Trend ei ole mingi kes-teab-kust välja karanud imemoodustis, vaid loogiline reaktsioon keskkonnas ja inimeste mõttemaailmas toimuvale. Kui jälgida moeajalugu, võib selgelt näha, et mood on erakordselt tundlik indikaator, mille järgi oleks võinud aimata suuri ühiskondlikke pöördeid ja olulisi ajalookurve. Alati on võimalik olla ühtaegu moodne ja isikupärane. Õnneks pole trendidiktaatorid maailma moemetropolides iialgi ka täielikult ühel nõul.

Ühiskond mõjutab meid kõiki ühtmoodi, nii on erinevused meeste, naiste ja laste rõivatrendide ja moehoiakute vahel järjest väiksemad. Ehkki klassikaline naiselikkus ja mehelikkus on taas aktuaalsed, on samavõrd ajakohane uus, seksikas androgüünsus. Mood armastab vastandlikke võimalusi: taasavastatud rätsepakunsti ja klassikalise stiili kõrval on killuke punki, mässumeelsust ja sinelihõngulist sõjakust. Samuti on valitseva musta ja tumeda värvigamma kõrval rida säravaid, otse värvikarbist välja karanud puhtaid ja kirkaid toone.

Moodne mees võib valida intellektuaalse mugavuse, julge kujundliku eneseväljenduse või tunda rõõmu elegantse klassika triumfist. Eelistada tasuks stiili, mis on kõige enam kandja olemusega kooskõlas. Värve ei maksa karta: see lisab energiat ja rõõmu nii kandja kui tema kaaslaste päeva ning annab tunnistust enesekindlusest.

Ülerõivastuses domineerivad suured mantlid, klassikalised autojuhijakid, nahk, karvased kraed, tepitud joped ja kerged blusoonjakid, mis asendavad ka pintsakut.

Ülikonnad on veidi retrohõngulised, pintsakut võib vabalt kombineerida. Peen triip ja mikroruut on tähtsaimad kaasaegse härrasmehe tunnused. Pehmed velvetpintsakud on võrgutavalt mugavad. Püksid on ametirõivaste osas keha järgiva tegumoega, lisaks klassikalisele villasegule ka velvetist ja sametist. Särgid on lihtsad mustad ja valged või siidjad, küütlevad ning mustrilised. Kellel just triikrauaga ülearu sooje suhteid pole, eelistagu non-iron-märkega särke. Särki võib asendada ja täiendada trikotaazhist polo.

Kudumid on valdavalt triibulised, golfi-ruudulised või kirjatud vana armsa suusakampsuni stiilis. Topid ja T-särgid on tihti ehitud numbrite, triipude või tekstidega. Teksa on valdavalt kulunud ja kantud ilmega ning 80ndate mõjutustega.

Moodne naine võib uue hooaja moeteemadest samuti valida just selle, mis tema olemusega kõige enam sobib: luksusliku, müstikaseguse, pehme naiselikkuse, teravuse, meheliku asjalikkuse või loomingulise, reegleid ignoreeriva stiili. Tähtis on rõivaste kvaliteet. Garderoobi täiendades tasub silmas pidada ka kliimat - õnneks armastab pehmeid sooje kehakatteid ka selle sügise trendivalik.

Ülerõivad on pehmed ja soojad, eeskujuks klassika, taas on moepildis karusnahad ja tepitud jakid. Lemmikdetailideks on karvased kraed ja vööd. Kostüüm särab oma ajatus sarmis, olles daamilik ja taljes või maskuliinse lõikega. Keha järgiv pükskostüüm mõjub võluva ja eneseteadlikuna ka õhturõivana.

Seelikud on mitut kasvu: mini ei kao kuhugi, põlv piilub seeliku serva alt või jääb napilt varju, lisaks pakutakse pikka seelikut. Püksid on eelistatult kitsad-sirged või tuletatud klassikalisest meestelõikest. Pluus võib vahelduseks olla ka romantiline ja kõrge viktoriaanliku kaelusega, kuid ilma teeb siiski särkpluus. Kleit on kandja ja olukorra nägu. Asümmeetria, mustrid, lõhikud - loominguline lähenemine on in.

Kudumid embavad pehmelt keha, mustrid ja elegants käivad käsikäes. Topid on lihtsa tegumoega, pilku püüab vaimukas sõnum, fototrükk, triip, ruut või mõni muu muster. Teksarõivad on kitsad ja enamasti silmatorkavalt kulunud, sinised, mustad, värvilised - igal juhul isikupärased.

KUIDAS SÜGISTRENDIDEGA HÄSTI LÄBI SAADA

• Mustrid armastavad enda kõrval neutraalset ühevärvilist pinda. Erinevaid mustreid korraga kandes on keerulisem stiilseks jääda, ehkki seegi on lubatud.

• Musta tembud tulenevad tooni teravusest. Hoolimata avarast austajate ringist ei sobi see värv kaugeltki kõigile. Liibuv must rõhutab siluetti (ka ebaproportsionaalsusi) ja muudab tõepoolest optiliselt saledamaks.

• Miniseeliku kasuks otsustades on oluline valida õige pikkus. Vaid 5-senitmeetrine nihe üles või alla võib näidata jalgu oluliselt proportsionaalsemana. Eelistage asjalikke lisandeid.

• Kõrged kaelused rõõmustavad kõiki n-ö jääkarumaa elanikke. Avar kõrge kaelus on aga salakaval «kaelasööja» - ettevaatust, kel lühike kael.

• Karusnahksed kraed on moe lemmikud, seda ka meestemoes. Karva kõrgus ja krae suurus peaksid olema tasakaalus kandjaga: suur inimene tibatillukese kraekesega mõjub sama kummaliselt kui hiigelsuur krae, mis jalutab väikest kasvu inimest ringi. Karvane krae on suurepärane täiendus mantlile, jakile, kudumile, isegi pidulikule õhtukleidile.

• Kaherealine kuub on moemaastikul tagasi. Kõige kaunim on see kinninööbituna, lehvivad lahtised hõlmad muudavad vormi ebamääraseks. Kaherealine pintsak muudab iga mehe mehelikumaks ja sobib ideaalselt A-figuuriga daamidele. Väga laia õla või naiseliku rinna puhul võiks siiski eelistada üherealist pintsakut-jakki, ka see on moepildis olemas.

• Vöö on kolinud pealmistele rõivakihtidele. Selge, et näiteks paksu mantli peale kuigi tillukest taljet tekitada ei õnnestu. Kui oskate vööd piisavalt vabalt ümber talje tõmmata, kannategi seda õigesti.

• Talje. Rõhutada saab paraku vaid seda, mis on. Õnneks on moepildis ka korsetid, mis suudavad taljet tekitada sinna, kuhu vaja.

• Lai õlajoon eeldab mõõdukust. Kellele loodus on juba imposantsed õlad kinkinud, võiks täiendustest targu loobuda.

• Kingakontsade kapriisid on teada igaühele, kes kunagi kontsaakrobaatikat harrastanud, kuid paraku nõuab ilu alati ohvreid. Nii et sõbrad moeohvrid libedatel liivatamata teedel ja porilompide vahel - pidage vastu, kevadkingad on maapinnale veidi lähemal. (K. H.)