Kodutohtri detsembrikuu teemad
* Valgus teeb rõõmsamaks

* Lihased-liigesed külmapakku

* Peolauast lisakilodeta

* Vererõhu ööpäevaring

* Rahulikud jõulud, päriselt

* Vali õige kraadiklaas

* Kui külm kohmetab käed

* Naise usaldusarst – günekoloog

* Söö ikka liha ka!

* Teetassist ergutust ja turgutust

Pikad pühad ja sellele eelnev pidulike sündmuste jada võib nii mõnelegi meist lõppeda õige mitme lisakiloga. Millal siis veel, kui mitte jõulukuul lasta rihm veidi lõdvemaks ja nautida kaunist pühadeaega oma rikkalike ning vaimustavate pidusöökidega! Ka maiustuste osakaal meie menüüs kipub detsembris suurenema kõikjal peibutavate kommikuhjade ja sagedaste pidusöökide tõttu. Kui sa aga igal aastal võtad detsembris juurde näiteks kaks kilo, oled juba ainuüksi viie aastaga kümme kilo raskem. Ja see, mis juurde on tulnud, ei taha enam kergesti lahkuda.

Näiteks Cornelli ja Tampere ülikooli vast avaldatud ühisuuringust selgus, et üldiselt kaaluvad inimesed kõige vähem enne pühadeaja algust, novembri keskel. Teadlased uurisid 3000 inimest USA-st, Saksamaalt ja Jaapanist ning leidsid, et kõik nad võtsid jõulude ajal kaalus juurde ning saavutasid pühade-eelse kaalu alles maiks — seda muidugi juhul, kui nad naasid tervisliku eluviisi juurde ja tegid lisakilode kaotamiseks pingutusi. Novembri lõpus aga hakkas nende kehakaal jälle tõusma.

Huvitav on märkida, et sama juhtub inimestega puhkuste ajal — seega ei ole kaitstud ka need, kes otsustavad pühadeks hoopis soojale maale pageda. Ameerika teadlased Georgia ülikoolist leidsid, et nädalase puhkuse jooksul võtavad inimesed tavaliselt juurde üle poole kilo. Seda nähtust nimetatakse hiilivaks rasvumiseks: kaalutõus väikeste koguste kaupa pika aja jooksul, mis põhjustab vananedes terviseprobleeme.

Pakume jõuluajaks nõuandeid, et saaksid pühadest rõõmu tunda ilma koormavate lisakilodeta.

1. Vali hoolikalt, mida sa sööd

Hommikusöök on pühade ajal sageli ainus toidukord, mille üle sul on täielik kontroll. Kui sööd korralikult kõhu täis, näiteks täisterakaerahelbeputru marjadega või valgurikast omletti, hoiab see sind hiljem ülesöömisest. Näiteks Missouri-Columbia ülikoolis tehtud uuring kinnitab, et hommikueine söömine, eriti kui see on valgurikas, vähendab isude teket ja suurendab küllastustunnet.

Enne kui taldriku head-paremat täis kuhjad, vaata pakutav täpselt üle. Millised on palad, mida ilmtingimata maitsta tahad? Millised toidud võiksid sinu meelest järgmist korda ootama jääda? Mõtle, kas soovid süüa ka magustoitu — siis tuleb sellelegi kõhus ruumi jätta. Kõige aluseks on mõõdukus — sa saad alati rooga ju juurde võtta. Jäta pakutust välja toiduained, mida sööd iga päev niigi, näiteks kartul.

Mõned palad peaksid aga kindlasti su taldrikule jõudma, näiteks värske roheline salat või aedvili. Need ei anna palju kaloreid, kuid täidavad kõhtu ning on sealjuures vitamiini- ja mineraalainerohked.

Jõuluaeg ei tähenda seda, et iga söögikord peab olema mitmekäiguline pidusöök, kus saad piirangud unustada ja end kurguni täis toppida. Ülejäänud toidukorrad peaksid koosnema tavalisest mitmekesisest söögist — mis siis, et istud kaunilt ehitud jõululauas.

Kuidas pühade ajal kaalu kontrolli all hoida, loe edasi Kodutohtri detsembrikuu numbrist.