Jõulukuuske tohib riigimetsast võtta ainult sealt, kus tal ei ole lootust suureks kasvada — teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt. Keelatud on jõulukuuskede raiumine metsanoorendikest, kuhu nad on inimese poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et kuused on seal korrapäraselt hooldatud ja istutatud ning enamasti ühevanused. Kuusenoorendikes tuleb ajapikku küll teha valgustusraiet, ent seda tehku õppinud metsamehed, mitte kuusetoojad.

Kuusenoorendik, kust kuuske koju viia ei tohi. Foto: Jüri Pere

Jõulukuuske ei tohi võtta kaitsealalt, mis on looduses enamasti siltidega tähistatud. Samuti on lubamatu raiuda ära pika kuuse latv, et endale sellest õiges mõõdus jõulupuu saada.

Metsaalune, kust kuuse koju viia võib. Foto: Jüri Pere

Enne riigimetsa kuuse järgi minekut tasub tutvuda riigimetsade kaardiga aadressil rmk.ee/kuuseke. Sealt saab välja valida endale lähedase riigimetsa asukoha ning teekonna sinna kindlaks teha. Metsas olles aitab ka RMK mobiilirakendus. Riigimetsast toodava kuuse hind on sõltuvalt pikkusest kas 3, 8 või 13 eurot ning maksta saab selle eest kas mobiilimaksega või pangaülekandega.

Lisainfo: rmk.ee/kuuseke