Kikase viskoosist ja meriino-villast kootud ning Swarovski-kristallidega kaunistatud kollektsioon on inspiratsioon kesk-aja sõdalaste raudrüüdest. See võlus Villa Noailles´is žüriid ja külastajaid. Noobel hoone kuulus kunagi kunstimetseenidele Charles ja Marie-Laure de Noiailles´ele.

Eestlanna krooniti 29. aprillil nii „Première Vision Award” kui publiku auhinnaga “Fashion Public Award of the City of Hyères”. Auväärses žüriis istusid mh Yohji Yamamoto, Paolo Roversi ja Terry Jones. Hyèresis saavutatud võitudega on alustanud oma karjääri sellised tuntud moeloojad nagu Gaspard Yurkievich, Sébastien Meunier ja Viktor & Rolf.

Üliõnnelik eestlanna on peadpööritavast edust hoolimata jäänud kahe jalaga maa peale. Baltische Rundschaule antud intervjuus ütles ta: “Muidugi olen ma avatud kõikidele pakkumistele, kuid ennekõike jätkan ma oma igapäevast tööd. Kudumine sobib mulle kõige rohkem. Ühel hetkel märkasin, et töötan meelsamini lõngade kui kangastega. Ma ei ole kunagi olnud huvitunud moekarjatustest, vaid käin oma teed.”

Põlvas 1984 sündinud Ragne Kikas tuli peale gümnaasiumi lõpetamist kodulinnas 2003 Saksamaale lapsehoidjaks. Saanud uuel kodumaal “jalad alla”, hakkas eestlanna otsima endale kohta ülikoolis ja otsustas biokeemia kasuks, sest loodusteadused olid teda alati huvitanud. Kuid nelja semestri järel märkas neiu, ei kohustuslikud katsetused laboratooriumis ei istu talle kuidagi.

Oma ummikseisu hakkas ta kompenseerima käsitööga. “Olen varajasest lapsepõlvest alates tundnud huvi ka moe vastu. Selleks oli juba praktiline põhjus, sest poes polnud alati kõike saada või hind oli hingemattev. Meil kodus tehti alati käsitööd ja nii oli kuidagi iseenesest mõistetav, et ka mind võeti kampa. Minu kõige suurem kriitik on olnud minu ema, kes alati juhendas ja kontrollis valmistatud riiete kvaliteeti. räägib Kikas. 2007 vahetas eestlanna ülikooli ja asus õppima HAW-Hamburgisse moeloomise eriala. Kolm aastat hiljem tegi ta bakalaureusekraadi ja jätkas samas magistriõpingutega disaini alal. Praktikal oli ta saksa moelooja Iris von Arnimi juures.

Et edu tuleb nii kiiresti, sellest ei osanud Ragne Kikas unistada: “Hyèresis saadud auhinnad on minu jaoks muidugi suur au. Kuid ennekõike tähendab tunnustus mulle kinnitust, et ma olen teinud õige valiku. Ja see teadmine on minu jaoks tähtsam kui auhinnaga kaasnenud raha. Loomulikult on preemiad minu jaoks nagu peavõit lotos, sest need avavad minu jaoks uusi võimalusi.”

Juulis võtab eestlanna osa tekstiilimessist New Yorgis „Première Vision Preview” ja septembris Pariisis “Première Vision”. Samuti näidatakse Kikase võidukollektsiooni 14. juulil HAW Hamburgi aastanäitusel.

Ragne Kikase kootud kollektsioon „Dress Code Defensive” oli disaineri jaoks väljakutse, sest ta pidi konstruktsiooni ja vormi “ümber tõlkima” kudumisstruktuuridesse. Samuti pidas ta oluliseks maskuliinse sõjameeste “teema” presenteerimist feminiinsena. “Kaua arutasin, milliseid materjale ja kudumistehnikaid võiksin ma kasutada. Tähtsat rolli mängis minu jaoks kvaliteet ehk üksikute “toorainete” vastupidavus ja muster. Ma kasutasin oma kollektsioonis ilustamistehnikat (Smok), kudumispliseed ja Aran-mustrit (segu struktuur- ja patsimustrist). Selleks, et tuua struktuure ja vorme paremini esile, otsustasin kasutada ainult musta või hõbedast lõnga,” seletab noor moelooja.

Moedisaini professor Peter Erich Seebacher rõõmustab samuti oma õpilase edu üle: “Seda, et teda märgataks, on tähtis igale moeloojale tema karjääri alguses. “You need exposure“ — on inglise keeles see tabav väljend. Ja muidugi on selline auväärne platvorm oma kollektsiooni esitamiseks nagu Hyères, eriliselt perfektne. See, et Ragne Kikasel õnnestus sealtset žüriid oma tööga veenda, on ka meie jaoks muidugi suur rõõm ja tunnustus.”

Vaata lisaks: 

Foto:HAW-Hamburg & Ragne Kikas