Känguruhooldus tähendabki, et laps on paljalt ema või isa rinnal vähemalt tunni, aga soovitatavalt võimalikult kaua. Känguruhooldusel on tohutu mõju ning nii kohaneb maailmaga kõige turvalisemal ja pehmemal viisil. See on aeg, kus ema ja laps õpivad teineteist tundma ja naudivad teineteise lähedust. See on emotsionaalse sideme, loomuliku ja vajaliku läheduse loomine ja mõlemapoolse rahulolu saavutamine. Nii õpib ema ka lapse soove märkama ja neid täitma.

Känguruhooldust saab teha kõikidele vastsündinutele vanusest ja sünnikaalust olenemata, kui nende seisund seda võimaldab. Seda saab edukalt rakendada ka laste puhul, kes on monitorjälgimisel, ühendatud juhtmete ja voolikutega.

On mitu känguruhoolduse varianti: kas intensiivravil viibivale lapsele mõeldud spetsiaalne Benjamin Kangaroo sviiter või lihtsalt lapse asetamine rinnale pluusi või särgi alla.

Känguruhooldusel lapsed nutavad vähem, nende hingamisrütm, südame löögisagedus ja temperatuur on ühtlasem ja rahulikuma une osakaal on suurem. Ka emal tekib nii rohkem rinnapiima. Lapse asend känguruhooldusel on ideaalne imetamiseks.

Nii hoitava lapsega ei pea kogu aeg rääkima ja temaga tegelema — oluline on just ema ja lapse lähedus ja lapse rahulik uni. Muidugi, kui laps on ärkvel, võib talle laulda või temaga muul viisil suhelda. Ka silitused rahustavad.