Pühade-eelne tarkus: millisel kujul kartuleid süüa, et neist võimalikult vähe kaloreid saada?
Eestlaste üks suuri lemmikuid kartul on väga hea energiaallikas, mis peidab endas nii kasulikke vitamiine kui mineraalaineid. Küll aga tuleks olla kaalulangetajatel ettevaatlik ning pidada meeles, et sellest köögiviljast võib valmistamise käigus tõeline rasvapomm saada. Tuletame meelde vanad tarkused, mis võetud ajakirjast TervisPluss.
Näiteks 100 grammist kartulikrõpsudest saame me 550 kcal, milles on lausa 35 grammi rasva. Sama koguse energiat on võimalik saada kas:
1. 720 grammist keedetud kartulitest (rasva 0,72 grammi)
2. 600 grammist kartulipudrust (rasva 3,6 grammi)
3. 470 grammist ahjukartulitest (rasva 19 grammi)
4. 320 grammist ahjus küpsetatud friikartulitest (rasva 19,7 grammi) või
5. 195 grammist õlis küpsetatud friikartulitest (29,7 grammi).
Küll aga ei tohiks kartulit karta, sest kindlasti on tegemist ühe köögiviljaga, mis kuulub tervisliku toitumise juurde.