Mida teha potikuusega, et see võimalikult kaua värske püsiks?

Potipuud on üldiselt lihtne hooldada. Kõige tähtsam on jälgida, et muld ära ei kuivaks ja hoida see kastes ikka niiskena. Jõulude ajal on toad soojad ja sagimist palju, ja mullapoti jälgimine võib lihtsasti ununeda. Abiks on ka see kui potipuud küttekehadest võimalikult kaugele paigutada. Kui puu toomise ajal on õues miinuskraadid peaks laskma puul jahedamas koridoris või garaažis enne tuppa toomist temperatuurimuutusega harjuda.

Mida teha tavalise kuusega, et see võimalikult kaua värske püsiks?

Ka tavalise kuuse puhul on oluline lasta kuusel enne jalale paigaldamist jahedas kohas üles sulada, et puu jõuaks temperatuuride erinevusega harjuda ega laseks okkaid kohe maha. Oluline on silmas pidada, et kuusel oleks kogu aeg piisavalt vett. Kui panna kuusk jala peale üles, siis tuleb kindlasti tüve alla asetada piisavas suuruses veenõu ja jälgida, et vesi oleks alati olemas. Kuusk tarbib palju vett ja seda eriti esimestel päevadel pärast tuppa toomist.

Enne jalale paigaldamist tuleb tüvi saagida altpoolt umbes kaks-kolm sentimeetrit lühemaks. Juhul kui kuuse jala peale sobitamise käigus oled tüve kitsamaks raiunud, siis jälgi kindlasti, et ka koorega kaetud tüveosa vee sisse ulatuks.

Milliseid tingimusi vajavad jõulutähed, hüatsindid, orhideed jms lilled, mida tihti kingitakse?

Jõulutähele on sobiv temperatuur umbes 15-20 kraadi. Taim talub ka siiski jahedamaid temperatuure, kuni viie soojakraadini. Kasvukoht võiks olla hästi valgustatud ja võimaluse korral niiskemapoolne. Jõulutähte tuleb korrapäraselt kasta, umbes kaks korda nädalas. Õige hoolduse korral õitseb jõulutäht mitu kuud, kuid sealjuures tuleb taime kaitsta külma ja tuuletõmbuse eest.

Ajatatud sibullilledele nagu nartsissid, hüatsindid jt on ideaalne jahe ja valge ruum, siis õitsevad need kauem. Ostes tuleks jälgida, et sibul ja rohelised osad oleksid terved ja tugevad. Kasta nii, et muld oleks niiske, kuid mitte läbivettinud. Otse sibulatele vett valada ei tohiks.

Ratsuritäht sobib hästi ka soojemasse keskküttega ruumi, kus temperatuur võib olla üle 20 kraadi. Taim vajab valgusküllast kasvukohta ning vältida tuleks liigset niiskust ja külma, sellest tulenevalt ei tohi ratsuritähte liiga tihedalt ega liiga jaheda veega kasta.

Jõulukaktused võivad õitseda pikalt, novembrist veebruarini. Neile meeldib küll valgus, kuid nagu orhideedki, ei soovi nad otsest eredat lõunapäikest. Kasvukeskkond võiks olla soe ja niiske, kuivas ruumis võiks taime piserdada veega.

Alpikannile tuleks leida jahedam, kuid valgusküllane kasvukoht, ideaalne oleks umbes 10 soojakraadi, siis säilib taim tunduvalt kauem ilusana. Tuleb jälgida, et muld läbi ei kuivaks, samas vältida ka ülekastmist. Mugulale vett mitte peale valada, see soodustab koos tubase seisva õhuga mädanemiskollete teket. Pigem kasta potialuse kaudu ja üleliigne vesi ära valada.

Orhideed ei vaja üldiselt palju hooldust. Õitsemise ajal ostetud taimed ei vaja ka kohest ümberistutamist. Kasta tuleks taime toasooja veega umbes kord nädalas ning orhideeväetist lisada kord kuus, õitsemise ajal kord nädalas. Vältida tuleks ülekastmist ja jälgida substraadi lagunemist ja vahetada see õigeaegselt välja.


Milliseid nippe veel oskad soovitada?

Kui on kindel soov oma külmakindlat poti-jõulupuud kevadel edukalt aeda istutada, siis võiks mõelda tema talvisele kasutamisele õuejõulupuuna. Sel juhul säilib puul talvine režiim ja ümberistutamine kulgeb edukamalt. Sel eesmärgil kasutatakse erinevaid potikuuski (harilik-, Serbia, torkav ja Kanada kuusk) ja nulgusid.

Kui ei suuda otsustada, kas kuusk või nulg, siis on ehk abi teadmisest, et nulg seisab toas reeglina kauem ilusana ega aja okkaid maha, samas pole tal kuusepuule omast ja tihti inimestes nostalgiat äratavat traditsioonilist kuuselõhna.

Talvisel perioodil potililli ostes tuleks alati meeles pidada, et enamus neist on külma ja tuule suhtes väga tundlikud.

Suure hulga nippe ja nõkse leiad aiatoodete veebikaubamaja Bakker kodulehelt!