Kui juba jõulud on number kaks stressi allikas ja finantsmured esimesel kohal, siis nende kombinatsioon on ilmselt tappev. Kuidas leiad raha kõikide nende ettevalmistuste ja kingituste, ürituste ja muude kohustuste jaoks? Kergemaks ei tee olukorda ka üldine surve kaubanduskettide poolt üha rohkem tarbida ja finantsteenuste poolt pakutavad tarbimislaenud. Õnneks on üks olulisemaid stressi vältimise nippe kindla plaani loomine. Otsusta kohe ära, et kui palju saad lisaks tavalistele väljaminekutele jõuludele eraldada. Siinkohal soovitatakse võtta plaanitud numbrist veel 10% maha, kuna see kulub pakkepaberitele, kaunistustele ja muudele väikestele ettenägematutele kuludele. Siis jaga see raha omakorda ettevalmistuste ja kingituste vahel. Nüüd on sul olemas eelarve, mis vastab sinu vajadustele ja muretsemiseks põhjuseid vähem. Järgmine samm on muidugi ostude nimekirja koostamine. Nimekirjad vähendavad stressi (sest sa ei pea muretsema, mida osta), aitavad kontrollida kulutusi (vähem emotsionaalseid oste) ning hoiavad kokku aega (väheneb poodides asjade otsimisele kulunud aeg).

Rahvamassid, müra, järjekorrad ja ummikud — veel üks pühadega süvenev fenomen, mis on oluliseks stressi tekitavaks allikaks. Loomulikult oleks kõige õigem teha oma vajalikud ostud ja käigud võimalikult varakult, soovitavalt veel novembris, enne jõuluhulluse algust. Kuid ka detsembris saab valida ostlemiseks aegu, mil inimesi tavalisest vähem. Kui sul on võimalus tööle tulla pisut hiljem, siis on hommik kell 9:00 kõige ladusam aeg kaubanduskeskuste külastamiseks. Inimesi on vähe, ummikud selleks kellaajaks vaibunud ja eelnevalt koostatud ostunimekirja toel saab poole tunniga tehtud rohkem kui pärasttöisel ajal mitme tunniga. Ja veel üks oluline detail — võimalusel käi poes üksi, sest perega ja eriti lastega võib stressitase kiiresti lakke tõusta ja mõned ostud jäävadki tegemata.

Kuna aasta lõpul on tavapärasest rohkem üritusi ja kohustusi, siis tekitab pinget veel teadmine, et ka igapäevaste koduste toimetuste jaoks tuleb aega leida. Paljud planeerivad jõulueelseid suurpuhastusi, küpsetamisi ja kodu kaunistamist. Nüüd… kui võimalik, siis soovitatakse kasvõi korra aastas lükata mõni taoline kohustus enda pealt ära. Miks mitte tellida koju professionaalne koristaja? Jah, tegemist on täiendava väljaminekuga. Samas tasub tellida tavalisest põhjalikum puhastus, mida nagunii endal keeruline läbi viia ja seda enam pühade-eelsel ajal! Ehk siis — püüa ennast vabastada natukenegi tavakohustusest, et jõulukohustuse jaoks mahti leida. Leppige näiteks sõpradega kokku, et üheks õhtuks saadate oma lapsed nende juurde hoida ja teisel õhtul hoiate sõprade lapsi. Nii tekitad endale vaba õhtust aega, mille jooksul saad teha hulgaliselt rohkem tegevusi kui pere kõrvalt. Samuti on väikeste lastega peredes kingituste pakkimine delikaatne teema.

Kahtlemata on eriti vahva kui õnnestub kohustused muuta huvitavateks tegevusteks. Lastega koos piparkookide küpsetamine ja kaunistamine tekitab hulgaliselt kingitusi ning ühtlasi moodustab perega koos veedetud kvaliteetaja. Isegi kodu koristamisest võib korra aastas teha meeldiva mängulise võistluse (mida küll kahjuks regulaarselt ei õnnestu korrata :).

Üks „hea“ pühadeaegne stressiallikas oleme me ise. Kui meil tavaliselt enda jaoks aega napib, siis nüüd on seda eriti raske leida. Stressi vältimiseks on kindlasti oluline tegeleda endale mõnu pakkuvate tegevustega. Olgu selleks siis trenn, paar tundi SPA-s või lemmikmuusika kuulamine – kõik nad aitavad pühadeaegset stressi maandada. Detsembrikuu on täis erinevaid kontserte ja üritusi — võta plaani vähemalt osadele neist jõuda, sest lõppude lõpuks… jõuluaeg on rõõmu ja rahu aeg. Võtame aega selle nautimiseks!