tal ei ole ka standardse modelli kultiveeritud lihaseid ning hoolikal vaatlemisel võib koguni kõhuhakatist näha. "See on väga loomulik keha," ütles Ford. "Me tahtsime kedagi, kes näeks välja kui mees ega oleks üleni soetud, nii et viimne kui karv rinnal oleks raseeritud ja välja tõmmatud. See on mehelik ilu, mida me ei ole minu arvates näinud kaua aega, tegelikult alates 1970test aastatest."

De Cubber on endine tae kwon do tsempion, kes hakkas modelliks alles pärast vigastust, mis ei võimaldanud tal sporti jätkata. (Ka Burt Reynolds tahtis saada elukutseliseks jalgpalluriks, enne kui vigastus sundis teda proovima kätt näitlemise alal.) Meeste lõhnavee ja sõjakunstide lähenemine meenutab 1970te aastate macho ajastut, tuues silme ette Vegase Elvise, kes on üle piserdatud Hai Karate habemeajamisvedelikuga, taustal Memphise mafioosod, kes kõik ootavad, et neid ükshaaval matile heidetaks. Fordi otsus võtta modell alasti on osaliselt tunnustuse avaldamine YSL-i 1971.aasta kampaaniale Pour Homme. See oli Yves ise, kes tolle pildi jaoks alasti poseeris, nähes kuhja nahkpatjade vastu nõjatudes välja rõõmsameelne ja samas trotslik.

Ka lõhnavee nimevalik M7 ei ole juhuslik. See toob meelde nutika seelikuküti James Bondi, kes on püsinud 40 aasta jooksul karvasena. Isegi karvavabadel 1990tel aastatel ei näidatud Pierce Brosnani Bondi kunagi läikivalt karvavabana. Reuteri sõnul tuleneb see sellest, et algupärane - ja paljude arvates parim - Bond Sean Connery omab üht kõigi aegade kuulsaimat rindkeret - karvast ja loomulikku.

Ja siin see nõks ongi. Paljud arvavad, et põhjus, miks nii paljud mineviku filmistaarid oma rinna ära raseerisid, peitus tsensuuris, otsekui ajaks normaalse kasvase meherinna nägemine vaatajaskonna endast välja, kommenteeris Reuter. Tema sõnul olid paljudel kuulsatel macho-meestel, nagu Robert Mitchum ja Burt Lancaster, tegelikult haledad väikesed karvalaigud ning et harva kasvavad rinnakarvad sümmeetriliselt ning esteetiliselt meeldivalt ning neid on kas liiga palju või liiga vähe, välja arvatud siis, kui te olete Sean Connery. Tegelikult ei ole ideaalset büsti isegi mitte Sean Conneryl.

Ginger Blymer meenutab autobiograafias "Hairdresser to the Stars", kuidas ta aitas "The Presidio" filmimisel staari rindkeret liigsetest karvadest vabastada. "Connery võttis seljast kimono ning ma alustasin karvade piiramist ta suurepärasel rinnal, olles väga ettevaatlik, et mitte liiga palju ära lõigata. Me tegime koostööd. Ma lõikasin ja kammisin, tema vaatas peeglist ning soovitas veel veidi lõigata. Lõpuks jäi ta üsna rahule," meenutas Blymyer. Tema sõnul olid see ning Redfordi ripsmete värvimine tema karjääri kõige ebatavalisemad kogemused.

Võimalik, et Tom Fordi ja teiste pakutavad reklaammehed on tervislikumad alternatiivid viimasel aastakümnel domineerinud karvavabadele lihaskimpudele. Keskmise mehe jaoks on aga reaalsus arvatavasti sama: püüeldes autentsema ja loomulikuma - karvasema - välimuse poole tuleb tal jälle loodusega võidelda.